Foto: Bildbyrån

Robert Gojani var ett intressant namn för såväl Djurgården som Östersund. Den centrala mittfältaren togs även ut i vinterns januariturné. När 25-åringen nu landat i Elfsborg har han blivit ordinarie direkt, men det som högerback.
– Haha, men det är ingen naturlig högerbacksposition utan jag har en friare roll, lite som Fabian Delph i Manchester City, berättar Gojani för FotbollDirekt.se. 

Under Jönköpings Södras två allsvenska säsonger var Robert Gojani en av de bästa spelarena. Förra vintern uppgavs Djurgården vara intresserade av innermittfältet och efter uttåget från allsvenskan ryktades 25-åringen vara på Östersunds radar.

Trots J-Södras dystra säsong, som alltså slutade med degradering efter kvalförlust mot Trelleborg, belönades Gojani med en plats i landslagets januariturné. Senare samma månad gjorde mittfältaren klart med Elfsborg, dit hans tränare från J-Södra, Jimmy Thelin, också flyttat.

Konkurrensen på Elfsborgs centrala innermittfält är stenhård. Där finns namn som Samuel Holmén, Stefan Ishizaki, Alex Dyer och Simon Olsson. Thelin har ändå valt att starta med Gojani i bägge cupmatcherna, men som högerback.

– Haha, Jimmy gillar att göra lite annorlunda grejer… men ah, det är ingen naturlig högerbacksposition utan jag har en friare roll, säger Gojani till FotbollDirekt.se.

Men är detta bara något tillfälligt eller är tanken att du ska spela högerback? 

– Jag spelar där Jimmy sätter mig. Jag vet inte riktigt hur han tänker, men jag litar på det som han gör och det som han får fram till oss spelare. Det blir en kul utmaning.

Kan du komma på någon annan i toppfotbollen som också har en fri ytterbacksroll?

– Jo men det är ju han i Manchester City som kom från Aston Villa… Fabian Delph! Han är ju mittfältare men har fått spela mycket ytterback där. Jimmy vill ha många bolltrygga spelare på planen som även kan lira på flera olika positioner.

Fyller du på mycket i anfallen längs kanten eller föredrar du snarare att vika inåt i banan?

– Det har väl blivit så att jag mer vikit in i planen. När vi har bollen däruppe blir jag nästan som en extra innermittfältare och ger understöd där, men det är lite olika. Det kan komma situationer då jag också fyller på längs kanten.

Frågan är vilket allsvenskt lag som har det bästa innermittfältet. AIK är en mycket god kandidat till den utmärkelsen efter värvningarna av Enoch Kofi Adu och Tarik Elyounoussi samtidigt som Ahmed Yasin kommit tillbaka från lån. Dessutom finns Kristoffer Olsson i laget sedan tidigare.

Elfsborgs innermittfält är inte mycket sämre. Stefan Ishizaki lämnade just AIK i vintras för comeback i Boråslaget. Samuel Holmén hämtades in från Turkiet i somras och så finns Östersunds tidigare kapten Alex Dyer och talangen Simon Olsson att tillgå. Robert Gojani imponeras över den hårda konkurrensen i sitt nya lag.

– Vi har många bra innermittfältare och man kan lära sig mycket av alla. Vi sporrar varandra, säger Gojani och berättar vilka han imponerats lite extra av.

– ”Ishi” är en väldigt smart spelare och vi klickade direkt på planen. Han tar många bra löpningar och man hittar alltid honom. Dyer likaså är också väldigt smart, det är lätt att spela med grabbarna. Jag kan räkna upp alla egentligen… Holmén, Simon, alla är otroligt bra fotbollsspelare!

Men trots Elfsborgs många skickliga mittfältare inleddes cupspelet olyckligt med förlust hemma mot Gais med 3-2. I omgången därpå krossades division 2-laget Vasalund med 4-0, men då Gais spelade 3-3 borta mot Hammarby är Elfsborg beroende av att Vasalund tar poäng av Göteborgslaget i sista omgången för att Gojani och hans mannar ska kunna avancera till kvartsfinal.

– Exakt. Det är klart att vi gärna hade haft det i egna händer, men nu blev det inte så och då får vi bara försöka göra vår egen grej och hoppas att resultatet går vägen. Det ska bli kul att möta Bajen på söndag och roligt att en match betyder så mycket så här tidigt på säsongen.