Foto: Bildbyrån

Det var mycket nytt för IFK Göteborg i lördagens möte med Ålborg. Ny tränare, nytt spelsystem och nya positioner. Danskarna vann med 3-1 och FD:s krönikör Magnus Österberg såg både ljusglimtar och saker som måste fixas till innan tävlingssäsongen kickar igång.
– De behöver något mer stabilt centralt. De såg ihåliga ut där, säger Österberg. 

Inför ett utsålt Prioritet Serneke Arena spelade IFK Göteborg sin första match under nya tränaren Poya Asbaghi i går. Danska Ålborg stod för motståndet och gästerna vann med 3-1 (1-1 i paus).

Nya Blåvitt-tränaren spelade 3-4-3 och har dessutom valt att skola om kaptenen Sebastian Eriksson till mittback. Mycket nytt alltså, vilket kanske märktes. FD:s krönikör Magnus Österberg tycker ändå bygget ser spännande ut, men han medger också att laget har mycket kvar.

– De behöver något mer stabilt centralt på mittfältet. De såg väldigt ihåliga ut där, konstaterar Österberg och syftar på tonåringarna Adil Titi och August Erlingmark.

– Samtidigt var ju varken Vajebah Sakor eller Amin Affane med så det finns ju fler som kan gå in där, likaså Sebastian Eriksson som dock verkar vara tilltänkt som försvarare i trebackslinjen.

Att Sebastian Eriksson bildade backlinje ihop med Carl Starfelt och André Calisir medan David Boo Wiklander bänkades, vad tänker du kring det?

– Asbaghi vill ha tre spelare i backlinjen som alla är lika bra på att sätta igång spelet. Han vill bygga spelet bakifrån och då behöver man sådana spelare. Wiklander är inte usel med fötterna, men de andra tre är skickligare passningsspelare. Med tre så pass bra mittbackar med bollen på planen samtidigt blir det väldigt jobbigt för motståndarna, inte minst när Blåvitt också har tre snabba spelare i anfallet.

Förlust med 3-1 mot Ålborg i går. Vad säger du om själva matchen?

– Jag tycker att Blåvitt började väldigt bra. De var aggressiva och låg högre upp i banan än tidigare. De såg spännande ut, men det finns inget lag som orkar spela så som Blåvitt gjorde en hel match och det kändes som att de efter 25-30 minuter inte längre kom upp lika bra i den höga pressen. Ålborg kunde då relativt enkelt spela igenom. Med det sagt är detta ett nytt IFK Göteborg och det kan konstateras att det finns mycket jobb kvar att göra, säger Österberg och fortsätter:

– De mötte också ett lag som är längre fram i sina förberedelser eftersom danska ligan snart börjar igen. Resultatmässigt är det därför inte konstigt att det blev som det blev och Poya har inte hunnit jobba med truppen särskilt länge ännu. Känslan är dock att sportchef Mats Gren måste jobba mer och få in en eller två spelare som går rakt in i elvan.

LÄS: STORA ORDEN OM BLÅVITTS GENERAL 

Ett spännande namn i Blåvitt är Adil Titi, bofast i P99-landslaget som i vår ska försöka kvala in till U19-EM i Finland. Mittfältaren, som tävlingsdebuterade för Blåvitt i somras, fanns med från start mot Ålborg. Efter knappa halvtimmen sköt han utanför i ett friläge och kort efter 1-0-målet tappade Titi bollen i farligt läge, vilket danskarna utnyttjade och kontrade in 1-1. Titi byttes ut i paus, men Österberg är positivt inställd till talangen.

– Visst, han missade friläget, men det gör även Tobias Hysén emellanåt. Jag tycker att Titi var pigg. Att han vänder upp med bollen och tappar den är ett misstag som kan hända de flesta. Klart att första halvleken inte var optimal, men han kommer få fler chanser. Det är ingen som dömer ut honom efter det här. Hade han satt friläget och gjort 1-0 hade alla pratat om succé.