Så har den äntligen kickat igång, tävlingssäsongen för våra allsvenska fotbollslag. Svenska Cupen är den kortaste vägen till Europa League-kval och många är lagen som vill ta den. Resultaten i lördagens matcher bjöd på ett par höjda ögonbryn, men vi ”bara” är i mitten av februari ännu.

Jag såg själv två spekulanter (AIK och Norrköping) på den där pokalen och biljetten till Europa-spel.
AIK tog en seger med 2-1 mot ett vilt kämpande Syrianska.
Det fanns möjligheter för AIK att göra resan aningen enklare men den fina starten kom av sig och i den andra hade man inte skärpan att ”döda” matchen.

De som minns hur AIK såg ut under våren 2017 vet att det var den offensiva delen av spelet som inte alls fungerade. Matchen mot Syrianska var inget solklart kvitto på förbättring men däremot finns det många andra saker att ta med sig från premiären:

– Ahmed Yasin ser sylvass ut.

– Kristoffer Olsson ser betydligt mer redo ut att leda AIK:s mittfält den här säsongen.

– Tarik Elyounoussi är en spelare som kommer att göra skillnad.

Det är tre individer med kvaliteter som kommer att underlätta för AIK:s offensiv, helt säkert. Dessutom visade AIK prov på att de har ett ”rakare” spel som alternativ och man kommer med fler spelare i tidigare djupledslöpningar.
Det var det avsaknad av förra våren och spelet stannade ofta upp då.
Truppen är bättre byggd nu och spelartyperna generellt i en bättre mix. Den balans laget hade i den här matchen lär ändras framöver och då blir allt garanterat bättre.

AIK ska inte vara nöjda men glada att det blev en seger.

***

IFK Norrköping fick nöja sig med 1-1 mot superettanlaget Helsingborg.
Kvitteringen ungefär 30 sekunder innan det var slut på tilläggstiden. Ante Johansson tog i för hela Östergötland när han bankade upp det poängräddande målet bakom Pär Hansson i gästernas mål. Ingen flygande start för Peking heller men med kvitteringen lever gruppen vidare för deras del.

David Moberg-Karlsson har en oerhörd energi i allt han gör.
Kan han finslipa lite i sina aktioner och inte alltid köra i 110 knyck kommer han att göra massor av poäng i år.

Simon Thern fick inte riktigt de ytor han ville men visar prov på sitt kunnande åter igen.

Kalle Holmberg hade några lägen utan att kunna sätta dit den. Det kommer att ändras med tiden.

Konkurrensen på Norrköpings mittfält är mördande.
Lyxproblem för manager Gustavsson.

***

IFK Göteborg vann knappt mot Varberg med 1-0 och nye tränaren Poya Asbaghi fick den vinnande start han så gärna ville ha. Mats Gren jobbar på och lånet av Mix Diskerud är en bra injektion för Blåvitt. Känslan är att dörren på Kamratgården står öppen för en, kanske två värvningar till.

GIF Sundsvall fick en smakstart och slog Norrby med 4-2, norrlänningarna som hade ett tufft 2017 behöver bygga självförtroendet. En seger är den bästa byggstenen.

Kalmar fick oavgjort (0-0 mot Åtvidaberg) och Sirius (1-1 mot Öster) likaså. Ingen dans på rosor direkt.

***

Sammanfattningsvis så har samtliga lag från division ett och superettan bjudit på bra motstånd något som inte är SÅ förvånande.
Pressen och förväntningarna är höga på de allsvenska lagen men deras försprång är inte så stort inledningsvis på säsongen. Det kommer säkerligen att visa sig att några ”underdogs” kan vara med och hota ett tag till men i slutändan brukar kvaliteten och bredden ta ut sin rätt.

***

Imorgon fortsätter gruppspelet och även om varje match lever sitt liv bör de allsvenska lagen, sett till dagens resultat, vara förvarnade. Premiären behöver inte alltid vara övertygande, så länge de är vinnande.