Foto: Bildbyrån

Djurgården har värvat in fem nya spelare i vinter. FotbollDirekts Casper Nordqvist anser dock att ett annat namn, som nästan får räknas som ett nyförvärv, är Stockholmsklubbens viktigaste förstärkning inför årets säsong: Haris Radetinac.
– Han var bäst av alla på Tele2 Arena i går och såg 2015-fin ut, utbrister Nordqvist. 

BLOGG MED FOTBOLLDIREKTS CASPER NORDQVIST

Hade Haris Radetinac bara fått vara skadefri under hela 2015 hade han blivit utlandsproffs. Yttern var magiskt bra fram till korsbandsskadan i juli månad. Dessförinnan hade sommarförvärvet från 2013 uträttat stordåd på sin högerkant och många av succémannen Nyasha Mushekwis fullträffar kom till efter förarbete från Radetinac. Det är ingen vild gissning att en stor anledning till att ett guldaspirerande Djurgården under våren tappade mark efter att Haris försvann…

Vad som hände sedan vet alla. I maj 2016 var den 30-åriga spelaren äntligen tillbaka på fotbollsplanen igen, detta nästan ett år efter korsbandsskadan på träningsanläggningen Kaknäs. Misären blev dock total när Radetinac i hemmamötet med Helsingborg föll ihop i gräset och bars ut på bår. Beskedet kom senare på en chock. Korsbandet var av igen.

Var karriären nu över?  I den åldern och två korsbandsskador inom loppet av ett knappt år hade säkerligen gjort att många gett upp, men Haris Radetinac ville annorlunda.

Jugoslavienfödde yttern, som kom till Sverige och Linköping först som tonåring, krigade på och belönades av Djurgården med ett nytt treårskontrakt i november 2016.

LÄS: VILLE HÄMNAS EFTER HARIS-KAPNING 

I somras gjorde Radetinac på nytt comeback och stjärnan erkände efter sitt inhopp i början av juli mot Kalmar att tårarna var nära. Tränaren Özcan Melkemichel matchade Radetinac försiktigt i fjol och prioriterade i stället Magnus Eriksson och Othman El Kabir på varsin kant.

Nu är Eriksson borta, men in har i stället Jonathan Ring och Dzenis Kozica kommit samtidigt som El Kabir fortsatt är kvar. Ring saknades i gårdagens genrep inför Svenska cupen när norska Bodö/Glimt gästade Tele2 Arena och i stället fick Haris och Kozica starta som yttrar. El Kabir bytte av Kozica i andra halvlek.

För mig är det självklart att om Haris Radetinac är skadefri och i form ska han vara startman för Djurgården. Han var bäst av alla på Tele2 Arena i går och han såg så där 2015-fin ut igen som jag inte sett honom sedan första korsbandsskadan.

Passningen till Aliou Badjis drömmål i 89:e minuten var av högsta klass och i den första halvleken visade 32-åringen upp en fart och frenesi i sitt spel som möjligen bara Jonathan Ring kan matcha.

Ring är ett av fem nyförvärv i Djurgården inför årets säsong, men för mig är Haris Radetinac den viktigaste förstärkningen och jag ser honom mer eller mindre som ett nyförvärv. Nu får han vara med från början och det skulle inte förvåna mig om yttern blir en lika viktig spelare som han var under våren 2015 när Djurgården gick som tåget i allsvenskan.