Foto: Bildbyrån

ANALYS EFTER HAMMARBYS 4-1-FÖRLUST MOT IK FREJ – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Genrepet inför den svenska tävlingssäsongen för Hammarby på bortaplan mot superettanlaget IK Frej slutade med förlust 4-1 efter underläge 1-0 i paus. Nästa helg vankas tävlingsmatch och till dess är det läge för Hammarby att hitta mera rätt. Här en analys och kanske  ett ”recept” på vad Bajen behöver göra.

Det har varit stort fokus på försvarsspelet för Hammarby hittills och så även inför den här matchen. Det syns att positioner och andra delar fungerar allt bättre. Men det syns också att man inte har jobbat med sitt anfallsspel. Och det börjar nog bli tid för det det nu.

Det. Går. För. Långsamt.

Den på topp ensamme, rörlige och kvicke Sander Svendsen eller för den delen den i djupled så snabbe Pa Dibba, har i princip alltid löpt klart sina första löpningar långt innan de får bollen. Då är det stängt, i synnerhet mot ett motstånd som detta, när Hammarby (precis som man ju vill) har stort bollinnehav och styr det mesta.

LÄS: HÄR FÖRNEDRAS HAMMARBY 

***

Oavsett hur mycket man tränar sitt försvarsspel och nöter positioner kan man inte försvara sig mot alla saker. En ytter som är snabb och som ”gör” sin ytterback på ren fart kräver inte så mycket träning. Det var IK Frejs ledningsmål. Med en dåres envishet är snabba ytterspelare något jag verkligen anser att lag på elitnivå ska ha.

Unge mittbacken Odilon fick chansen i andra halvlek och ersatte då Simon Sandberg som gjorde sina första minuter i Hammarby-tröjan. Återigen är det uppenbart att den unge afrikanen inte har några problem att klara seniorspel redan nu. Visst kan det sista målet skrivas på hans konto men han var inte ensam om att förlora dueller i den här matchen.

Faktum är att antalet förlorade dueller nog var det största defensiva problemet idag.

***

En förlust är aldrig bra men ”om man nu ska förlora” är det bättre att göra det i den här typen av matcher. Kommande söndag är det Svenska cupen, då spelar resultatet en större roll eftersom att det är en tävlingsmatch. Vinnarmentalitet kan endast införskaffas genom att vinna, eller är det något jag har missat?

***

Hammarby har en vecka på sig att snickra på sitt anfallsspel. Genom att få det att flyta kommer man att ge motståndarna mer att fundera på och ett bra anfallsspel underlättar det egna försvarsspelet. Bolltempot måste upp, man måste snabbare hitta in mellan eller bakom lagdelarna hos motståndarna. När motståndarna får det att fundera på blir deras anfall enklare att ta hand om.