Foto: Bildbyrån

Östersunds FK hade kunnat sälja 30 000 biljetter till matchen mot Arsenal i morgon – och till returen i London i nästa vecka väntas ett rekordstort följe ÖFK-fans på Emirates Stadium.
– 4 500 biljetter är sålda till bortamatchen just nu. Vi har redan sålt dubbelt så många som till den mot Hertha Berlin, så vi har slagit rekord med råge, säger ÖFK:s biljettansvarige Ola Laxvik till FotbollDirekt.se.

Arsenal har landat i Östersund – i eftermiddag första presskonferensen med Arsene Wenger inför morgondagens match.

En match som givetvis är totalt utsåld. Drygt 8 000 åskådare på Jämtkraft Arena i morgon. Östersunds biljettansvarige Ola Laxvik berättar om ett publiktryck som går utanpå allt annat i klubbens historia.

– Det här är många, många nivåer över allt annat vi varit med om i klubbens historia vad gäller tryck. Vi hade såklart kunnat sälja ut arenan flera gånger om, säger Laxvik till FotbollDirekt.se.

– Hur många gånger? De blir en gissning, men jag tror absolut vi hade kunnat sälja 30 000 biljetter till den här matchen. Så stort har trycket varit. Men det är en gissning från min sida. Det är i alla fall ingen av matcherna tidigare i Europa League som ens är i närheten i intresse.

Returen spelas på Emirates Stadium i London nästa torsdag. En arena som tar sjudubbelt så många åskådare som Jämtkraft. 60 000 är maxkapaciteten, och Östersund har av Uefa tilldelats 5 100 bortabiljetter.

Och dessa biljetter är snart slut – otroliga 4 500 bortabiljetter är sålda. Det blir antagligen ett av de största bortaföljena för ett svenskt klubblag på 2000-talet. När Malmö FF mötte Real Madrid borta i Champions League 2015 så var det exempelvis drygt 3 000 MFF-fans på plats. En känd match i sammanhanget från tidigt 2000-tal är när Djurgården mötte FC Köpenhamn borta i dåvarande Uefa-cupen 2002, då närmare 5 000 djurgårdssupportrar reste till den matchen.

– 4 500 biljetter är sålda just nu till bortamatchen. Vi har stängt webbförsäljningen just nu men det är folk som hör av sig direkt till oss och vill köpa biljetter. Så jag hoppas och tror att vi lyckas sälja 5 100 till den här matchen, de biljetter som vi är tilldelade, säger Ola Laxvik.

. När ÖFK mötte Hertha Berlin i gruppspelsavslutningen i december så väckte bortaföljet uppmärksamhet. Men då var det drygt 2 000 biljetter sålda.

– Ja, vi har redan sålt dubbelt så många som till den mot Hertha Berlin, så vi har slagit rekord med råge.

I Östersund stad bor drygt 50 000 personer och hela kommunen har drygt 62 000 invånare. Inte långt från var tionde östersundare till London alltså.