Foto: Bildbyrån

Malmö FF fick bekänna färg direkt i den första tävlingsmatchen för året i Svenska cupenpremiären. Nykomlingarna i allsvenskan, Dalkurd, stod upp riktigt bra i en riktigt tuff match. Och avslutningen blev minst sagt dramatisk. 1-0. Markus Rosenberg. I 87:e minuten.

Jag ska inte överdriva det här nu, men det var en tävlingsmatch på Malmö IP.
Kamp, irriterat och en match där stora målchanser, skador och en straff blev avgörande.

Malmö tog tag i taktpinnen från start och ägde inledningsvis matchen.
Dalkurd försvarade sig och hade ett par fina omställningar som gav dem ”luft”. De åt sig in i matchen. De fanns stora målchanser åt båda hållen och bägge målvakterna stod för riktigt fina insatser.

Det var en match där domaren Magnus Lindgren håll hårt i kortlek i en match där det lätt kunnat bli fler kort ganska tidigt. Men han lät det passera och spelarna förhöll sig till det.

***

Andra halvleken såg likadan ut till en början men MFF kopplade sedan ett rejält grepp och satte Dalkurd på rejäl prov defensivt. Den väldigt pigge Mattias Svanberg hade chanser, Carlos Strandberg likaså. Men 0-0 stod sig.

I den 88:e minuten kolliderade inbytte Markus Rosenberg med Dalkurds målvakt Abdulaziz Demircan som såg mer eller mindre däckad ut.
Båren kom in, nackkragen åkte fram. Utespelaren Younes Bnou Marzouk drog på sig en målvaktströja och ett par handskar.

När Rosenberg väl la upp bollen för att slå straffen var det dock Demircan som stod mellan stolparna, trots allt.
”Mackan” var kylig trots den långa väntan och satte dit 1-0.
Dalkurd stack upp vid något enstaka tillfälle och vaskade fram en superchans som Johan Dahlin avstyrde.

Segern satt hårt inne och Magnus Pehrsson fick bekänna färg direkt.
Det kommer inte att bli enkelt. Det finns så klart mer att förvänta sig av Malmö framöver och man visade styrka genom att mangla och verkligen pressa Dalkurd i den andra halvleken.

***

Dalkurd har jag bara sett glimtar av denna försäsong innan denna match, men det man visade upp här var om inte imponerande så väldigt starkt.
Tränare Valentic är en duktig taktiker och hans spelare verkar ha förstått sin tränare till fullo. Truppen ser spännande ut även om bredden inte är den bästa, det behöver man antagligen justera för att klara 30 allsvenska omgångar.

***

”MP” och hans stab fick en seger, en seger man verkligen ville ha.
Säsongen är igång och om nu Malmö någonsin tvivlat på hur mycket konkurrenterna kommer att jaga dem fick man en påminnelse om det i eftermiddag.

Många var bra i MFF idag men jag fastnade mest för Mattias Svanberg.

Det måste man göra.
Stark, rivig och mycket företagsam hela tiden.
Det hände saker runt honom hela tiden vilket är ett bra betyg sig. Konkurrensen är stenhård och Malmö har värvat dyra spelare inför denna säsong. I mina ögon har dock Mattias Svanberg en extremt stor potential och jag hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen, då kommer Pehrsson få svårt att peta honom. Ja, Svanberg ska starta i nästa match. Den belöningen ska han ha efter en sådan här match.