IFK Göteborg har gått från problem till vad som kan vara Blåvitts största affär genom tiderna. Och det är ofta hårt kritiserade Mats Gren som är mannen bakom framgången. Storsponsorns vd har ofta varit en kritiker. I dag är han belåten.
– Jag är lättad, det är jag. För Blåvitt skull. Det handlar om stora pengar. Nu hoppas jag vi kan bygga ett storlag igen, säger affärsmannen Nils Wiberg till FotbollDirekt.se.

Tidigare i vinter så var det annars hårda ord från Nils Wiberg sedan bland annat övergången med Andreas Brännström spruckit.

Wiberg förargades över utvecklingen och kom med ett mycket laddat utspel för GT.
”Valberedningen har förstört för klubben och så länge den sitter kvar blir det inga extrapengar från oss”.

Själv är Wiberg framgångsrik vd och ägare av Prioritet Finans som i flera år varit IFK Göteborgs huvudsponsor – men det är en affärsman som fått se sitt älskade Blåvitt blöda ekonomiskt och gå på nit på nit. Själv har hans företag, enligt tidigare uppgifter, satsat 6-8 miljoner per år i IFK.
Men så kom Pontus Dahlberg-affären och sedan ett par månader är Poya Asbaghi klar som ny huvudcoach – ett namn som omgående fått beröm för sin karisma och överhuvudtaget person. Av Blåvitts spelare, av media.

LÄS: MEN INTE BARA BLÅVITT SOM ÄR VINNARE I DAHLBERGKALASET

Men framförallt är det affären med Watford som nyligen blev officiell, som nu efter flera år i tung skugga skickar upp Blåvitt i allsvenskans finansiella topp.

Det handlar om så stora pengar som 35-40 miljoner. Är det över den förstnämnda siffran så är han dyrast genom tiderna från Kamratgården (Marcus Berg tidigare störst med 35 miljoner till Groningen 2007).
Nils Wiberg berättar här om sina intryck för FD direkt från sin semester på Maldiverna.
– Det här är på rätt väg. Jag har varit kritisk. Jag vet det. Men det är för att det inte har varit bra, börjar Wiberg för FotbollDirekt.se.

– Men nu har vi en ny tränare, en spännande trupp och så en ekonomiskt fantastisk affär med Pontus Dahlberg. Nu hade jag gärna velat se honom längre i IFK men det är samtidigt sådana här affärer som svenska klubbar måste göra i större utsträckning, säger han om Dahlberg som varit i IFK Göteborg sedan 15-årsåldern.

– Det här visar att man ska satsa stora resurser i egna akademier som IFK Göteborg – och helst ännu mer. Det finns så oerhört mycket att tjäna. Det här handlar ju inte bara om pengar utan också om ett bevis på att IFK har kvalité i verksamheten.

Tidigare har Wiberg bland annat krävt att valberedningen ska slängas ut och hur det är ett måste för att han ska kunna tänka sig att pumpa in ännu mer pengar.
Nu är tonläget mildare när den förmögne 70-åringen svarar på frågan om den ekonomiska framgången kan få honom att investera ännu mer.

– Jag kan inte svara på det just nu. Låt mig återkomma i frågan längre fram. Jag ska inte säga någonting om det just nu.

Om det är en öppning för mer cash från Wiberg återstår att se men hans bild av Blåvitt har på ett uppenbart vis lugnats. Inte minst vill han omfamna Mats Gren som har gått igenom så mycket.

När tränare och ordföranden fallit runt i kring honom så har sportchefen klarat sig.
– Jag säger till Mats så här; fortsätt som du gör. Han får koncentrera sig mer på sporten nu och har kvaliteter. Det vet vi, det vet jag. Jag tror han kan ha någonting stort på gång, inte bara för den här affären, utan för känslan som den är i stort just nu. Det är en väldigt fin människa. Ja, Mats Gren är en fin människa.

Och så tillåter sig Nisse Wiberg avslutningsvis att romantisera och han gör det i stora penseldrag.
– Allsvenskan behöver IFK Göteborg i toppen. Det är en klubb som behövs där uppe för svensk fotboll. Jag hoppas verkligen att vi kan vara på väg att bygga ett storlag igen i IFK Göteborg. Det hade varit fantastiskt att få uppleva igen.