Slarviga ÖFK-spelare?

Byta om i en igloo – är det vad som väntar Arsenal i Europa League på torsdag? Östersunds skämtsamma tweet från i går fick stor uppmärksamhet. Nu avslöjas historien bakom igloo-omklädningsrummet. Tord Lundqvist och hans företag iglooadventure ligger bakom: 
– Det är ju det man tror om oss här uppe; Det finns så många skämt, att vi bor i igloos och att det går isbjörnar på gatorna och så där. Så jag tänkte att man kunde spela på det lite, med glimten i ögat, säger Tord Lundqvist till FotbollDirekt.se.

Östersunds FK fick i går stor uppmärksamhet när man i går publicerade den här tweeten:

En skämtsam passning till Arsenal inför Europa League-mötet i övermorgon. Tweeten har i nuläget närmare 9 000 likes och 4 000 retweets, siffror på en helt annan nivå än ÖFK brukar få på sina tweets.

Nu avslöjas historien bakom bilderna i tweeten. Jämtlänningen Tord Lundqvist med företaget iglooadventure ligger bakom. Med sitt företag har Lundqvist byggt igloos, gjort snö- och isskulpturer i 22 år, till en lång rad uppdragsgivare.

– Jag gillar att dra paralleller mellan saker, jag hade tänkt på hur ÖFK kan få ut en rolig grej. Då tänkte jag, ja det här med ett häftigt omklädningsrum, skrämma upp Arsenal lite, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det är ju det man tror om oss här uppe; Det finns så många skämt, att vi bor i igloos och att det går isbjörnar på gatorna och så där. Man behöver bara komma ner till Stockholm så finns det fördomar, kanske inte så långt som kring isbjörnar men man har många idéer om hur livet är häruppe. Så jag tänkte att man kunde spela på det lite, med glimten i ögat.

Det började med att Tord Lundqvist hade konstnären Rita Martinsson på besök på sin gård, där han har en egenbyggd igloo stående.

– Hon hade fått i uppdrag att måla av fotbollsspelarna i ÖFK. Jättevackra målningar. Då var hon hit, jag visste inte att hon gjort målningarna då, utan hon var inbjuden att prova på snöskulptering. Hon sade att ”jag har gjort de här målningarna, de ska hänga uppe på en krog i stan här i veckan i samband med matchen mot Arsenal”. Det utmynnade i planerna på ett igloo-galleri med hennes målningar av spelarna inne i igloon.

Tanken om bilden av de jämtländska ”snömännen” och deras omklädningsrum av snö och is kom upp. Han fick tag i ÖFK-matchtröjor och fotade inifrån igloon – förhoppningen var först att få dit några av spelarna.

– Jag hade velat få hit fotbollskillarna till gården, men nu drog jag ju på mig influensan här förra helgen, och att ta hit dem då… det är ju helt vansinnigt, om de skulle bli smittade och få flunsan eller något. Det kan jag inte ha på mitt samvete. Men då var det någon snäll granne som har några matchtröjor, så vi tog lite bilder. En av spelarna, (Curtis) Edwards, hans matchkläder ligger lite utslängda på golvet där, som att det är lite slarviga killar som byter om i igloon (skratt).

Slarviga ÖFK-spelare?

Han kontaktade ÖFK om det hela:

– Jag ringde till ÖFK och frågade, skulle ni gilla den här idén? Deras mediakille som jag kom i kontakt med, han var i Spanien då (det var på ÖFK:s träningsläger på Teneriffa), han hade inte riktig tid.

– Så jag ringde några tidningar, ”vill ni vara med och skapa fake news”? De svarade ”nej det kan vi inte göra, men om Östersund går ut med det först så kan vi hänga på”. Men sedan hade ÖFK tydligen bollat idéer på sitt kansli, de sade ”skitkul, nu skrämmer vi upp dem”. Så de frågade mig, ”kan vi få lägga ut bilderna”? Självklart fick de det.

Vad har du fått för reaktioner efter att de lade ut det igår? 

– Jag håller inte på med Twitter så mycket, även om jag har ett konto. Men jag har förstått att det blivit uppmärksammat. Det vore kul om det spred sig även till brittisk press, och att de ser det roliga i det. Det är gjort med glimten i ögat, det hoppas jag att alla inser.

Tord Lundqvists planer hade dock sträckt sig ännu längre än bara bilder på ÖFK:s Twitter.

– Hade jag inte blivit rejält förkyld förra veckan så hade jag kunnat bygga en igloo bredvid arenan. Jag hade kunnat göra det på fyra dygn. Hade kunnat bygga en isbar därinne också. Jag har tänkt i olika banor här, jag hade en idé om spelargången ut från omklädningsrummen till planen, att den skulle kunna göras som snövalv. Så att spelartunneln blir till en snötunnel. Det hade ju filmats då och kablats ut till hela världen. Det skulle vara så jävla tufft. Nu blir det inte så, men det hade varit fantastiskt.

Tord Lundqvists karriär med företaget är lång – det började redan för 22 år sedan när hans då sjuåriga dotter ville att han skulle bygga en liten snöigloo på gården.

Efter en hel del experimenterande så tog han det vidare, och det har kommit att bli uppdrag för företag som Volvo, Colgate, Finlandia och Toshiba. Men även för så vitt skilda prominenser som Prinsessan Märtha Louise i Norge och för rapartisten Snoop Dogg.

– Jag byggde en igloo till Märtha Louise, hon skulle sitta i den och läsa sagor för barn, hon är ju barnboksförfattare. Och med Snoop Dogg är det en rolig historia, jag fick ett samtal från USA mitt i natten, de undrade ”are you the ice man”? Det visade sig att han ville ha isskulpturer till ett framförande på MTV-galan i Köpenhamn.

– Jag kände inte igen namnet, jag är inte så bevandrad i den nya musiken, jag tyckte det lät som ”snopp”, så jag sa det till min dotter som nog blev lite förlägen men hon fattade direkt att var Snoop Dogg, det var en favoritartist för henne.

– Så jag var nere och träffade honom på galan, jag fick till och med träffa honom efter framträdandet. Han fick dricka champagne ur ett champagneglas av is som jag skulpterat. Jag sade ”du skötte dig jättebra på scenen”. Han sade att han inte kunnat göra det utan isskulpturerna från ”ice man”. Så det har varit mycket genom åren, många vitt skilda uppdragsgivare.

I Östersund handlar det förstås väldigt mycket om fotboll just nu, men även om han inte har något större eget fotbollsintresse så kom tankarna upp:

– Jag har aldrig varit intresserad av fotboll, men jag kan se kopplingar. Det här kändes väldigt självklart när jag kom på det. Jag har gjort stora jobb åt Colgate, jag skapade en 14 meter hög laptop av is till exempel. Jag har gjort en amfiteater av is med plats för 250 pers, och en modell av Eiffeltornet i is. Det är väldigt kul.

Planerna på en igloo utanför arenan och ett snövalv i spelargången blir det inget med den här rundan. Men skulle ÖFK göra det omöjliga och ta sig vidare från den här omgången är han öppen för att sätta planerna i verket.

– Ja, varför inte? Sådana här igloos står sig ända in i april, så går de vidare så kan vi definitivt göra något.

Bild inifrån Tord Lundqvists igloo.