Det är över tio år sedan AIK köpte loss Nisse Johansson från Leicester. Det krävdes 7,5 miljoner och en signing bonus på sex miljoner. I dag har hans karriär hastigt tagit slut.
– Det har den gjort men han mår tack och lov bra. Vi kan bara vara så otroligt tacksamma över dessa elva år och hur han av egen kraft satt en ny standard för AIK som klubb, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Våren 2007 så stod det klart att AIK skulle lyckas ta hem ett av våra då mest erfarna utlandsproffs.
Bayern Munchen, Nurnberg, Blackburn och Leicester.

Men det krävdes stora resurser för att affären skulle gå igenom med 2016 års Premier League-mästare.
Länge rapporterades så väl Djurgården som IFK Göteborg ha funnits med om den då 27-årige ytterbacken – men till sist backat ur när affären drog i väg i pris.

Men AIK hittade alltså finanser och gjorde det genom riskkapital från AIK-lojala affärsmän i Agent03.
Transfern skulle kosta 7,5 miljoner och en signing bonus hävdades då ha kostat över sex miljoner. Lägg till det 100 000 i månaden för ett treårskontrakt. Stora pengar – men det blev ju ändå starten på ett av AIK:s största namn i modern tid.

LÄS: BESKEDET SOM SKAKADE OM AIK

I dag har så hans AIK-karriär alltså hastigt avbrutits.

Beskedet kom i går sedan man konstaterat förvärrade hjärtproblem för 38-åringen och hur han utifrån det tillsammans med sin familj tog beslutet att med omedelbar verkan sluta med fotbollen.
AIK Fotboll har insett vad som varit på gång sedan i början av förra veckan men hur det ändå dröjde ett stycke till där efter innan sportchef Björn Wesström insåg att Nils-Eric Johansson spelat sin sista match.
– Han har ju haft samma diagnos hela tiden sedan han kom till AIK men när det nu i den senaste undersökningen plötsligt fanns en avvikelse så förändrades allt och han tog det enda rätta beslutet, förklarar AIK:s sportchef under måndagseftermiddagen för FotbollDirekt.se.

– Ja, men det är klart att det här är någonting jag helst hade varit utan. Ja, jag har träffat honom. Det var honom och hans familj jag sade hej då till under vårt samtal men bara för i dag. Han lever och har hälsan och kommer att vara hos oss ofta även om vi ännu inte vet i vilken form. Det är det viktiga att det inte hann bli riktigt allvarligt. Det är det enda jag tänker på och är tacksam för, förklarar Björn Wesström för FD.

LÄS: ÄNDLÖS RAD AV NISSE -RUBRIKER – MEN HÄR KANSKE STÖRSTA SMAJLET

– Från när jag insåg det här…? Vi fick ett första besked om detta i tisdags och sedan dröjer det till en uppföljande, extra läkarundersökning, visade samma sak.

Hur ser du på dagens presskonferens som Nisse Johansson satt i?
– I grunden en upplevelse jag gärna hade varit utan, suckar han men betonar: Men det var värdigt. Just värdighet är det enda som betyder någonting nu för ett så stort namn för oss som Nils Eric Johansson. Och det blev värdigt.

Den dagen när affären var klar med Leicester så fanns inte ens Björn Wesström i klubben. Om det nu känns som att han har varit i en evighet på Karlberg så går Nisses gärning i AIK till och med ännu längre tillbaka.
– Nej, jag fanns inte i AIK då, jag var ju tränare i Väsby 2007 och blev inte chefscout förrän 2008 i AIK. Hur bra hans skulle bli? Bra tror jag de allra flesta kände men så här bra…han är ju 38 år i dag och se vilken otrolig betydelse han har haft under elva års tid.

AIK-chefen är alltid omsorgsfull med sitt sätt att formulera sig, i alla intervjusituationer – på sitt sätt som en viss Rikard Norling.
Så är det även denna gång.
– Hans arbete för klubben har ju varit ovärderligt. Nej, men det bara är så. Man kan utan vidare säga att han på egen hand satt en egen standard för AIK, hans elva år med AIK – och som på en hel del vis gör AIK till det AIK är i dag, säger han och funderar vidare:

– Jag tänker inte bara på det enkla viset om hur han tar hand om sig själv, utan om hur han är som medmänniska och tar hand om andra. Beundransvärt.

LÄS: MFF-STJÄRNAN – ”SÅ OERHÖRT TRÅKIGT”

Och så är det en person som känns så totalt bottentrygg som människa – och nerver har han väl aldrig någonsin visat?
– (Skratt) Han är nog det krassaste fotbollspelare jag någonsin träffat. Så otroligt duktig på att sortera. Hårt från mjukt och så vidare. En sådan oerhört bra känsla både i fotbollen och som människa. Att vara en sådan gör honom till en sådan som vilken tränare som helst bara måste ha som lagkapten. Du vet att prestera och samtidigt vara en bra människa.

Hur ser du på honom som fotbollsspelare. Inte spektakulär och någon jättetalang men ändå en stjärna…

– I grunden personligheten. Koncentrationen och känslan för spelet. Han är alltid med. Den förmågan…och så den defensiva skickligheten. Att alltid göra det enkelt.

Vi inser att det är svårt att ha svar på frågan om hans framtid i AIK:s organisation men ställer den ändå. Hur ser du på det?

– Jag svarar att vi alla måste landa i detta som nu är. Jag svarar att Nisse måste prata med sin familj. Sedan ska vi prata om hur vi ska göra. Sedan startar en process. Vi kommer så klart att jobba hårt för att använda Nils-Eric men det är inte en handlingskraft som ska stressas fram. Men det är självklart, det vill jag betona, att en så skicklig fotbollspelare ska ha sin plats i AIK:s organisation och ska ha det på ett starkt vis. Det ska vara genomtänkt men hur och vad, det kommer vi att få se.