Efter spel i Djurgården, turkiska Sanliurfaspor och Syrianska har Nahir Oyal börjat om i sin tidigare klubb Arameisk-Syrianska. Division 1-laget är på tapeten efter att tidigare allsvenska stjärnan Louay Chanko tagit över som tränare. Kapten Oyal jublar stort över vännen Chankos ankomst och ger inte upp spel i allsvenskan igen.
– Det känns jättebra med ”Lolo”. Nej, jag har inte upp, men jag har heller inte några förväntningar, säger 27-åringen till FotbollDirekt.se.  

Efter tre säsonger i superettan med Syrianska lämnade Nahir Oyal Södertäljeklubben för spel i Djurgården 2012. Dåvarande tränaren Magnus Pehrsson såg stor potential i den vänsterfotade yttern, men speltiden blev ganska knapp i den blårandiga dressen och det blev utlåningar till Syrianska och turkiska Sanliurfaspor. Den sistnämnda sejouren berättade Oyal om för FotbollDirekt i slutet av 2015.

– Inledningen var jättebra och jag spelade de sex första matcherna från start. Dessvärre åkte jag på två skador på samma gång och det tog hårt på mig. Jag var borta i 3-4 månader och de ville inte förlänga med en skadad spelare. Jag mådde inte bra när jag kom tillbaka till Djurgården, sa Oyal till FD då.

Kontraktet bröts med Djurgården i mars 2015 och i stället återvände mittfältaren till Syrianska. Tiden i superettan präglades av mycket skador och inför 2017 års säsong återvände Nahir Oyal till klubben där allt började på seniornivå – i Botkyrkalaget Arameisk-Syrianska, hemmahörande i division 1 norra.

Efter nio mål och sju assist i fjol valde 27-åringen att förlänga kontraktet och nu jublar kaptenen stort över att vännen och forne allsvenska storspelaren Louay Chanko tagit över som tränare, vilket blev klart så sent som under torsdagen.

– Det känns jättebra. Jag och ”Lolo” har spelat med varandra, säger Oyal till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Ja, han kanske är oerfaren, men samtidigt har han varit kapten i Syrianska och varit en ledare på det sättet. Han har mycket fotboll i sig och det är jätteintressant att han är så hungrig och vill det här.

Precis som Oyal har Chanko en bakgrund i Djurgården och såväl i ”Blåränderna”, Malmö FF som Hammarby visade sig mittfältaren vara en fruktad frisparksskytt, något även Oyal är.

– Haha ja, vi får köra en tävling!

Men du vinner mot honom på hundra meter? 

– Jo, men i maraton varvar han mig! Han har ju typ Sveriges bästa kondition.

Chanko blir Arameisk-Syrianskas andra tränare 2018 – och då är vi bara inne i början av mars månad. Nyanställda Stefan Fredriksson fick lämna, men att det var något stök som låg bakom den överraskande tränarrockaden? Nej, det tror inte Oyal.

– Jag tror inte det handlade om att det var stökigt. Jag vet inte exakt vad som hände men man var väl inte helt nöjda med allt. Jag vet dock inte så mycket för jag tränade inte med laget i januari och februari.

Varför inte det?

– Det handlade om att jag ska skulle köra ett eget program för att hålla mig frisk.

För att du varit skadebenägen?

– Bland annat därför, men min kropp är speciell. Jag är egentligen en hundrameterslöpare haha. Jag får inte träna hela tiden.

Hur är man en hundrameterslöpare?

– Jag är väldigt explosiv. Mina muskler måste byggas upp för en hel säsong och nu har vi hittat ett bra koncept för mig.

Det är fyra år sedan Nahir Oyal spelade i allsvenskan. 27-åringen ger inte upp spel i landets högstaliga igen, men trivs samtidigt bra i division 1.

– Jag trappade ner. Jag ville inte lägga hela mitt liv på fotbollen längre med den historian som jag har. Förra året spelade jag i division 1 och fick tillbaka glädjen. Jag njöt verkligen. Jag fick vara lagkapten och fick mer ansvar. Just nu skulle jag tacka nej till alla superettanklubbar. Det är inte tillräckligt bra betalt och jag har börjat studera så jag skulle inte hinna. Om en allsvenska klubb skulle höra av sig… jag vet inte. Jag måste säga att just nu känns det som att jag behöver ett år till i division 1 för att njuta och få ännu mer glädje. Men nej, jag har inte gett upp, men jag har heller inte några förväntningar.

Känner du inte att ”fan, varför spelar jag inte i allsvenskan längre”? 

– Faktiskt inte. Jag känner att jag lärt mig mycket och nu vill jag hjälpa andra. Jag kan ju den här vägen, även om jag hamnade på fel sida av den.

Vad tror du är anledningen till att du inte riktigt lyckades i allsvenskan? Var det skadorna?

– Alla veteraner som inte blir proffs brukar skylla på skador, men jag skyller snarare på att jag inte hade rätt koncept för min kropp. Jag behövde inte träna sju dagar i veckan utan det viktiga var att jag skulle vara fräsch till matcherna, men inget lag särbehandlade mig på det sättet. Min kropp var sliten, hela tiden sliten och jag nådde aldrig min fysiska toppform.

Hur känns formen nu?

– Jag är snabbare än någonsin!

Odds på svensk fotboll - från Allsvenskan till Division 5! Bli kund hos Coolbet och få gratisspel varje vecka hela året ut!