Foto: Bildbyrån

Han tog över efter nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson och ärvde ett väl fungerade IFK Norrköping. Nu håller Jens Gustafsson på att bygga ett nytt Peking – och han trivs och är väldigt nöjd med dagsbilden.

FotbollDirekt har träffat IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson.
Detta sedan IFK i förmiddags genomfört det sista passet innan matchen mot Rijeka på fredagkvällen.

– Det känns bra och ja, ett matchläger är det ju och det blir ju tre matcher på elva dagar Det blir ju så att vi måste fokusera mer på matcherna, men samtidigt så har vi åkt med så många spelare för att kunna klara av den här tuffa matchningen. Det är fortfarande så att vi behöver ha kvalitativa träningar också, säger Jens Gustafsson till FotbollDirekts utsände i Portugal.

Den allmänna känslan är ändå bra?

– Ja, absolut. Det är, som vanligt den här tiden på året, en hel del nya spelare som har kommit in och en hel del del starka karaktärer också. Det är bra att komma iväg och lära känna varandra bra direkt.

LÄS: TRÄNINGSRAPPORT – MATCHLIKT INFÖR PEKINGS ALLVAR

LÄS: VARNAR FÖR NORRKÖPING – I TOPPEN IGEN

Vi kan väl starta med er första match, en match jag tycker höll hög kvalitet med tanke på hur tidigt det är på säsongen, vad säger du?

– Ja det var det absolut, det var många saker som såg bra ut! Det visar att vi har en bra grund att utgå ifrån. Det såg ju ut som att det fanns linjer både i försvars- och anfallsspelet. Som tränare är det ju en fröjd att se!. Men man måste backa bandet till augusti 2017, den 29 augusti för att vara exakt…

Det får du utveckla?

– Vi hade ett bud på Sebastian Andersson från Kaiserslautern och Sebbe kände att han ville ta chansen. Vi kände att hade ju hanterat sommarfönstret med väldigt många försäljningar och funderade om om vi även kunde sälja honom. Men då vi bestämde vi oss ganska så snabbt att vi ska låta honom få göra det han drömt om och samtidigt ska vi bygga ett annat IFK Norrköping på planen med lite andra spelartyper, säger han och förtydligar behovet av att våga göra avsteg från huvudspår, förändra.

– Vi kände att vi hade varit kvar, kanske lite för länge, i vårt spelsätt. Det gjorde att vi kan starta på en annan nivå nu istället för att vi hade spelat klart säsongen i samma spår och så fått ”börja om” nu. Vi har kommit en bra bit på vägen, anser Norrköpingsmanagern för FD.

Och spelartruppen känns ju både spännande och bra?

– Ja vi är bortskämda och det här en väldigt bra trupp med spelare som vill, och får, vara med och påverka hur vi uppträder. På det sättet känns det jättebra. Det är många spelare på planen som hjälper oss ledare att få in nya spelare i allt. Det blev ett långt svar på din fråga…

När man tittar snabbt på er trupp…ni har många ”likadana” spelare..är du nöjd med mixen av spelartyper du har?

– Ja nu är jag det, absolut. Vi har sökt den spelartypen som Simon Thern är, som skiljer sig lite från de andra kan jag tycka, framför allt med det driv han har med bollen. Den är svår att hitta, lika svårt som en forward gör tjugo mål på en säsong, de försvinner snabbt. Det har blivit bra och vi har fler som kan ta den rollen. Jag kan säga att dynamiken i truppen när det gäller ålder, erfarenheter och utvecklingspotential, vi är jättenöjda med det.

Känner du att att inom ramen för ert spelsätt, spelartyper för både ”Plan A och Plan B”?

– Ja absolut.

Din egen resa så, spelare i Helsingborg, sedan ledare i Halmstad BK, U21 landslaget en kort sejour i AIK innan du fick ta över ett Janne Andersson präglat IFK Norrköping. Hur var det?

– Det var på många sätt enkelt. Det var så otroligt väl fungerande, ordning och reda. Ett ledarteam som var väl införstådda med hur saker och ting fungerade och en spelartrupp som var väldigt mogen.

Det var inte mycket att ändra på helt enkelt?

– Det hade varit att göra det onödigt svårt för sig själv att gå in och börja ändra på allting för att det skulle passa en själv. Det är inte därför vi är ledare, vi ska ju arbeta för att spelarna ska kunna prestera så bra som möjligt. Är du egenintresserad som tränare så hade det varit jättesvårt att ta över IFK Norrköping i det fallet. Det var utmärkt helt enkelt.

Man får ju anta att IFK Norrköping visste vilken typ av tränare man sökte..?

– Ja det får ju de ansvariga svara för men klart att om man söker och jämför finns säkert många olikheter men också en massa likheter.

Nu har du ju varit ett tag i klubben, känner du ändå att du har kunnat skruva till det lite och kunnat sätta din egen prägel på det?

– Ja absolut, det har ju blivit så. Sett till spelarna så är det ju inte mer än ett par stycken kvar bara. Det är inte mer, så ur det har ju mycket förändrats. Däremot så har vi ju varit mycket noggranna med att behålla de normer och värderingar som har gjort IFK Norrköping till vad de är idag. Klubben är idag attraktiv för spelare att komma till och utan det hade vi inte suttit med samma förväntansfullhet och framtidstro som vi gör nu. Vi har varit noga med den kultur som råder. Spelartruppen har en stor del i det och de har visat många gånger att det är bra att komma till IFK Norrköping  och att det kan vara en väg att ta sig vidare i sina karriärer. Truppen är väldigt bra på att låta spelare utvecklas och hjälper varandra, inte hålla tillbaka varandra.

