Foto: Bildbyrån

17-åriga Kossounou Odilon från Elfenbenskusten har imponerat på Hammarby
– nu vill klubben förlänga provspelarens uppehåll i Sverige, och förhoppningarna är stora i Bajen:
– Vi tror att det är en guldklimp vi har hittat. Han har egentligen alla kvaliteter för att bli en internationell storback, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

För snart tre år sedan så tog Hammarby in en ung mittback från Ghana, Joseph Aidoo. I somras såldes Aidoo till belgiska Genk för 15 miljoner kronor, en av de största försäljningarna i Hammarbys historia.

Nu finns en ny ung afrikansk mittback hos Hammarby – Kossounou Odilon från ASEC-akademin i Elfenbenskusten har gästat klubben tidigare, men då i juniorsammanhang. Nu har han fått chansen med a-laget.

LÄS: HAMMARBY VILL HA TIDIGARE MFF-STJÄRNAN

Odilon upptäcktes under Gothia Cup 2016 och Hammarby bjöd in honom till träning tillsammans med tre andra spelare från ASEC. Nu är han den av dessa som Bajen valt att gå vidare med.

Det blev speltid i samtliga matcher i Atlantic Cup i Portugal, samt även mot IK Frej i helgen. Den sistnämnda matchen en ordentlig plump för Bajen och en tuff match för Odilon. Men helhetsintrycket bland de grönvita är ändå starkt positivt.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg har stora förhoppningar på mittbackstalangen som är född i januari 2001 och alltså nyss fyllda 17 år.

– Han har egentligen alla kvaliteter för att bli en internationell storback. Väldigt trygg mede bollen, stressar inte upp sig under press. Funktionell med båda fötterna. Det är inte alla spelare i den åldern som kan slå 50-meterspassningar med både höger och vänster fot. Han besitter en längd på 194 cm och har en extremt utvecklingspotential i sin fysik, säger Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

– Man kan jämföra med Joseph Aidoo. När han kom till oss så var han 20 år, fyra år äldre än Odilon när han kom. Om man jämför de två så är Odilon långt före i sin utveckling.

– Så vi tror att det är en guldklimp vi har hittat. Sedan finns det mycket jobb kvar att göra, men han har alla förutsättningar för att gå långt. Jag är helt övertygad om att hade han varit ett år äldre hade han varit konkurrenskraftig i ett allsvenskt lag redan nu.

För det dröjer ett år till innan Odilon kan bli aktuell för spel i allsvenskan. I januari nästa år fyller han 18 och då är det fritt fram att representera Bajen, om klubben vill satsa på honom. Samtidigt, om det är en talang som sticker ut, finns risken att större europeiska
klubbar kan hugga under 2018?

– Vi sitter lugnt i båten. Vi har byggt det här på tajta relationer med honom, hans familj och hans klubb. Han har valt oss utifrån att han själv vill spela i Bajen. Skulle det vara så att någon av de absolut största drakarna i Europa kommer in i bilden, visst, då kanske det kan bli svårt.

– Vi vet att det finns andra klubbar som är intresserade, men klubbar på den nivån väntar hellre tills de är helt säkra på att han kan bli en toppspelare. Då de stora klubbarna sitter på andra resurser, så de kan kosta på sig att vänta. Men vi kan inte ta oss den lyxen. Vår enda chans är att agera på honom först. Skapa en nära relation och förtroende, presentera en plan och sälja in vårt koncept.

Och framhålla att han är närmare a-lagsspel hos er än i en europeisk storklubb, där det kanske är närmare till hands med juniorfotboll?

– Absolut är det så. Det är lite det vi spelat på också. Skulle han fortsätta ha den här utvecklingen, då blir inte Hammarby hans sista klubb i karriären, det kan jag säga.

– Men vi är inte särskilt oroliga för den där biten. Vi är trygga med den relation vi har med honom, med hans familj och med hans klubb. Han har själv valt att komma hit och träna med oss, han vill spela här.

Hammarby inleder tävlingssäsongen på söndag, då Vasalund väntar i cuppremiären. En match som Odilon inte får medverka i, och det kan bli svårt med fler matchtillfällen för talangen här i vinter.
– Nu är det egentligen färdigspelat för honom i matchsammanhang, i och med att tävlingssäsongen drar i gång nu. Det skulle kunna bli träningsmatcher för honom, för det är enda sättet som vi kan matcha honom nu. Han får inte spela tävlingsmatcher för a-laget och han får inte spela U21-matcher.

– Sen är ambitionen att besöka honom i Elfenbenskusten under året och följa hans utveckling där. Målet är också att få upp honom till Sverige ytterligare en gång under året.

Odilon kom till Sverige i mitten av januari på ett tvåmånadersvisum, men kan nu bli kvar längre här och hos Hammarby.

– Ja, vi ska försöka förlänga hans visum med en månad, vi ansöker om det hos Migrationsverket. I så fall stannar han till och med april.