Foto: Casper Nordqvist

DUBAI. Bilal Hussein är AIK:s nya stora framtidsnamn. 17-åringen från Hjulsta, som skrev a-lagskontrakt med klubben i hans hjärta i dagarna, vill nu öppna dörren för andra ungdomar i norra förorterna, inte minst med somaliska rötter.
– Jag visar vägen. Det känns fantastiskt bra, säger mittfältaren till FotbollDirekt.se.
 

Många unga spelare gillar att snacka innan de presterar. Bilal Hussein är tvärtom.
Tidigare under lägret i Dubai har 17-åringen, som i dagarna skrev a-lagskontrakt med AIK, velat undvika intervjuer.

Under lördagen anordnade AIK en pressträff på deras mycket exklusiva hotell i Dubai med utsikt över galoppbanan. Väl där presenterades såväl Bilal Hussein som stjärnförvärvet från Olympiakos, Tarik Elyounoussi.

– Jag tänker göra jobbet. Jag har inget emot intervjuer, men jag har precis tagit steget upp och så, konstaterar Hussein.

Du vill prestera först, sedan prata?

– Exakt så!

Bilal Hussein är AIK:s nya stora löfte. Sommaren 2013 lämnade mittfältaren Bromsten för Gnaget och att nu tillhöra a-laget på riktigt är stort.

– Det känns fantastiskt bra. Jag är glad och stolt. Jag har drömt om det här så länge. Jag har till exempel varit bollkalle på matcherna när jag var 13, 14 år, så jag är jätteglad, berättar Hussein för FotbollDirekt.se.

LÄS: NYA STJÄRNANS FASCINATION – ”HELT CRAZY” 

17-åringen är uppvuxen i Hjulsta, slutstation på den blåa tunnelbanelinjen norrut. Han är inte den första spelaren från norra förorterna som tagit sig till AIK:s a-lag.
Martin Mutumba, Robin Quaison och Alexander Milosevic är tre andra exempel. Desto färre spelare med somalisk härkomst har gjort sig ett namn i allsvenskan. Nu hoppas Bilal Hussein öppna den dörren.

– Faktiskt. Jag visar vägen, inte bara genom att komma från förorten, utan också för att jag är från Somalia. Det är bra att jag tagit det här steget, för nu kan jag öppna dörren för många andra. Jag hoppas att fler ska komma fram. Det finns unga killar som är på väg uppåt.

Hussein har lovordats av många på AIK:s läger.
Efter matchen mot Midtjylland hyllade både tränaren Rikard Norling och mittfältskollegan Anton Salétros den unga mittfältaren som fick 90 minuter mot danskarna i 1-3-förlusten.

– Det känns fantastiskt bra att de säger bra saker om mig, men det gäller att fortfarande vara lugn och göra jobbet.

Husseins position i AIK är sittande mittfältare, samma roll som Ebenezer Ofori hade tidigare och som Enoch Kofi Adu tagit över nu. Det är inte fysiken som är Husseins starkaste sida, utan spelintelligensen á la Andrea Pirlo.

– Jag gillar att spela mig ur situationer och jag är en väldig smart spelare. Jag gillar den här positionen. Innan när vi spelade 4-4-2 var jag vanlig central mittfältare, men nu i 3-5-2 är jag sittande.

Ett reservbetonat och ungt AIK stod länge upp bra mot ett ordinarie Midtjylland under lördagen, men mot slutet satte danskarna både 2-1 och 3-1. Bilal Hussein är ändå hyfsat nöjd med insatsen.

– Det var ett bra lag som vi mötte och det var kul att testa sig på den här nivån. Jag tycker att det gick okej och vi hade ett ungt lag. Jag tror att jag stärkt mina chanser men jag kunde ha gjort det ännu bättre!

Hussein är med i det svenska 00-landslaget likt AIK:s målvaktslöfte Samuel Brolin. En annan som är med i samma landslag är Hampus Finndell, som är ny för i år i Djurgården. Likt Hussein är Finndell, som närmast kommer från Groningen, innermittfältare.

– Vi är en jättebra kull om rätt lag tas ut haha. Hampus är en väldigt bra spelare. Vi har inte spelat ihop men jag hoppas att vi får göra det i landslaget!