• Publicerat 13 februari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

FD ENKÄT. 51-procentsregeln stoppar storföretag och enskilda affärsmän från att gå in och ta över svenska idrottsklubbar, likt kända exempel á la Abramovitj och familjen Glazer kring Chelsea och Man United. Utöver svenska namn som Daniel Ek och Stefan Persson är den norske businessmannen Petter Stordalen populär bland FD:s läsare – ifall regeln skulle skrotas. 

Är en avskaffning av 51-procentregeln rätt väg att gå i en verklighet där som exempelvis allsvenska klubbar måste gå till slutspel i Europa eller göra enskilda transfers för att inte drabbas av tunga driftsminus?

51-regeln bygger alltså på hur föreningsmedlemmar måste sitta på 51 procent av rösterna, även i ett ”idrotts-AB” = röstmajoritet.
I detta omöjliggörs för en enskild affärsman (ex en Roman Abramovitj-typ) eller ett storföretag (ex. H&M) att helt köpa upp ett idrotts AB:

Exempelvis som i Hammarbys fall där den amerikanska sport- och nöjesgiganten AEG (Anschutz Entertainment Group) är största investerare men saknar röstmajoritet i besluten.

Samtidigt förhindrar regeln svenska exempel på Red Bull Salzburg, tidigare SV Salzburg, som köptes upp av dryckesbolaget Red Bull och bytte både namn, klubbmärke och färger.

Men i en tid när Malmö FF har gått i från och skaffat sig en särställning genom sina Champions League-framgångar – med ett eget kapital på över 400 miljoner – så ställer vi nu frågan: Bör det röstas om att ta bort 51-procentsregeln och därmed möjliggöra tunga investerare. Eller är det bra som det är?

Värt att veta är att det finns drygt 200 svenska miljardärer – en av dessa är Zlatan Ibrahimovic – som skulle kunna förändra din klubbs möjligheter att konkurrera både i Sverige och internationellt.

Hur ser ni allsvenska fotbollsfans på ett förslag som flera gånger genom åren varit uppe på Riksidrottsförbundets möten?

Svara på enkäten nedan