STJÄRNSPÄCKAT. Det är många stora namn i MFF. Här hemvändaren Behrang Safari, Eric Larsson och Bonke Innocent, som köptes för närmare tio miljoner kronor i somras. …
Nyheter

LÅNGLÄSNING: Stjärnans stora ögon – ”Det här är ett helt annat MFF – mycket större”

ANNONS

BRADENTON. Behrang Safari, 33, har vunnit ligan tio säsonger i rad. Nu vill han göra det tvåsiffrigt – och ta Malmö FF till Champions League. FotbollDirekts Joakim Österberg slog sig ner med ”Berra” i ett soligt Florida och pratade de himmelsblå CL-drömmarna, hatet från motståndarsupportrarna, krånglande vader och hur han lärt sig att vinna.
– Viljan att vinna till varje pris är det jag har och det fick jag i Schweiz. Då är det perfekt för mig att komma in i en klubb som Malmö FF, säger han i LÅNGLÄSNING med FotbollDirekt.se.

Vid sidan av Malmö FF är han truppens äldsta spelare.
Han är också den spelaren som vunnit mest och bland de som har mest erfarenhet av Europa-spel. Han slår sig ner och bläddrar i en ”MFF-bibel” från Sportbladet och minns tillbaka tiden sedan han kom tillbaka till MFF.
– Jag kommer nog ihåg alla matcherna. Jag har nog varit stabil och bra i de flesta, men kanske inte första, Göteborg borta, då kunde de bytt ut mig mot en liten gul gubbe, säger Safari och skakar på huvudet.

Dina vader har krånglat lite. Hur mår de?
– Det har vart lite stökigt med dem men jag försöker få ordning och hitta ett sätt som passar. För jag vet att när jag är frisk och kan släppa det där, då är jag jävligt bra.

Du har träffat en specialist i Tyskland?
– Ja, jag har varit där. Innan jag kom till Malmö, jag kom ju hit skadad, så var jag där och besökte en specialist. Och det funkade bra, det höll ju ett år innan jag började få tillbaka problemen nu. Så då sökte jag upp dem igen och försöker hitta ett sätt för att det ska bli bra.

Finns det strulet där hela tiden?
– Ja, dagligen måste jag arbeta med det. Men de finns där hela tiden, jag tror det är Bayern Münchens läkarteam som har det här. De är väldigt erfarna. Sen ska man inte glömma bort att våra fysioterapeuter också är fantastiska och hjälper mig en hel del med sin input.

Förra året blev det ju guld, igen, för dig. Hur ser du tillbaka på det?
– Jag tycker vi gör en bra säsong. Vi hade ett bra lag och alla ville verkligen vinna och jag tycker aldrig vi var riktigt hotade. Det var inte bara de 15 som normalt sett kanske spelar utan det var verkligen alla. Alla bidrog på sitt sätt och i det stora hela tycker jag det var en bra säsong med ett minus för Europa-spelet. Självklart ska ett lag som Malmö FF vara ute i Europa. Som allra minst Europa League.

Lärde ni er något från de matcherna tror du?
– Jag hoppas att vi har lärt oss att det krävs lite mer för att ta sig ut. Det är inte otur på något sätt, det blir vad man gör det till. Man måste vara med från första början, det är två matcher. Man kanske får hajpa upp den matchen lite mer och försöka förstå allvaret i den, och vilja vinna lite mer än motståndaren.

Vad är viktigast 2018: ytterligare ett guld eller att gå till Champions League?
– Om jag måste välja en så… det går oftast inte att välja en. För går du till Champions League men inte vinner ligan så har du inte chans att gå till Champions League året efter. Då blir det en säsong utan, men ligger du ligan så får du alltid chansen att få spela Champions League. Att inte ha möjligheten att spela i Europa är det värsta som finns.

Vad skulle du säga är svårast för er i nuvarande läge: försvara guldet eller ta sig till Champions League?
– Det är svårt på olika sätt. Att försvara ett guld är nog bland det svåraste, det finns inga lag som gillar att se ett och samma lag vinna år efter år. Man vill alltid få ner de som alltid står på toppen. Vi är nog hatade i hela Sverige, det finns inget lag som vill oss väl. Vi vinner ju hela tiden och för varje år man är framgångsrik blir det ännu värre, det där hatet växer, och då blir det automatiskt svårare. Så att vinna allsvenskan igen kommer bli jättetufft. Om det var tufft för två år sen så kan du tänka dig nu hur tufft det kommer bli. Men att ta sig ut i Europa har en del att göra med lottningen. Man kan ha tur med sin lottning men man kan också ha otur.