Hur nöjd är du med transferfönstret ni har gjort hittills?

– Mycket, mycket nöjd. Vi har fått precis det vi ville ha och kunnat behålla de vi ville också så vi är mycket nöjda. Det är ett väldigt bra arbete som har gjorts av flera personer och det är inte alltid det faller ut på det sätt det har gjort för oss nu. Det kommer nog dröja innan vi har den typen av jackpott som vi haft i detta transferfönster.

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men känner du ändå att ni har kunnat ”förebygga” sommarens transferfönster på ett vettigt sätt?

– När vi väljer olika typer av värvningar så måste man ta allt i beaktning. Det kommer ta en viss tid innan alla nya spelare fullt ut kan prestera. Det tar nästan alltid ungefär ett halvår innan det är. Niclas Eliasson tog ungefär ett halvår innan det lossnade, Kalle Holmberg likadant. De flesta behöver den tiden.

Vad är det som behöver komma på plats?

– Det är många saker kulturen i klubben, spelsättet och framför allt kanske träningskulturen. Vi tränar stenhårt, fotboll. Många är vana att träna för att förbereda sig för match, vi tränar för att bli bättre. Det är stor skillnad gentemot andra klubbar. För oss har det gjort att om vi kan vara ett transferfönster ”i förväg” så är det givetvis att föredra. Vi ska inte hamna i situationer där vi känner oss tvingade att ta in spelare på kort varsel. Vi jobbar stenhårt för att bli bättre som lag, vi pratar inte om försäljningar.

Du nämner träningskulturen ni har. Jag har inte sett er träna innan men gjorde det idag, mitt intryck var att det var ett rejält pass även om det var dagen före match?

– Ja, vi har haft bättre. Det var ju dagen före match så det var av naturliga skäl lite lugnare. Vi kör när vi är på träningsplanen, vi gör inget halvdant. Vi tränar tufft, har höga krav på varandra men också stort förtroendet för varandra. Så här har IFK Norrköping varit över tid och det passar mig alldeles utmärkt. Jag är sån, jag gillar hög intensitet. Det är den enda vägen att gå.

Nu har ni två matcher kvar, Rijeka nästa. Stora ändringar i startelvan?
– Japp, det nio nya spelare in från start. Som ja sa är vi nöjda med truppen och den är inte bara bra, den är ganska jämn också. Det är svårt att peka på vem som är bäst. Nu är det dessutom den tiden på året så det finns ingen anledning att göra det på något annat sätt.

Ja, ni har en bredd som IFK Norrköping inte har haft på ett tag?

– Så är det, men man får inte bli bekväm i det för det går kanske inte att ha det över tid heller. Just nu har vi det och kan vara glada över det.

Jag förstår att lägret också handlar om att ”få igenom alla spelare” utan några skadeproblem. Har ni hunnit prata mer om målsättningen för säsongen?

– Ja, det har vi väl. Vi kan backa fyra år, jag tror IFK Norrköping slutade på 12:e plats då. 2015 vann man. Det är en markant skillnad och helt fantastiskt att det kan bli så. Sen har det bara gått utför sen jag kom, haha…skojar IFK-tränaren och förtydligar:
– Men det handlar ju om en tredjeplats och en sjätteplats. Anledningen till att jag säger det så är att vi har sagt att vi nu ska vända trenden. Det är väl det som vi ser som det viktiga. Sedan har vi ju ännu viktigare mål på vägen, för att det ska ske som vi jobbar med dagligen dags.

Hur skulle du ranka era chanser att bli, säg ett lag för topp 3?

– Jag kan nog inte göra det. Många jagar men vi ska se till att bli så bra vi kan bli, vår bästa version av oss själva. Vi jämför oss eller jagar inte någon annan, vi jagar bara så bra vi någonsin kan bli.

Utefter att du är nöjd med truppen, känner du att ert spelsätt nu har alla ingredienser?
– Jag vill nog vända på det. Det handlar inte om vad jag vill, det handlar om vad passar bäst för de spelarna vi har idag. Det tror jag är en viktig aspekt. Jag har kämpat innan med att försöka få in spelare efter ens egna normer men det blir aldrig spelarna bekväma med. Jag tror att de allra flesta av våra spelare känner sig bekväma i vårt sätt att agera. Det borgar för att det här kan bli bra. Jag vill att spelarna ska få använda sina egenskaper på allra bästa sätt.

Vad tror du kommer att bli er största styrka under 2018?

– Vår förmåga att arbeta som ett lag, annars kommer vi inte att bli bra. Vi förfogar över skickliga spelare. Min förmåga att få alla spelare att offra sig själva för lagets bästa och inte offra laget för sitt eget bästa det kommer att vara den stora delen som avgör om vi blir framgångsrika eller inte. Med det sagt kan man säga att det handlar om att vi orkar löpa i både försvars- och anfallsspel, hur snabbt vi kommer att kunna reagera som lag när vi tappar boll. De andra sakerna som har att göra med passningsspel och kreativa lösningar kommer inte att vara ett problem, det är jag säker på.