Foto: Bildbyrån

Tesfaldet Tekie vann SM-guld med IFK Norrköping 2015. Som 17-åring. Året efter såldes han i en 15-miljonersaffär till storklubben Gent. Nu är han tillbaka i Östersund och FD:s krönikör tror att det är ett lån som kan bli ett av årets namn.
– Han är superspännande. Solklart att Graham Potter vet exakt hur Tekie ska användas. Undrar om Norrköping försökte?, det borde de ha gjort, säger Mårthen Bergman.

30 allsvenska matcher och tonåring; oj, så snabbt det satte fart kring Tesfaldet Tekie efter SM-guldet för några år sedan (han hann göra sex matcher). I Belgien fick han däremot aldrig riktigt fäste och 3,5-årskontraktet är nu växlat mot ett 18 månader långt lån med Östersund.

Men det har varit mestadels till tystnad Tekie har kommit tillbaka till allsvenskan. Lite i skymundan. FotbollDirekts krönikör Mårthen Bergman hävdar att Tekie borde ha varit ett namn för alla allsvenska toppklubbar: ”Om det var något lag jag skulle gått till i allsvenskan så var det Östersund”, sade han till ÖP.

LÄS: GHODDOS LYXAR TILL DET – HELA TIDEN

Och han får snabbt utrymme och gör det redan bra.
Inhoppet mot Arsenal på Emirates såg bra ut, bolltrygg och smart, och så ännu ett inhopp mot Åtvidaberg senast när han bytte med Jamie Hopcutt 20 minuter före slutet.
– Jag har ju hela tiden tyckt att han lämnade Norrköping för tidigt. Han borde ha stannat i allsvenskan längre. Titta på hur han såldes redan som 18-åring för 15 miljoner till en utländsk storklubb och kom i håg att han i dag inte är äldre än 20, säger Mårthen Bergman.

FD:s krönikör lägger vidare massor i den unge mittfältarens namn: Som hur han axlade  Alex Fransson, Ebenezer Ofori, Janne Anderssons skola och hur han blir frågande kring om Norrköping någonsin var intresserade – och en jämförelse med en viss Simon Thern.

LÄS KINDBERGS LOJALITET – ”VI MÅSTE BÖRJA BETALA TILLBAKA”

– Tekie är absolut i paritet med Simon Thern. Klart han är. För mig är han helt enkelt en ännu bättre spelare. Nej, jag vet inte om Norrköping var intresserade. Om inte så borde de ha varit det. Östersund kommer att vara perfekt och att Graham Potter har en exakt idé med Tekie, det vet jag. Det är ett namn som ÖFK verkligen har velat ha och det vet jag att de verkligen har visat honom och att det fick honom att välja bort både danska och norska klubbar. Bra klubbar. Jag tror han blir en succé. Sedan återstår det att se när han får mer utrymme och hur många spelare Östersund kommer att sälja i sommarfönstret.

– Jag tycker att det räcker med att se hans kvaliteter han han visa innan han lämnade Norrköping. Hur han gick in och ersatte ett namn som Alex Fransson. Och gjorde det bra som 18-åring. Redan där gjorde han det bra. Hans flyt och smidighet med bollen….Ofori-aktig och påminner om Bachirou, fast kanske inte ännu lika stark bollvinnare.

– Han levererade som väldigt ung för en sådan som Janne Andersson. Sådant säger väl egentligen allt?! Ja, jag tror att han kan bli ett av årets största nya namn, om inte det största.