Du har spelat i lag som har vunnit massor samt spelat mycket i Champions League. Vad tar du med dig därifrån som du kan ha användning av i den resan MFF vill göra?
– Det jag tar med mig framför allt från min tid i Schweiz är att jag blev lärd att vilja vinna. Det är det fina jag fick med mig, att vara en vinnare. Det är något speciellt. Det är ett beteende, en känsla… det är en djup… jag saknar ord här… ett behov av att alltid vilja vinna. Det märkt jag under mitt första år i Schweiz då vi kom trea. Det är enda säsongen jag inte vunnit sen jag lämnade Malmö. Så mycket skit vi fick då. Och jag som kom direkt från Malmö där vi slutat sjua, femma och gud vet vad. Men där blev det allvar, det var tydliga direktiv om att det inte var acceptabelt i den klubben. Sen vann vi ett guld, två guld… ju mer du vinner desto mer vill du vinna, och behöver vinna. Två och trea är bara förluster. Allt annat än att komma etta är förluster.
– Viljan att vinna till varje pris är det jag har och det fick jag där. Då är det perfekt för mig att komma in i en klubb som Malmö FF, där vi har de ambitionerna, även om det är i lite mindre skala än de klubbarna jag varit i. Men ändå: det finns där. Och nu gäller det för mig och de andra spelarna som varit med en del att dela med sig och smitta av sig så att alla drar åt samma håll.

Du har vunnit ligan tio år i rad. Har du haft tur som har kommit till klubbar som haft den mentaliteten eller har du något i dig som gör att du varit med om det? Om man hade bytt ut dig mot en kass vänsterback i Anderlecht eller Basel, hade de vunnit ändå?
– Jag skulle vilja säga nej, hehe. Jag vill verkligen tro att jag har någonting som får mina lagkamrater att vilja dra åt samma håll. Jag hoppas och tror det, men vafan vet jag, det skulle lika gärna kunna vara en tillfällighet. Det är omöjligt att säga. Men nio raka skulle jag inte vilja se som en tillfällighet.

Du har spelat 42 Champions League-matcher inklusive kval och 35 Europa League-matcher. Hur stort hade det varit att få gå in i ljusblåa tröjan?
– Det hade varit det ultimata, verkligen. Det hade varit en dröm. Fy fan, jag har tänkt på det en hel del, och den lusten jag har till att stå där och höra Champions League-hymnen på Stadion.

Hur kändes det för dig när Malmö var i Champions League?
– Så jävla coolt. När de tog sig till Champions League och jag fortfarande var i Basel så fick jag hemlängtan. Det blev lättare att flytta hem, för jag kände så starka känslor när jag såg Malmö gå dit. Jag kände “Vänta lite här, har jag möjlighet att delta i Europa med Malmö FF? Då är jag hemma”. Det finns inget som slår det.

Det låter som du skulle offrat allsvenskan detta året för att få lira Champions League?
– Jag kan inte offra. Jag måste vinna.

Räknar du in MFF-titeln 2004?
– Ja och nej. Jag var en del av laget och jag var ju med. Hade någon sagt att ”nej du kan inte räkna med den”, så skadar det mig inte. Jag har tio liga, en cup och ja, en supercup men vetifan om den räknas.

Har du någon koll på var du ligger historiskt bland svenska spelare med alla dina titlar?
– Nej, inte alls.

Det kan ju vara så att du är den svensk som vunnit flest ligatitlar om du vinner ett år till. Beroende på hur man räknar de titlar Juventus blev av med när Zlatan spelade där. För räknar man bort dem har han elva. 
– Om vi säger såhär då. Är det någon annan som har vunnit så många i rad? Sen känns det sådär att bli jämförd med Zlatan, för spanska ligan, italienska ligan och så är ju…

Men det finns ju även de som spelat i sämre ligor än du gjort i alla år och ändå inte vunnit så många?
– Jo, det är klart.

