• Publicerat 21 januari, 2018
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Simon Sandberg är Hammarbys hittills hetaste affär inför årets säsong. För FotbollDirekt berättar försvararen varför det blev Bajen, att han provtränade med klubben för snart tio år sedan och om derbymötena i Bulgarien mellan Sofiaklubbarna.
– Man får inte förlora de matcherna. Då händer det grejer, säger 23-åringen till FD.

I maj 2016 sköt Simon Sandberg sitt Häcken ut i Europa efter att ha avgjort straffläggningen mot Malmö FF i Svenska cupen-finalen. Två månader senare lämnade försvararen allsvenskan för spel i den bulgariska storklubben Levski Sofia.

Sandberg spelade i huvudstadslaget i ett och ett halvt år innan han återvände till Sverige. Denna gång föll valet inte på Häcken utan i stället kritade 23-åringen på ett tvåårskontrakt med 2017 års tabellnia Hammarby. Huruvida det fanns andra klubbar med i bilden vill Sandberg inte kommentera.

– Nej, det vill jag inte prata om, det är inte intressant. Jag kan prata om Hammarby i stället. Jag är nöjd med mitt val, säger han till FotbollDirekt.se.

Varför blev det Hammarby?

– Jag har alltid tyckt om hur Hammarby spelar och det är en klubb som vill framåt och ta sig upp till toppen. Sättet som de spelar på passar mig bra. Sedan fick jag höra från Jesper (Jansson, sportchef) och Micke (Mikael Hjelmberg, chefsscout) att de hade en väldigt intressant plan. Därför valde jag Hammarby.

När du värvades var det Jakob Michelsen som var tränare. Hur känns det att han sedan fick sparken?

– Jag träffade aldrig Jakob så jag kan inte säga något om det.

När du presenterades konstaterades det att du både kan spela mittback och högerback. Vad föredrar du?

– Det spelar ingen roll. Jag är bekväm med båda. Jag har spelat överallt i backlinjen så det är upp till Hammarby var jag ska spela. Jag tycker båda positionerna är lika roliga.

LÄS: EFTER TUNGA BAJENTIDEN – TALANGENS FOTBOLLSLIV LEKER IGEN 

Sandberg har nu tränat med Hammarby i snart två veckor. Det är dock inte första gången som göteborgaren är på Årsta IP.

– Jag tror det var 2009 när jag var 15 år. Jag var där på en provvecka, en sådan där talanggrej efter elitlägret med stadslaget. Jag åkte upp till Stockholm och tränade med Hammarby en vecka, men det var stor rotation i klubben då och lite kaos om man får säga så. Jag fick inget riktigt svar från Hammarby. Allt ser likadant ut nu, bortsett från att det var gräs på Årsta då och inte konstgräs.

Att gå till den bulgariska ligan som du gjorde sommaren 2016 var en exotisk flytt. Hur tänkte du när du gick dit?

– Det gick väldigt fort och jag fick snabbt bestämma mig, ja eller nej. De skulle spela Europa League-kval och ville få in en back till de matcherna så det var bara att bestämma sig. Jag spelade i Häcken i sju år och under samma tränare hela tiden så jag kände att jag ville ha något nytt för att utvecklas. Levski Sofia är en storklubb, men det blev inte riktigt vad jag hoppades på, vilket berodde på flera faktorer.

Som vadå?

– Inget speciellt. Jag åkte på en knäskada och sedan hände det lite andra saker som jag inte vill ta nu. Det kan jag prata om vid ett senare tillfälle.

Nu är du i Hammarby. Hur känns det att du snart ska få spela på Tele2 Arena inför alla fans?

– Det är klart att man vill spela framför en sådan publik. Jag har ju mött Hammarby där med Häcken flera gånger och det är magiskt tryck när man får med sig fansen. Det ska bli jätteskoj att ha Bajensupportrarna med mig i stället för emot mig nu haha. Sedan har jag spelat heta matcher i Bulgarien också.

Du tänker på derbyt mellan CSKA Sofia och Levski Sofia?

– Ja, de är stora rivaler. Man får inte förlora de matcherna, då händer det grejer. Det är väl lite som när AIK, Hammarby och Djurgården möter varandra. Det handlar om att vara bäst i stan och det är så det ska vara tycker jag.

Casper Nordqvist – Anton Zetterman