Foto: Bildbyrån

FotbollDirekt kunde i fredags avslöja att Malmö FF är på jakt efter Midtjyllands Tim Sparv. Den defensiva mittfältsmotorn, med över 50 a-landskamper för Finland, vore en fin förstärkning för mästarna. Det anser FD:s krönikör Magnus Österberg.
– MFF behöver fler egenskaper på mittfältet än vad som finns i dag. Därför förstår jag varför de vill ha honom, säger Österberg. 

Fem tunga namn ut, fem tunga namn in. Det har varit rejäl ruljans i Malmö FF:s trupp inför årets säsong. Anton Tinnerholm, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Anders Christiansen har alla lämnat de svenska mästarna.

Sportchefen Daniel Andersson har dock inte legat på latsidan då han värvat in Eric Larsson, Egzon Binaku, Arnor Traustason, Fouad Bachirou och Sören Rieks.

Nu kan ännu ett stort namn vara på väg in till Malmö FF. FotbollDirekt kunde i fredags avslöja att MFF letar förstärkning på innermittfältet och där den hårt jobbande Tim Sparv hemmahörande i Midtjylland är på mästarnas radar. Sparvs avtal med den danska storklubben löper ut i sommar och enligt FD:s uppgifter finns konkreta kontakter mellan MFF, Tim Sparv och Midtjylland.

En som anser att 30-åringen, som gjort över 50 a-landskamper för Finland, vore en bra förstärkning för Malmö FF är FD:s krönikör Magnus Österberg.

– De har ju tappat allsvenskans bästa spelare i Anders Christiansen och ersatt honom rakt av med Fouad Bachirou. MFF behöver dock fler egenskaper på mittfältet än vad som finns i dag. Lewicki är visserligen helt okej på huvudet för sin längd, men han är ju inte 194 centimeter lång som Tim Sparv. Jag tycker också att MFF i och med tappet av Magnus Wolff Eikrems högerfot och Jo Inge Berget i boxen blivit svagare på fasta situationer. Just att vara inne och nicka på frisparkar och hörnor är något som Sparv verkligen skulle fylla en funktion i MFF så jag förstår varför de vill ha honom. Han har helt enkelt andra egenskaper än vad som finns på MFF:s mittfält i dag. Att han dock ska slå sig in i elvan och bli helt ordinarie har jag svårt att se, säger Österberg och fortsätter:

– Däremot kan han ju fungera som backup likt vad Bonke Innocent är i dag. Det är ju svårt att bedöma Bonke eftersom han knappt spelat, men den prislappen (närmare tio miljoner kronor) och de få antal minuter han spelat… det säger sig självt att han inte varit någon lyckad värvning så här långt. Att MFF fortsatt letar förstärkning på den defensiva mittfältspositionen talar väl också sitt tydliga språk för att de inte är nöjda med Bonke.

LÄS: ROSENBERG BERÄTTAR ALLT 

Tim Sparv flyttade till Southampton från hemlandet Finland för att bli ungdomsproffs. Väl där spelade mittfältaren bland annat med en viss Theo Walcott. Därefter blev det tre säsonger i Halmstad för Sparv innan flyttlasset fick vidare till Groningen i januari 2010.

I Holland blev det 3,5 år. Därefter värvades Sparv till Greuther Fürth i 2. Bundesliga, men efter bara en säsong gick han sedermera till Midtjylland sommaren 2014 där mittfältaren hållit till sedan dess. Därmed är det en minst sagt meriterad spelare som MFF nu suktar efter.

– Han har ju en massa internationell erfarenhet och så många av den kalibern här i Skandinavien finns det inte. Tim Sparv är ingen duvunge som behöver skolas in, konstaterar Österberg.

AIK har förstärkt med flera tunga namn. MFF likaså, men de har också tappat fler nyckelspelare än vad Gnaget gjort. Vilket av de två lagen har bäst trupp?

– Det är två fruktansvärt bra trupper. Jag tror snarare det handlar om vem som använder sin trupp bäst och vem som hanterar matchningen smartast. Det gäller inte bara att vila spelare vid rätt tillfälle, utan också att hålla sin trupp så nöjd som möjligt. Bra spelare kommer behöva sitta på bänken, till och med läktaren. Sådant är inte alltid lätt att hantera så det tror jag blir avgörande.