Men du har inte koll på den listan?
– Nej, jag har ju inte det. Vet du var jag ligger?

Nej, jag försökte kolla men jag hittade inget där. Jag skulle tro att Zlatan ligger etta och du tvåa. Men i rad tror jag du har det. Men tar du två till under dina tre sista nu så går du ju om Zlatan. 
– Ouff, det är mäktigt. Men ska jag offra mina vader för de tre åren? Haha.

Har du något CL-minne som sticker ut?
– Ja, Chelsea borta, 2-1-vinst, vi låg under och vände och vann i slutet. Liverpool borta 1-1, när vi slog ut dem från Champions League. Barca 1-1 borta också.

När du kommer upp på den nivån, kände du att ”nu är jag på en nivå till”?
– Man höjer sig. Det är en annan match, du spelar en fotboll du aldrig spelat. Man känner att det är en helt annan nivå.

Barca borta måste ju vara det största monstret av dem alla?
– Ja, det kan landa ett flygplan på den enormt stora ytan, och så ska du springa och täcka de där snabba, kvicka spelarna. Vi spelade med en niobackslinje.

Du hade Messi där ute?
– I den matchen kom han in. De bytena de gjorde efter 55-60 minuter var Messi, Xavi och Samuel Eto’o. Messis första tillslag på bollen blev mål. Jag tror vi kom över mittlinjen en gång i andra halvlek och då gjorde vi mål.

Hur är det att komma in mot de där stora jättarna?
– Det är grymt, man blir ju underdogs direkt. Men i slutändan är du ju där för att du tagit dig dit. Vi var ju hungrigare än någonsin. Man vill ju skava och vara inne och störa. Du ska aldrig vara nöjd över att ta dig till Champions League, det är ditt avtryck i Champions League som spelar roll. Du vill att det ska eka i hela Europa.

Om du jämför det MFF du lämnade med det du kom hem till, hur låter det då?
– Det är ett helt annat MFF. Det är mycket större. Både fotbollen och hela organisationen har ju förändrats, vuxit och gått framåt. Det är mycket proffsigare nu.

Var det viktigt för att du skulle komma hem?
– Ja, framför allt med tanke på var jag varit och vad jag har gjort. Jag ville komma hem och fortsätta på det spåret, och det är exakt det som har hänt. Det var perfekt, lite som en dröm. Att komma hem och vinna två SM-guld på rad. Vem hade trott det? Jag hoppades och gjorde allt för att få det, men det är fortfarande en dröm. Jag är nog ingen avgörande faktor men jag hoppas att jag bidragit en hel del, vi alla drar vårt lass och har vårt ansvar. Både på och utanför planen. Det man är bäst på är det jag ser till att göra alltid och jag slappnar aldrig av. Jag vet vad jag har för ansvar här i denna klubben och jag vet att det alltid ska tas fram varje dag. Varje träning, varje match.

Kommer din roll bli ännu viktigare när Rosenberg slutar?
– Jag trummar på som vanligt. De matcher Mackan inte är med får ju andra dra det lasset. Och jag är äldre och mycket erfarenheter och har därför ett speciellt ansvar. Folk kanske lyssnar på mig och förväntar sig att jag ska visa vägen, så när Mackan sticker får det bli vi andra med erfarenhet att fylla den luckan.

Vad skulle du säga att hans betydelse för MFF är?
– Han har en stor betydelse för Malmö, men inte större än någon annan spelare i Malmö. Alla är här av en anledning, att de anses vara bäst i Sverige. Sen att han är vår kapten, och det är väldigt speciellt med Mackan eftersom han gjort en hel del för den här klubben. Så hans betydelse är jättestor, absolut, men alla andra spelare betyder minst lika mycket, och det får man inte glömma bort. Men däremot är han en fantastisk ledare, som får med sig alla de andra.

Du har tre år kvar, till 2020, är det sista kontraktet?
– Det får jag se då. Jag vill känna att jag kan leverera och hjälpa Malmö. Annars kommer jag inte fortsätta. Jag tänker ett år i taget, jag har inte planerat när jag ska sluta.

Hur ser drömscenariot ut för de här tre åren?
– Drömscenariot är att vinna varenda jävla år jag spelar fotboll.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15