Foto: Bildbyrån

Videogranskning, VAR, har införts i flera av Europas största ligor. Men allsvenskan kommer inte haka på VAR-tåget. Och klubbarna har stor makt över frågan om videogranskning ska införas.
– Diskussionen pågår inte, uppdraget finns inte, frågan är inte väckt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. 

Videogranskning med VAR (Video assistant referee) har blivit en stor snackis utomlands. Systemet har införts i flera ligor runt om i världen och ska användas för att avgöra tveksamma målsituationer, straffsituationer och situationer vid utvisningar och varningar.

Systemet med VAR finns nu i flera av de största ligorna i Europa, såsom Serie A och Bundesliga. I England har det testats i cupspelet; FA-cupen och ligacupen. Även i lanslagssammanhanget har det testats, bland annat i Confederations Cup och i U20-VM.

Åsikterna är delade om systemets förtjänster, där motståndare i första hand pekar på att det stannar upp spelet när domaren ska granska en situation. Systemet har också fått kritik för att det ändå inte nödvändigtvis ger ett korrekt domslut. Exempelvis vid den här situationen i Juventus-Torino i italienska cupen nyligen.

Är det diskussioner som vi får vänja oss vid även här i Sverige? Nej. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist gör klart att det i dagsläget inte finns några som helst planer på att införa VAR i allsvenskan.

– Där kan jag ge ett tydligt svar. 1: Sef driver ingenting när det gäller VAR. Vi har inget sådant projekt, det finns inte med i vår plan eller ingår vårt uppdrag, säger han och fortsätter:

– Och 2: Om något sådant ändå någon gång skulle införas i allsvenskan så kommer de inte ske utan att Sef och klubbarna tyckt till.

Sef-klubbarna har stor makt i frågan, säger Enquist.

– Diskussionen pågår inte, uppdraget finns inte, frågan är inte väckt. Ytterst är det förbunden som äger tävlingsformatet. Men det kan se olika ut: I vissa länder kan det vara ligan som driver det, i andra länder kan det vara förbundet.

– Men i Sverige blir det en kombination av de två – förbundet tar inte beslut om det här utan att Sef-klubbarna godkänt det, och omvänt så kan inte Sef driva igenom en sådan sak utan att förbundet är med på det. Vi är bra på att samarbeta mellan berörda intressenter i det här landet.

Att VAR nu används i storligor som den tyska och den italienska ger kanske intrycket av att det är en tidsfråga innan mindre ligor följer efter. Eller att de rent av tvingas till det.

Men storleken på ligan har inget med det hela att göra. Faktum är att en liga mer lik allsvenskan i storlek var en av de första att införa VAR – Polens högstaliga Ekstraklasa. Och det är upp till ländernas ligor och förbund själva att avgöra, säger Mats Enquist. Att det längre fram skulle bli tvingande från Fifa-håll håller han för osannolikt:

– Det vet man inte men jag tycker det verkar osannolikt. Många av Fifas regler är inte tvingande kring exakt hur något ska göras, utan man sätter ramar för olika saker. Men det är sällan så att det finns ett dekret från Fifa kring att införa regler av denna typ.

– Och såvitt jag känner till i dag så finns inget som är tvingande, att införa VAR. Och jag skulle bedöma det som oerhört osannolikt att de skulle göra det tvingande i alla ligor. Det finns inget brett stöd för det: Antingen för att man inte vill i ligorna, eller för att man inte har råd med tekniken. Sedan har vi på nationell nivå vårt eget regelverk, och där måste man också titta; finns det stöd för att införa VAR i regelverket?

Enquist understryker att man i Sef-klubbarna inte per definition vänder sig mot ny teknik. Allsvenskan går som exempelvis i bräschen i Europa vad gäller arenateknik, med sitt eget IT-system (EFIT).

– Vi är inte teknikfientliga på något sätt, tvärtom. Men vi har stor respekt för sporten och dess traditioner. Vi följer utvecklingen men ser nog gärna att det här testas på annat håll först.