• Publicerat 27 februari, 2018
  • Skrivet av Ola Gustavsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det är Brommapojkarna – och inte någon av storklubbarna i Stockholm som får högst rankingpoäng när Sveriges bästa akademier poängsätts. BP till och med bäst i hela riket. 2017 års certifiering av Tipselitverksamheten.

Nya allsvenskarna BP alltså i topp med vad som ska anses vara landets högst rankade juniorverksamhet.
Man slår alltså så väl AIK, som Hammarby, som Djurgården – Dif som hamnar i botten av listan av akademier med fem stjärnor. Hammarby med fyra stjärnor är inte ens med.

BP ökar sin totalpoäng med 930 poäng jämfört med 2016.
Stor del i det har är att man får fler poäng spelare för spelare på allsvenska nivån. Olof Mellbergs (bilden) allsvenska avancemang alltså guld värt även för klubbens akademi.
En klubb får nämligen endast poäng för de talanger man fostrat som fortfarande spelar elitfotboll. Två 16-åringar som Jack Lahne och Fredrik Hammar spelade båda matcher i superettan – och det finns fler exempel också.

Belåtna miner kommer nu från BP-håll sedan den nya listan presenterats:
– Vi har en lång vana av att utbilda och utveckla spelare och traditionen finns i klubben, säger akademichefen Mikael Sörnäs som kan konstatera att totalsiffran ökat med 930 poäng sedan 2016.

– Vi har många bra spelare som kommer underifrån och vi ger dem chansen. Vi har en a-lagsverksamhet som vågar släppa fram talangerna, och det är Inte självklart. Det krävs mod att släppa fram talanger och att ge dem chansen och att låta dem vara med och träna och spela, menar BP-chefen.

Certifieringen ska ses som det tydligaste mätverktyget för att kvalitetsäkra svensk talangutveckling står att läsa i en färska listan som nu kommer från Tipselitverksamheten.

– Men vi kan inte vara nöjda och stå och stampa på samma ställe, utan vi måste utvecklas, och då är Certifieringen ett bra riktmärke vad vi förväntas göra.

Malmö FF är en annan klubb som går starkt framåt på den nya listan. Ökningen är uppe i 400 poäng från 2016.

Elfsborg som har spelat tre av fyra U-finaler två säsonger i rad får ihop tredje mest poäng för arbetet i sin akademi.

AIK som tagit fram så många namn de senaste åren och så många yngre namn som tagit platser i AIK:s a-lagsverksamhet, är topp-5 medan Norrköping blir den tionde klubben att belönas med maximala fem akademistjärnor.

Djurgården är sist på listan och har således en bra bit till toppen, å andra sidan är det inte längre än sex månader sedan forne BP-legendaren Ola Danhard tagit över som ny chef för Dif Ungdom – med en ny akademichef, Christian Gentile, under sig. Meriterade nyförvärv som är tänkt att på sikt höja stockholmarna rejält.

Hammarby finns inte ens med på listan då Bajen inte har fem stjärnor för sin akademiverksamhet.

De tio klubbarna i Certifieringen med flest poäng:
IF Brommapojkarna, 4264 poäng.

Malmö FF, 3955

IF Elfsborg, 2999

IFK Göteborg, 2599

AIK, 2498

Helsingborgs IF, 2414

Halmstads BK, 2325

IFK Norrköping, 2203

BK Häcken, 2181

Djurgårdens IF, 2018

TIPSELIT-CERTIFIERING – INNEHÅLL:
2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Certifieringen finns till för att:
– Kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år

– Identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– Stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– Skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– Skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– Underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– Framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– Höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen