Gif Sundsvall tog emot Östersunds FK i ett tidigt ”slag om Norrland”. Det skulle bli ännu en Sundsvallsseger mot en allsvensk konkurrent – efter att Romain Gall återigen blivit matchvinnare (1-0). Läs FD:s rapportering från matchen längre ned i artikeln. 

Sotirios Papagiannopoulos, 27, funderar över sin framtid och finns inte med i dagens ÖFK som ska testa sina vingar mot Norrlandsrivalen Gif Sundsvall.

Matchen spelas inomhus i Nordichallen, Sundsvall, med ny matchstart 13.15 efter att Östersunds buss blivit försenade i vintertrafiken.

Giffarna ställer upp med följande startelva (3-4-3), enligt Sundsvalls Tidning som sänder live här:

William Eskelinen – Juho Pirttijoki, Eric Björkander, David Myrestam – Matthew Rusike, David Batanero, Dennis Olsson, Juanjo Ciércoles – Romain Gall, Linus Hallenius, Chidi Omeje.

Noterbart är att provspelaren Matthew Rusike, tidigare i Helsingborgs IF, får chansen från start. Även förre Jönköpings Södra-spelaren Jonathan Tamimi finns med i matchtruppen.

Östersund har presenterat sin startelva som följer (4-4-2):

Andreas Andersson – Sam Mensiro, Douglas Bergqvist, Tom Pettersson, Patrick Kpozo – Ludvig Fritzson, Smajl Suljevic, Tesfaldet Tekie, Curtis Edwards – Dino Islamovic, Johan Bertilsson.

Klart är att nämnde ”Sotte” saknas på grund av att hans kontrakt gått ut och han funderar över sin framtid. Dessutom saknas flera försvarare i dagens match. Dennis Widgren har en skadekänning och står över. Även Ronald Mukiibi och förre AIK- och Gif Sundsvallsspelaren Noah Sonko Sundberg missar matchen på grund av förkylningar.

Noterbart hos gästerna är att provspelaren Smajl Suljevic startar mot sin förra klubb.

FD rapporterar live nedan med avspark 13.15. 

Östersund förlorade sin första träningsmatch mot skotska Motherwell (0-1). Sundsvall vann sin första match borta mot Sirius med hela 4-0 efter hattrick från Romain Gall.

1′ Matchen är igång på den utsatta tiden. Östersund har fått värma upp en kortare tid då man kom sent till Sundsvall på grund av trafiken.

4′ Dino Islamovic, nyförvärvet från Trelleborg, höll på att göra sitt första mål i ÖFK-tröjan. Inlägg från höger från Edwards och Islamovic mötte på halvvolley. Jätteräddning av Eskelinen från nära håll! Innan dess hade Linus Hallenius ett halvbra läge, men skottet styrdes och tappade fart. Enkelt för ÖFK-keepern Andersson.

11′ Suljevic hittar fram till Edwards som får vända upp mot backlinjen. Skott från 20-23 meter som går strax utanför Eskelinens vänstra stolpe.

20′ En sämre period i matchen där de sista passningarna inte riktigt når fram. Förre AIK-spelaren Patrick Kpozo har inte varit vän med bollen från sin vänsterbacksposition i ÖFK. Just ÖFK har det mesta av bollinnehavet medan Sundsvall ligger lågt och satsar på kontringar mot sina tre anfallare Gall-Hallenius-Omeje.

24′ Nyförvärvet Tekie snurrar utanför Giffarnas straffområde och blir fälld. Fint frisparksläge precis utanför kanten på straffområdet. Edwards vid bollen – men rakt i den blåa muren. Svagt.

28′ Johan Bertilsson serverar Islamovic som sätter dit bollen mellan benen på Eskelinen. Men domaren vinkar bort målet för offside. Inga protester över det domslutet. Fortfarande 0-0.

32′ Svag passning av Tekie som bryts av Giffarna. Snabbt anfall där Hallenius lämnar bollen till Omeje. Han ser att Andersson står långt ut och försöker lätta bollen över målvakten från 25 meter. Metern över.

