Foto: Bildbyrån

6-0 för Djurgården i cuppremiären i går, och en segerorganisatör som många djurgårdare längtat efter att se dominera igen – Haris Radetinac startade och gjorde två mål, efter en nattsvart period med två korsbandsskador de tre senaste åren. Nu är förhoppningarna stora på Radetinac:
– Vi vet vad han går för, han är tidlös som spelare. Han kommer vara som ett nyförvärv för oss i år, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

26 allsvenska matcher på tre år, bara 14 från start. Haris Radetinac har fått föra en anonym tillvaro i Djurgården alltsedan korsbandsskadan han ådrog sig sommaren 2015.

Tillbaka året efter så slog han upp skadan och när han var tillbaka i fjol så slog han sig aldrig in i laget – Magnus Eriksson gjorde succé och vann skytteligan, och Radetinac fick finna sig i inhopparrollen.

I år kan det bli något helt annat för den 32-årige yttermittfältaren. Med en hel försäsong som skadefri i ryggen och imponerande insatser så fick han chansen från start i gårdagens cuppremiär mot Degerfors. Det slutade 6-0 till Djurgården, två mål (hans första mål i tävlingssammanhang för klubben sedan 2015) och bäst på plan.

Hyllningar från hemmasupportrarna till Radetinac, som fått en speciell relation till fansen inte minst på grund av den tuffa skadehistoriken. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson stämmer in i hyllningskören. Sportchefen har tidigare lyft fram Radetinac och att det här kan bli hans år, och så här långt ser han ut att få rätt.

– Han var inte helt 100 när vi började förra säsongen. Sedan var det tuff konkurrens på den positionen i fjol. Däremot har vi sett honom i vår vardag och känt oss trygga med det vi sett av honom, säger Andersson till FotbollDirekt.se och fortsätter om Radetinac:

– Vi vet vad han går för, han är tidlös som spelare. Vi har inte känt att han har tappat något som spelare med åldern, tvärtom. Han har många år framför sig som fotbollsspelare.

Hur känner man inför det han gjorde i går, med tanke på historiken?

– När man vet vad han gått igenom… det är klart man blir glad i hjärtat när man ser vad han gör på planen nu. Han kommer vara som ett nyförvärv för oss i år. Förra året konkurrerade han med Magnus Eriksson som vann skytteligan, det är klart att det var en tuff situation. Men vi har ju kunnat se Haris i träning varje dag och vet vad han går för.

När ni valde att förlänga med honom hösten 2016, det var efter andra korsbandsskadan… hur gick tankarna kring det beslutet? Fanns det några funderingar kring om han faktiskt skulle kunna ta sig tillbaka? 

– Vi vet vad Haris är för person, vi stod bakom och trodde på honom. I den situationen han var i, med två korsband, vi visste att det skulle ta tid. Men nej, för oss var det aldrig någon issue. Det kanske det hade varit för andra klubbar.

Men samtidigt måste ni ha tittat på det sportsliga också, och hans möjligheter att komma tillbaka?

– Absolut. Men sedan var det också med hjärtat, sett till vad han gått igenom. Men vi skulle aldrig ha förlängt om vi inte trodde att han skulle komma tillbaka till samma nivå igen.

– Sedan var det lite hack i kurvan, han hade en känning i slutet på förra säsongen och hade kanske kunnat göra fler inhopp då men det var klokt planerat av vår medicinska personal Christian (Andersson) och Kalle (Barrling) också. De satte planen att han skulle vara fullt frisk med fokus mot 2018-säsongen. Nu är han väl förberedd och har varit med fullt ut från dag ett på försäsongen.

När det i förra veckan kom ut att Djurgården var på väg att sälja Othman El Kabir till FC Ural i Ryssland, så var det nog många som förväntade sig nyförvärv in. Inte minst med tanke på att andra ordinarie yttern från i fjol, Magnus Eriksson, redan lämnat.

Bosse Andersson var i en intervju med FD förra veckan tydlig med att man inte planerade för att ersätta El Kabir. I går mot Degerfors så ställde Djurgården upp med Radetinac och Dzenis Kozica på varsin kant, och bägge tillhörde planens bästa spelare.

– Vi har haft med det i beräkningen, vi vet att vi har skickliga fotbollspelare. När vi gjorde de här försäljningarna, Mange, och så nu Othman… vi har hela tiden vetat vad vi har här. Vi har aldrig varit oroliga för den biten. Vi visste också att Haris skulle vara med och vara i fullt slag inför den här säsongen.

Hur har han tagit det här, jag tänker framför allt på andra gången när han slog upp skadan? Så pass lång tid utanför spel? 

– Han har varit med oss på Kaknäs men utanför lagträning halva 2015 och nästan hela 2016 då han slog upp skadan tidigt. Sedan var han väl inte helt återställd egentligen förrän sommaren 2017. Då fattar man, när man får köra egen rehab i egen regi på det sättet under så lång tid, då krävs det en jävla disciplin. Han har nog haft många ensamma stunder.

– Så det är klart det var känslosamt när det hände förra gången, när han slog upp skadan. Då blir man extra glad av det man ser nu. Vi har sett att han är väl förberedd, han har varit oerhört professionell under den här tiden fram till nu. Det ger resultat, det ser vi nu.