Mohamed Buya Turay gjorde nio mål för AFC Eskilstuna under sin debutsäsong i allsvenskan. Nu vill han lämna, och har hotat med att strejka från matcher för att få till en flytt. Men det hela var i stundens hetta – frustration över utebliven flytt.
– Han är tillräckligt professionell och vet själv att han inte vinner på det i längden. Och han spelade nu senast. Jag tror att det kommer lösa sig. Jag har svårt att se att han spelar i superettan i år, säger Buyas agent Gabriel Dikmen Josephsson till FotbollDirekt.se.

AFC Eskilstuna fick nöja sig med en säsong i allsvenskan – nykomlingen som överraskade och övertygade så stort i superettan 2016 var aldrig nära att förlänga det allsvenska kontraktet.

Men en som imponerade stort i AFC var anfallaren Mohamed Buya Turay. 23-åringen som kom till AFC 2015 gjorde nio mål och tre asssists under debutsäsongen i allsvenskan – poängbäst hos jumbon.

Buya Turay förlängde sitt kontrakt med AFC i december 2016, och sitter på ett avtal till och med 2019. Efter succésäsongen så har förhoppningen varit stor på en försäljning, men med de flesta transferfönster stängda så är han fortfarande kvar i AFC.

Han uttryckte nyligen frustration över att han inte blivit såld – detta i podcasten ”Studio Allsvenskan” hos Nyheter24.

–… Jag kommer inte spela matcher här, jag kommer bara träna., sade Buya Turay bland annat. Han sade att han var ”pissed off” på AFC då klubben lovat lösa en försäljning, samt att de satt en allt för hög prislapp, enligt honom själv tio miljoner kronor.

Men Buya kommer inte försöker strejka sig bort.

– Han har kontrakt. Han är tillräckligt professionell och vet själv att han inte vinner på det i längden. Sedan att han i stundens hetta fick ur sig det där i podden… det är förståeligt. Men han körde senast mot VSK (AFC träningsspelade mot Västerås SK i lördags) och gjorde det bra, säger Gabriel Dikmen Josephsson till FotbollDirekt.se.

– Det har varit frustrerande för spelaren under fönstret. Han vill inte vara kvar i superettan när gjorde det så bra i allsvenskan i fjol. Så det har varit mycket frustration. Det har varit nära flera gånger. Vi var näst intill överens med en klubb i Belgien där det sprack precis på slutet.

I Sverige är det främst Djurgården och Östersund som visat intresse, något Buya själv bekräftade i podcasten. Om det finns en prislapp på tio miljoner kronor som ligga fast kan det bli svårare med en flytt inom Sverige, men Buyas agent tror på en lösning.

– Vi jobbar fortfarande på att han ska lämna AFC, det sker i samförstånd. Klubben lyssnar, de kommer inte tvinga kvar spelaren. Kommer det ett bud så får de ta ställning.

Det snackas om en prislapp på tio miljoner kronor? 

– Jag kan inte svara på det. Men det kanske inte är nödvändigt så att han ska gå för den summan. Jag tror inte att man ska komma med ett skambud heller. Man kanske kan mötas någonstans.

– Oavsett så tror jag det blir bra för Buya, jag tror att det kommer lösa sig. Jag har svårt att se att han spelar i superettan i år, en spelare av hans kaliber ska spela högre upp.