Foto: Bildbyrån

Han hade allsvenska bud – istället lämnade Adam Ståhl svensk fotboll och Norrby IF, med bara en enda superettansäsong bakom sig. Direkt från superettan till Kardemir Karabükspor turkiska högstaligan, och snabbt speltid för yttermittfältaren. Bland annat mot storklubben Besiktas (bilden).
 Jag hade kontraktsförslag från allsvenskan på bordet. Men när det här kom upp på bordet så släppte jag det – jag kunde inte tacka nej, säger Ståhl till FotbollDirekt.se.

Adam Ståhl hade inför fjolåret tre säsonger i division 1 med Norrby IF, som han var med och spelade upp i superettan 2016. Efter en stark debutsäsong i superettan i fjol (16 poäng, 7+9) så var flera allsvenska klubbar ute efter den 23-årige yttermittfältaren.

Istället gick Norrby strax efter nyår ut med att Ståhl var klar för Kardemir Karabükspor i turkiska högstadivisionen. En överraskande övergång – direkt till Süper Lig efter bara en säsong i näst högsta divisionen i Sverige.

– Det är ett stort steg, helt klart. Ett stort steg flytta utomlands, på så kort varsel. Det var mycket tankar om ifall det var rätt, om man skulle stanna i Sverige och ta något i allsvenskan i stället, säger Ståhl till FotbollDirekt.se.

Han berättar vidare om beslutet:

– Mina agenter jobbade på det under längre tid. Jag sade att jag inte ville höra om något som inte var konkret, för då tappar man bara fokus. De kom och sa att de har det här turkiska laget, och att det såg bra ut. Jag hoppade av glädje men ändå inte. Jag var den enda som var… inte skeptisk men… jag har bott hemma i Borås hela iden. Alltid varit familjekär.

– Min familj och mina vänner sade bara ”åk för helvete, vad tänker du på?”. Men när man gör sådana här så val tar man in även det negativa. Man vill inte bli naiv i sitt beslut, att man efteråt kommer på saker man borde ha tänkt på. Men till slut så var det inget snack. Från det att jag fick reda på det till jag åkte ner så tog det tre dagar.

Du fick inte mer betänketid än så?

– Nej, det var bara att köra. De var på träningsläger i Antalya i en vecka just då, så jag åkte dit och gjorde klart med allting. Det var snabba ryck, jag fick bestämma mig innan jag åkte.

– Jag hade kontraktsförslag från allsvenskan på bordet. Men när det här kom upp på bordet så släppte jag det. Turkiets högstaliga är större än allsvenskan. Jag kände att det var rätt val att göra. Jag kunde inte tacka nej.

Ståhl säger att han räknat med att matchas in försiktigt i början, men det har nu blivit speltid i tre av fem möjliga matcher, en start och två inhopp. Nu i helgen kom första starten, hemma mot Akhisarspor. I första matchen han fick speltid, mot Istanbul B.B, så fick han pris som sitt lags bästa spelare.

– Det har verkligen varit jättebra, jag stortrivs. Turkarna är varma människor, och de har hjälpt mig med allting: Bil, lägenhet, allting runtomkring. Jag har kunnat lägga all energi på fotbollen. Och speltiden har kommit också. Det har gått bra tycker jag, jag har tagit för mig. Jag har sagt till mig själv att jag inte ska visa någon respekt utan bara köra.

– Sedan har jag överraskats lite av vilken härlig stämning det är. De är jättegoa gubbar i laget. Man är ju van vid det från Norrby, att man är som en familj. När jag kom ner hit trodde jag nog att det skulle vara konkurrenssituation, jag kommer ju litegrann dit och snor någon annans levebröd. Men det har inte alls varit så, det är jättebra stämning. Jag hänger mycket med (tidigare Helsingborgsmittfältaren Olafur) Skulason, han är riktigt skön och har tagit hand om mig på ett grymt bra sätt. Han har gjort många säsonger i Turkiet, han är räv här nere.

Trodde du själv att du skulle få chansen så snabbt?

– Helt ärligt, faktiskt inte. Jag är en jävligt ödmjuk kille, jag var ganska inställd på att det skulle ta längre tid. Självklart har jag mål, det är inte så att jag vill sitta och vänta på det, eller be om ursäkt för att jag får spela. Men man är realistisk också. Man har alltid som mål att spela, men samtidigt kommer man direkt från superettan till Süper Lig.

Förutom starten mot Akhisarspor fick han även hoppa in borta mot Besiktas nyligen. Ett tidigt inhopp mot storklubben, som i kväll möter Bayern München i Champions League-åttondelen.
Spelare som tidigare Real Madrid-försvararen Pepe, portugisiske EM-guldhjälten Ricardo Quaresma, förre spanske landslagsmannen Alvaro Negredo och holländaren Ryan Babel fanns på planen för hemmalaget. Det slutade 5-0 till Besiktas, men ändå en upplevelse för Ståhl:

– Deras arena… det var fan det sjukaste jag sett, jävligt grymt. Matchen, det var ju klasskillnad. Eftersom jag är ytter så är ju tanken att jag ska försöka utmana så mycket som möjligt, men vi fick inte så många möjligheter framåt. De är så skickliga med boll så det blev mycket jaga.

Matchen gav honom också en hett eftertraktad souvenir:

– Ända sedan jag var tio bast har min favoritspelare varit Quaresma. Jag fick hans tröja, den är fortfarande svettig och jag har inga planer på att tvätta den heller. Jag ska rama in den sen tänkte jag.

Du sprang fram direkt efter matchen?

– Nej, det var i halvlek, vi skulle ut på planen för andra halvan och jag såg honom och gick fram. Jag visste inte om jag kunde engelska, men jag testade och sade att jag ville byta tröja efter matchen. Det blev tydligt att han inte var så bra på engelska för jag fick ingen reaktion. Jag gjorde en gest där och pekade på tröjan, och han gav tummen upp.

Även om du bara varit där en kort tid, går det att säga något om skillnaden i kvalitet… att möta ett lag som Besiktas till exempel… 

– Det är stor skillnad, väldigt stor skillnad. Tempot går inte att jämföra. I superettan trodde jag att jag hade monsterkondition. Men här får man springa på ett helt annat sätt. Jag var förberedd på det. Jag fattade ju det… lilla Norrby, det går inte att jämföra.

– Det här är ändå en topp 6-liga i världen. Innan man kom hit, man kunde Galatasaray, Besiktas och Fenerbahce. Typ så. Men nu när man sett och mött de andra lagen… det är jävligt bra lag. Ligan håller väldigt bra kvalitet överlag.

Det har varit en tung säsong för Kardemir Karabükspor, som ligger klart sist i ligan. Det var tufft läge redan när han skrev på, och han var medveten om att det mycket väl kan bli nedflyttning. Ståhl skrev på ett kontrakt till sommaren 2020.

– Anledningen till att jag vill göra bra ifrån mig, det är att kanske ta nästa steg. Men är det så att laget åker ur och jag inte får något anbud i sommar, då är jag så klart inställd på att stanna.

– Samtidigt tror jag det finns möjligheter om jag presterar. Fotbollen är religion här, det är det största. Spelarna i laget säger att ”gör man det bra här… alla känner alla, gör du dig ett namn så finns det möjligheter”. Vi får se sedan vad som händer. Fokus nu är bara på att vi ska vinna matcher och ta oss uppåt.