Foto: Bildbyrån

David Ngoma är nyss hemkommen från provspel med Parmas U19-lag. Mittbacken från Hisingsbacka som bara är 15 år gammal imponerade stort i Italien och nu vill klassikerklubben värva svensken, något som kan försvåra för Häcken som också är intresserade av Ngoma.
– Parma var väldigt nöjda med mig och det gick jättebra. När jag fyller 16 kommer någonting att hända, säger Ngoma till FotbollDirekt.se. 

Det är inte många 15-åringar som får träna med Parmas U19-lag. David Ngoma, till vardags i Hisingsbackas a-lag i division 2, är ett undantag.

Mittbacken, som kom till Sverige från Kongo-Kinshasa så sent som 2012, är nyss hemkommen från en knapp veckas provspel med den italienska klassikerklubben. För FotbollDirekt berättar Ngoma att det kan komma att bli en permanent flytt till Italien under 2018.

– Parma var väldigt nöjda med mig och det gick jättebra. De vill ha mig och när jag fyller 16 år kommer någonting att hända, säger Ngoma som fyller 16 i oktober och fortsätter:

– Träningarna var tuffa och väldigt bra. Jag trodde på mig själv och jag gjorde det som jag skulle göra. Det kan bli Parma i oktober. De vill ha mig och tyckte att jag gjorde det enormt bra för att vara född 2002 och spela med 99:orna.

LÄS: STJÄRNANS DIET EN SUCCÉ FÖR HÄCKEN

När Parmas U19-lag i veckan spelade match mot Parmas stadslag (spelare från staden bortsett från de som tillhör klubben Parma) nätade Ngoma.

– Det var ett nickmål på hörna. Inte så snyggt, men mål är mål, konstaterar en skrattande Ngoma och berättar vidare:

– Jag är mittback och fick spela som det i matchen, men på träningarna spelade jag både defensiv mittfältare och högerback.

När FotbollDirekt intervjuade Ngoma i slutet av december sa 15-åringen att det även kan bli provspel med Brighton i England, något som fortfarande är aktuellt.

– Jag ska prata med min agent. De vill bedöma mig och bjuda in mig i mars/april, men jag fokuserar inte på det just nu. Jag fokuserar på klubblaget här hemma.

Vad tar du med dig från den knappa veckan i Italien?

– Allt kämpande. Spelarna där kämpar alla väldigt mycket för att bli något. Jag vill kämpa hårt i varje match och varje träning.

I samma intervju med Ngoma kort före nyårsafton berättade 15-åringen att Häcken vill ha mittbacken:

– Det är många som vill värva mig. Framförallt Häcken, de vill verkligen ha mig. Men jag har tålamod så får man se vad som händer. Jag tänker att det är bättre att spela seniorfotboll i division 2 än att spela i U19-allsvenskan. Det är högre tempo, sa Ngoma till FD för en dryg månad sedan.

Nu vill alltså Parma locka över mittbacken från och med i oktober vilket givetvis minskar Häckens chanser att vinna dragkampen om den svenska jättetalangen. Uteslutet att välja Häcken är det dock inte.

– Häcken är fortfarande intresserade av mig och vill jag till Häcken finns det plats för mig där, men kanske är det bättre att jag stannar i Hisingsbacka i ytterligare ett år.

Om det blir flytt till Parma, klarar du av omställningen att som så ung lämna Sverige?

– Både ja och nej. Jag kommer sakna min familj och mina kompisar, men samtidigt är Parma ett väldigt bra lag och jag kommer bli bättre av att spela där. Flyttar jag dit kommer jag sakna allt här hemma, men sådan är fotbollen.