• Publicerat 4 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg lyckades med nöd och näppe tråckla sig vidare till kvartsfinal efter 2-2 borta mot Sirius och nu väntar Malmö FF i nästa cuprunda. FD:s krönikör Magnus Österberg ger nedan sina intryck från söndagens möte i Uppsala. 

FEM SNABBA MED MAGNUS ÖSTERBERG EFTER SIRIUS – GÖTEBORG 2-2

Mållöst i paus, var det en händelsefattig historia? 

– Nej, det var ganska mycket kamp och framförallt Sirius drabbades av gula kort (tre stycken). Spelmässigt var det hemmalaget som styrde och ställde det allra mesta. Shkodran Maholli hade två riktigt fina chanser som Pontus Dahlberg lyckades avstyra, i övrigt minns man målvakten Joshua Wicks dribblingar(!).

Men i den andra halvleken blev det lite action?

– Det är väl det minsta man kan säga! När Sirius tog ledningen blev det uppenbart att Blåvitt blev tvungna att trampa på gasen. Det är inte så enkelt att ”växla upp” mitt i en match men Elias Mar Omarson dök upp och tryckte dit en snabb kvittering. Efter det blev antalet farliga attacker från IFK Göteborg klart fler och så även målchanserna.

Dramatik in i det sista?

– Ja utan tvekan var det så, IFK Göteborg var klart piggare i den andra halvleken och det var starkt efter en mindre lyckad första. Gästerna skapade flera chanser och det kändes som att ett lite högre tempo gynnade dem mer och mer. Deras ledningsmål (1-2) kom trots allt logiskt men så krigade sig Sirius tillbaka och fick till kvitteringen. Att det dessutom hände saker i den andra matchen i gruppen gjorde det ju inte mindre intressant och intensivt (Öster-Varberg, där Varberg kvitterade till 1-1 på stopptid men där Öster satte 2-1 i 95:e – ett mål till och Öster hade gått vidare i stället).

Förgrundsfigurer i matchen då?

– Moses Ogbu, för dagen lagkapten i hemmalaget, var inblandad i väldigt mycket i sin andra match efter ett långt skadeuppehåll. Maholli var också aktiv och delaktig i mycket av den offensiv som Sirius stod för. Längst bak fick Joshua Wicks bekänna färg i den andra halvleken. I Blåvitt gjorde Tobias Hysen ett mycket piggt inhopp och även Mix Diskerud hade sina ljusa stunder även om han har gjort bättre matcher. Amin Affane är skicklig men försvinner lite ur matchen i perioder. Några riktigt bra passningar från hans fötter kunde ha resulterat i ännu mer med lite flyt. Sett över hela matchen måste ju även Pontus Dahlberg nämnas, det är han som räddar Blåvitt i den första svaga halvleken.

Motsvarar IFK Göteborg dina förväntningar? 

– Det andra halvleken var mer vad jag förväntar mig av det till stor del ”nya” laget.  Klart bättre spel i djupled och man kändes farliga mer eller mindre hela tiden, det är väl lite det man känner att laget saknat en tid. Med lite finputsning har Blåvitt alla förutsättningar att göra en bättre säsong än förra året som ju var stökigt värre. Det finns saker att jobba på såklart men det finns en intressant grund. Nästa skarpa läge blir ju redan nu i kvartsfinal efter ett galet jämnt gruppspel.