Foto: Bildbyrån

Djurgården gjorde under måndagen klart med Marcus Danielsson, senast i Sundsvall. Detta innebär att Stockholmslaget har fyra mycket skickliga mittbackar i form av just Danielsson, Jonas Olsson, Jacob Une Larsson och Niklas Gunnarsson. Den sistnämnde räds inte den ökade konkurrensen.
– Jag har bevisat så pass mycket att jag ska få spela. Nej, jag är inte sur över detta, det ligger inte i mina händer, säger Gunnarsson till FotbollDirekt.se.

Om en vecka kliver Djurgården in i Svenska cupens gruppspel. 2013 spelade Stockholmslaget final mot IFK Göteborg på Friends Arena och föll på straffar.

Sedan dess har det gått fyra gruppspel och Djurgården har inte gått vidare någon gång. I fjol blev det respass trots en på pappret enkel grupp i form av Helsingborg, Degerfors och Brommapojkarna.

Precis som i fjol väntar Degerfors i premiären på Tele2 Arena måndag kväll. Övriga två lag i gruppen är Jönköpings Södra och Frej. Niklas Gunnarsson, som var skadad under cupspelet förra året, räknar nu med att gå vidare.

– Absolut, vi är det klart bästa laget på pappret, men det brukar bli tighta matcher och lagen från superettan höjer sig när de möter allsvenskt motstånd. Jag vet att det senaste åren inte gått bra i cupen och det var jobbigt att se från läktaren i fjol när jag var skadad, men sådan är fotbollen. Nu hoppas jag verkligen att vi går vidare, säger Gunnarsson till FotbollDirekt.se.

Norrmannen, som debuterade för a-landslaget mot Portugal kort före EM-slutspelet 2016, kom till Djurgården senare samma sommar. Under Mark Dempseys ledning var mittbacken helt ordinarie, men med Jonas Olssons intåg i klubben förra vintern blev situationen en annan. Dempseys efterträdare Özcan Melkemichel satsade på Jacob Une Larsson och nämnde Olsson i mittförsvaret, men den sistnämnde missade en del matcher på grund av skada och Gunnarsson fick också vikariera till höger i försvaret. Det gjorde att 26-åringen ändå noterades för 22 allsvenska matcher i fjol.

LÄS: STJÄRNANS KRAV PÅ DJURGÅRDEN 

I slutet av december intervjuades Gunnarsson av FotbollDirekt och han konstaterade då följande om Djurgårdens starka mittbacksuppsättning:

– Vi har tre väldigt bra mittbackar och jag vet inte om Djurgården haft så här bra mittbackar på många år. Det är samtidigt något som man behöver ha om man ska vara ett topplag, sa norrmannen till FD då.

Nu hårdnar konkurrensen ytterligare. Under måndagen presenterades Marcus Danielsson som Djurgårdens senaste affär. Mittbacken kommer som Bosman från Sundsvall, där han gjorde ett utmärkt 2017. Gunnarsson är inte förvånad över att en ny mittback plockats in.

– Jag visste det eftersom Marcus Hansson gick till Frej (lån). Vi behöver fyra mittbackar och nu har vi fyra väletablerade mittbackar så det är tuff konkurrens, det är nästan ett lyxproblem med så många mittbackar. Men det är kul, sådan är fotbollen.

Jacob Une Larsson ryktas ju vara på väg bort i sommar, tänker du nu att Danielsson tar din plats eller har du inte alls sådana tankar?

– Absolut inte, jag tänker inte så. Jag hade blivit väldigt överraskad om jag helt plötsligt blivit petad ut förstaelvan och ur laget. Jag har bevisat så pass mycket att jag ska spela, så jag tänker inte så.

Vissa kan ju bli sura när klubben tar in spelare på ens egna position…

– Nej, jag är inte sur över detta, det ligger inte i mina händer. Mitt arbete är att spela i Djurgården och representera klubben genom att vara en förebild både på och utanför planen. Jag kommer få spela.

Hur har det gått för dig på försäsongen?

– Jag tycker att det har varit en bra försäsong för mig. Jag hade lite skavanker i fjol, men nu har jag tränat på bra och jag känner mig i fin form. Nu spelade jag inte mot Bodö/Glimt i lördags eftersom jag spelade 90 minuter dagen innan och då fanns det ingen anledning till det, då var det bättre att vila.

Jonas Olsson ny lagkapten i Djurgården. Vad tycker du om det?

– Det är coachen som bestämmer och Jonas pratar mycket, han är en bra typ för det. Vi tappade Kim (Källström) och behövde att naturliga skäl få en ny kapten.

På tal om Kim Källström värvade Djurgården nyligen in hans ersättare i form av Fredrik Ulvestad, inhämtad från Burnley i Premier League. Niklas Gunnarsson får därmed in en ny norsk lekkamrat.

– Han är duktig. Vi spelade ihop mot Ukraina med Norges U21-lag 2014. Han är en fin typ och det ska bli kul att lära känna honom mer.

Till sist: hur var det att ha försäsongsläger i Sydafrika? Det känns som något helt annat än att vara på läger i typ Spanien?

– Ja, det är absolut en nivå uppåt. Allt var väldigt nytt och Kapstaden är en fantastisk stad. Det är så härlig kultur där med allt vad det innebär, men det var trist att det var vattenbrist. Man får en helt annan syn och inser hur bra vi egentligen har det i Skandinavien. Mitt i duschandet eller när man tvättade händerna kunde vattnet stängas av och det är lyxigt så som vi har det hemma. Men det var en jättekul upplevelse i Sydafrika och det var kul att besöka det landet.