Foto: Bildbyrån

Svenska cupen-kvartsfinalerna lottades under söndagen och det väntar ett par minst sagt spännande möten i helgen och i början av nästa vecka. FD:s krönikör Magnus Österberg tippar här vilka som går vidare till semifinal.

SVENSKA CUPENS KVARTSFINALER

Malmö FF – IFK Göteborg, lördag 16.00. 

– Hetaste mötet på pappret. Det går inte säga något annat än att Malmö måste vara stora favoriter. Det är inte så att Blåvitt inte kan skrälla och rycka upp sig, men MFF bär helt klart favoritskapet. Detta blir också det första riktigt stora testet för bägge lagen och det ska bli kul att se hur de tacklar det.

Så stora är procenten till avancemang: 70-30 till Malmös favör. 

Östersund – Gais, söndag 17.00.  

– Gais det enda superettanlaget som är kvar i cupen och de tog sig vidare från en tuff grupp med två allsvenska lag (Elfsborg och Hammarby). De har gjort sin grej vilket de ska ha extra mycket kredd för. De gjorde hela tio mål i gruppspelet, men nu sätts de verkligen på prov då Östersund är ett utpräglat passningsorienterat lag. Gais pressade sönder Bajen på Tele2, men är det något lag som är skickliga på att spela sig ur en sådan press är det Östersund och då kommer det finnas stora ytor… Som sagt, Gais är trots allt ett superettanlag och man ska också komma ihåg att Östersund tack vare sina Europa League-matcher mot Arsenal är längre fram i sin ”försäsong” än de andra allsvenska lagen.

Så stora är procenten till avancemang: 90-10 till Östersunds favör. 

Djurgården – Häcken, måndag 19.00. 

– Lurig match! Häcken har verkligen gjort fina resultat under försäsongen och känslan är att Djurgården, trots tre segrar i cupen, inte riktigt varvat upp. Många nya spelare ska in i laget och de har tappat tunga pjäser i offensiven som gjort att anfallsspelet varit lite trevande. Som sagt, Andreas Alm har fått en flygande start som tränare i Häcken och det här är ett väldigt ovisst möte, men jag tycker ändå Djurgården får rankas som favoriter. De spelar på hemmaplan och har så pass mycket kvalitet i truppen. Häcken har ju övertygat väldigt mycket under försäsongen, men de kan inte vinna hela tiden och det känns som att de nu kommer allt närmre en förlust. En extra morot för Djurgården är att derby mot AIK väntar i semifinalen om de svartgula slår ut Örebro!

Så stora är procenten till avancemang: 60-40 till Djurgårdens favör. 

AIK – Örebro, tisdag 18.30. 

– AIK är så pass bra att det vore en jätteskräll om de inte vinner matchen. AIK spelar nu på sin riktiga hemmaplan och även om de inte är vana vid gräset tror jag att de gynnas av att lira på Friends och inte Tele2, vilket de gjort i gruppspelet. ÖSK är ett lag som man aldrig riktigt vet var man har och de var vassa i gruppspelet, men AIK skriker efter en titel och är så pass mycket bättre än vad Örebro är… Det är klasskillnad mellan lagen!

Så stora är procenten till avancemang: 80-20 till AIK:s favör.