34′ Inte långt ifrån 1-0 Sundsvall. ÖFK-målvakten Andersson slår en dålig passning som bryts av Hallenius. Nära att Gif-spelaren Hallenius stöter in bollen i mål, men ÖFK:arna offrar sig och blockerar.

36′ Forfarande samma matchbild. ÖFK får tid med bollen, men har svårt att hitta igenom Sundsvallsförsvaret. Det märks att spelare som Brwa Nouri, Ken Sema och Saman Ghoddos inte spelar. Giffarna nöjer sig med att satsa på kontringar och vårdar bollen när tillfälle ges. De hetaste möjligheterna har Giffarna haft, men mest halvchanser.

39′ Mååååål! Gif Sundsvall tar ledningen efter en vass kontring. ÖFK spelar bort bollen och Giffarna kombinerar snyggt. Romain Gall, som alltså gjorde hattrick mot Sirius förra veckan, dribblar bort försvaret och sätter bollen mellan benen på Douglas Bergqvist och i mål bakom Andersson.

14:03. Där blåser domaren av för halvtid. Jag tycker att Sundsvalls leder fullt rättvist (1-0). Hemmalaget ser fokuserat ut, ligger lågt och organiserat och är spetsiga i sina omställningar.

Östersund har svårt att hitta fria ytor i sitt anfallsspel och det ser långsamt och ogenomtänkt ut. Det ska sägas att ÖFK har flertalet ordinarie spelare borta eller på bänken. Målet gjordes av Romain Gall som snyggt trixade bort Douglas Bergqvist och sköt mellan dennes ben, otagbart för Andersson.

46′ Andra halvlek är igång 

En hel del byten är gjorda i pausen. I Östersund har Tekie, Suljevic och målvakten Andersson klivit av. In med Mills i målet, unge Frank Arhin och spjutspetsen Jamie Hopcutt. Giffarna plockar ut Omeje som ersätts av Peter Wilson. Kim Skoglund, ny från Sirius, tar Björkanders plats i backlinjen. Byte på båda wingbacks där Olsson lämnar plats för Morsay och testspelaren Rusike byts ut till förmån för en annan testspelare, Jonathan Tamimi.

51′ STRAFFMISS! Kim Skoglund sänker kvicke Frank Arhin i straffområdet. Han kommer sent in i duellen och domaren tar helt rätt beslut. Dino Islamovic kliver fram för att göra sitt första mål i Sundsvallströjan – men bränner straffen. William Eskelinen läser fjolårets skyttekung i superettan. Ingen vidare straff. Fortsatt 1-0 till Giffarna.

65′ Östersund tar in sina båda tungviktare Saman Ghoddos och Ken Sema. Man kan väl gissa att ÖFK kommer öka tempot nu med två landslagsstjärnor på banan. Johan Bertilsson och straffsumparen Islamovic kliver av.

72′ Östersund ligger på utan att skapa några riktigt heta lägen. Brwa Nouri har kommit in på planen.

75′ Gall skjuter i stolpens insida! Kommer fri med Mills efter en lysande genomskärare från Linus Hallenius.

82′ Östersund ”bor” på Sundsvalls planhalva. Giffarna ligger djupt och håller än så länge ÖFK borta från hundraprocentiga målchanser.

84′ Frispark i bra läge för ÖFK. Sema skjuter hårt – i muren och till hörna. Men Giffarna reder ut det också. Fortsatt 1-0 Sundsvall med mindre än tio minuter kvar.

90′ Vi är inne på tilläggstid. ÖFK har inte lyckats skapa något vettigt tryck.

SLUT: Gif Sundsvall – Östersunds FK 1-0 (Romain Gall)

Sundsvall vinner matchen och gör det ganska rättvist. Östersund fick aldrig igång sitt berömda passningsspel, men var ändå nära en kvittering när debutanten Kim Skoglund gjorde ned inhopparen Frank Arhin i början på den andra halvleken. Dino Islamovic sumpade dock straffen som William Eskelinen enkelt kunde parera. Matchvinnare blev Romain Gall som med ett snyggt solomål i den första halvleken. Hans fjärde mål på två matcher efter hattricket i 4-0-segern borta mot Sirius förra veckan.

Om tre veckor ställs Östersund mot Arsenal i Europa League-slutspelet.