KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG
Ni som hängde med i min rapportering från Portugal under Atlantic Cup vet att jag har höga tankar om IFK Norrköping anno 2018. I dag är det dags för den första tävlingsmatchen 2018 och det ska bli mycket intressant att följa den

Jag blev överraskad av det spel och den förståelse mellan spelarna som IFK visade upp redan på träningslägret i Portugal.
Det var kombinationer mellan flera spelare på få tillslag, och hade man inte vetat bättre kunde man lätt ha trott att de här spelarna hade många träningstimmar tillsammans. Det såg så enkelt ut. Östersund för några år sedan dök upp i mitt huvud.

Sanningen är ju den att det var tvärt om, inte alls speciellt många timmar ihop och framför allt inte i matchsituationer.

***

Jag hade förmånen att i lugn och ro sitta ner med managern Jens Gustafsson och prata, både om lägret som då pågick men framför allt om vad som komma skall. Det var ett samtal där jag fick en stark känsla av att IFK verkligen har rätt man som styr skutan.

Inlevelsen Jens Gustafsson har i träning, och match, blandat med ett lugn och en eftertänksamhet som tilltalar mig.
Dessutom en väldigt tydlig bild av att träning handlar om att bli bättre, inte om att ”bara förbereda nästa match”.

Jag satt för lite drygt två år sedan med en viss Graham Potter, innan ÖFK:s allsvenska debut var avklarad.
Jag hade en stark känsla av att det skulle komma framgångar för ÖFK ganska snabbt och nu har jag samma känsla av Jens G. för IFK Norrköping, men på en högre nivå. Gustafsson vill så klart inte basunera ut en tidig vecka i februari att man ska vinna SM-guld, han vet vilka konkurrenterna är.
Hans blygsamma ”vända trenden” (alltså bli bättre än sexa i tabellen) känns dock lite väl återhållsam. Jag tror att IFK Norrköping kommer att utmana i den absoluta toppen.

Här en länk till intervjun från Portugal med Jens.

LÅNGLÄSNING: ”Vi vill bygga ett annat Norrköping – vi pratar inte försäljningar”

***

David Mitov Nilsson har fått en ny konkurrent om målvaktsposten, Isak Pettersson från Halmstad BK. Det innebär en riktigt skarp konkurrenssituation som gynnar alla.

Bland mittbackarna är Ante Johansson och Jon Gudni Fjoluson kvar och det gäller även Filip Dagerstål. Under lägret i Portugal spelade Alfons Sampsted och Lars Krogh Gerson i mittbackspositionerna och både två gjorde det bra.

Från mittfältet och framåt är konkurrensen minst lika bra på alla positioner och Jens Gustavsson var väldigt tydlig när han sa att transferfönstret hade i stort sett varit en enda stor bingo. Han är mycket nöjd med sin trupp och det ska han verkligen vara.

***

Simon Thern och Jordan Larsson är så klart de två som fått den mesta och den bästa kritiken av de nytillkomna och det är inte så konstigt.
Thern såg otroligt vass och spelsugen ut i Portugal och håller han sig frisk lär han vara en av de allra bästa centrala mittfältarna i allsvenskan 2018.
Jordan Larsson visade prov på sina snabba fötter och fina teknik och speed vid flertalet tillfällen. Jordan har inte ännu bevisat sin allsvenska nivå men jag tror absolut att han nu har hamnat i en miljö där allt kommer att peka rakt uppåt.

***

Det finns väl något speciellt med att det är just Jordans tidigare klubb, Helsingborgs IF som står för motståndet i den första tävlingsmatchen för året.
Det är knappast något långskott att säga att jag har en känsla av att det finns en stor, mycket stor, vilja från Jordan att göra en bra insats om han får chansen.
Avslutet i Helsingborg var ju inte av modellen sagor med lyckliga slut. Jag förbereder en ”släkten är värst”-krönika.

***

Jag ser fram emot den här matchen, jag är väldigt nyfiken på att se vilken riktning Pekings form har tagit. Något säger mig att det är ett lag i mycket god form som gör tävlingspremiär på Östgötaporten i eftermiddag.