• Publicerat 7 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Hammarby besegrade division 1-laget Västerås med 4-1 under onsdagen. FD:s reporter Casper Nordqvist bevittnade mötet och ger nedan sina intryck från drabbningen på Solid Park Arena.

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER VÄSTERÅS – HAMMARBY 1-4

Din bild av första halvlek?

– Hammarby med mycket boll och när Sander Svendsen elegant vispade upp ledningsmålet i krysset efter knappa halvtimmen kändes det väldigt logiskt. Desto mindre rättvist att tidigare ÖSK- och Gefle-försvararen Ilir Berisha kort senare nickade in kvitteringen för division 1-gänget. Bajen svarade för en spelmässigt bra första halvlek.

Hur såg det ut sista 45 minuterna?

– Hammarby fortsatt mycket boll och Sander Svendsen gav åter sitt lag ledningen, denna gång från nära håll efter en fast situation i 64:e minuten. Därefter kontrollerade Bajen matchen fullt ut. Inhopparna Mats Solheim och Junior hann båda hamna i målprotokollet innan drabbningen var över. Helt rättvist med Bajen-seger, men tråkigt för Västerås att siffrorna rann iväg i slutet.

Vilka imponerade i Hammarby?

– Sander Svendsen gjorde två mål varav det första var ren klass då han felvänd inne i straffområdet vände bort sig försvarare och dunkade upp bollen i krysset med fel fot. Arnor Smarason låg bakom mycket i anfallsväg för Bajen och jag vill också plussa för Dusan Jajic som på nytt fick chansen från högerback. Jag tycker 19-åringen ser spännande ut på den positionen. Han är bolltrygg, har en fin fysik och en vass högerfot. Med hård konkurrens på det centrala mittfältet tycker jag inte att Jajic bara ska ses som en nödlösning på högerbackspositionen, utan konkurrera på allvar om en plats i startelvan där, säger Nordqvist och fortsätter:

– Den som jag ändå på något sätt är mest imponerad av är ivorianen Kossounou Odilon. Inte för att han var bäst på planen eller utmärkte sig överdrivet, men man ser hans stora kvaliteter som mittback trots att han bara är 16 år. Lång och gänglig, men ändå snabb och duktig med bollen. Kan han bygga på sig muskler tror jag att detta kan bli en jättesuccé för Bajen och en spelare som kan göra samma resa som Joseph Aidoo. Ivorianen har i alla fall potentialen för det. Bajens nya oslipade diamant (som visserligen inte skrivit på något kontrakt ännu på grund av hans låga ålder) utstrålar något alldeles extra!

Något du vill säga om Västerås?

– Det som jag framförallt tycker är spännande är att de lyckats landa Brian Span, som 2012 värvades till Djurgården av Magnus Pehrsson. Även om succén uteblev och speltiden blev knapp (totalt 14 matcher och ett mål på två säsonger) gjorde han sedan tre år i IFK Mariehamn där han blev finsk ligamästare. Med andra ord ett väldigt meriterat nyförvärv som Västerås fått in inför året i division 1. Nu utmärkte sig inte amerikanen mot Hammarby i dag, men det ska bli spännande att följa den flärdfulle ytterns framfart i år!

Till sist: Bajen slogs ut i Svenska cupens gruppspel för andra året i rad. Ett misslyckande?

– Nej, det skulle jag inte säga. I fjol var de ju i samma grupp som Östersund som sedermera inte bara vann hela cupen, utan som bekant också gjorde braksuccé i Europa League. Denna gång hamnade Hammarby i en tuff grupp med både Elfsborg och Gais. Jag rankar Elfsborg som snäppet vassare än Bajen på förhand så snarare ett misslyckande av Boråslaget att snuvas på avancemanget av Gais i så fall. Samtidigt kan man väl säga att efter Elfsborgs överraskande förlust i premiären mot Göteborgslaget hade Bajen världens chans att koppla ett jättegrepp om gruppsegern i efterföljande omgång mot just Gais och på så sätt blev det kanske ändå en missräkning… På förhand hade jag dock inte sett det som ett misslyckade om Hammarby inte tagit sig vidare från gruppen.