Nyheter

PÅ FD: Sundgren, “Sotte” och Quaison – AIK vill upprepa succén

ANNONS

Med en AIK-anställd huvudtränare hoppas AIK och Vasalund upprepa succén med farmarklubben Väsby United.
– Vi hade ett par framgångsrika år där som vi får dra lärdom av, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig, säger Nebojsa Novakovic.

Mellan 2007 och 2012 fostrade AIK flertalet elitspelare genom att placera dem i samarbetsklubben Väsby Uniteds divison 1- och superettanmiljö.

Per Karlsson, Robert Åhman-Persson, Walid Atta, Martin Kayonga-Mutumba, Magnus Eriksson, Viktor Lundberg, Niklas Backman, Sotirios Papagiannopoulos (bilden), Daniel Sundgren, David Fällman, Kevin Walker, Omar Eddahri och Robin Quaison är bara ett urval av spelare som passerade Väsby United för att senare etablera sig som elitfotbollsspelare i AIK eller andra klubbar. 2012 valde dock AIK att hoppa av samarbetet av ekonomiska skäl och Väsby United blev senare det som i dag är AFC Eskilstuna.

Sedan dess har klubben saknat en bra brygga mellan junior- och seniorfotboll i AIK:s a-lag. Men inför säsongen 2018 går AIK, som valde att hoppa av U21-serien inför säsongen 2017, in i ett fördjupat samarbete tillsammans med Solnaklubben Vasalunds IF i division 2. Förhoppningen är ett långsiktigt samarbete som ska leda till nya stjärnskott som behöver en “mellanlandning” innan de är redo för allsvenskt spel.

– Vi tycker att vi har saknat ett bra mellansteg för spelarna som inte är fullt redo att konkurrera om speltid i a-laget. Vi hade ett par framgångsrika år i Väsby som vi får dra lärdom av. Vad fungerade och vad fungerade inte? Vilka minor gick vi på? Vi har tillsammans med Vasalund nu kommit fram till ett upplägg som ska passa båda klubbarnas viljor, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Rent konkret kommer det att handla om att AIK kommer placera upp till fem juniorer på en utlåningslista där spelarna kan representera båda klubbarna, svenska cupen och Europaspel undantaget.

– Det kan även bli tal om permanenta utlåningar. Men det är viktigt att säga att AIK inte ser Vasalund som något reservlag utan mer en talangförädlingsdivision i AIK. Samtidigt har Vasalund en egen historia, kultur och egna visioner som vi har full respekt för. Det är handlar inte om att AIK ska gå in och ta över verksamheten utan vi har gått in i ett långsiktigt projekt tillsammans.

För ett par år sedan hade AIK ett liknande upplägg med divison 1-klubben Akropolis. Men av olika anledningar kunde inte klubbarna enas och samarbetet sprack. Vad talar för att det ska fungera bättre med Vasalund?

– Det finns ju olika incitament för Vasalund att jobba med AIK. Ett är tränarkompetensen de får in med Nebojsa Novakovic som tränare och Nahom Ghidey, som tidigare jobbat många år i AIK:s verksamhet, som assisterande. De får tillgång till ett nätverk av spelare som kanske är av en annan dignitet än vad de är vana vid. Sedan handlar det om att spelare i Vasalund får en större chans att förverkliga sin dröm än en random divison 2-spelare. För en Vasalundsspelare är drömmen att spela allsvenskan med AIK inte lika orealistisk längre.

Nu när ni har en annan ekonomisk verklighet än 2012 när Väsby-samarbetet gick i graven. Varför köper ni inte bara upp en klubb som AFC gjorde och får full kontroll?

– Det är väldigt svårt att driva två seniorlag som det var sista tiden i Väsby. Det här är ett sätt att investera långsiktigt. När det annars hela tiden är ett stort fokus på nästa transferfönster så blir det här en motvikt. Hur investerar vi våra pengar långsiktigt? Det här är ett bra exempel på det, säger Wesström.

Även Vasalund, som fostrat spelare som Henok Goitom, Alexander Milosevic och de senaste åren fått fram spelare som Kevin Kabran, Joel Qwiberg och Axel Björnström (Sirius), ser stora fördelar med samarbetet.

– Vi har snittat två spelare till allsvenskan per år. Det blir nu ännu lättare för våra spelare att bli sedda genom samarbetet. Björn Wesström och AIK har en lång erfarenhet att förädla spelare och slussa dem vidare ut i Europa och vi hoppas kunna dra lärdom av det och bli ännu bättre på det vi redan är bra på, att fostra talanger, säger Vasalunds sportchef Chengis Rehman.

– Sen får vi en erfaren tränare (Novakovic) som är både AIK- och Vasalundare i hjärtat då han spelade här i början på sin karriär i Sverige. Det känns som en perfect match.

Både ni och AIK har en nutida tradition av att värva unga spelare från afrikanska länder. Kan det bli tal om ett samarbete på den fronten också, att AIK placerar unga utländska talanger hos er?

– Vi ser över de bitarna och det kan absolut bli något i framtiden. Men det är inget vi diskuterar specifikt just nu. Steg ett är att utbilda unga AIK- och Vasalundsspelare sen tar vi nästa steg, säger Rehman.

Uppdraget att utveckla talangerna i Vasalunds miljö har gått till AIK-ikonen Nebojsa Novakovic. I somras gick AIK ut med att “Nesh” inte längre får fortsätta som assisterande tränare i a-laget och att han får en ny ledarroll i AIK:s juniorlag. För första gången i sin tränarkarriär får Novakovic nu huvudansvaret.

– Det känns jättespännande. Jag har många år som assisterande bakom duktiga tränare som Andreas Alm och Rikard Norling. Sedan i somras har jag jobbat individuellt med våra yngre spelare och det här blir nästa steg. Kopplingen som finns med mig, AIK och att jag även spelat Vasalund… det här kändes helt rätt för mig att hoppa på, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Alla AIK:s bästa juniorspelare kan inte ta plats i a-laget direkt utan det här blir ett bra och viktigt steg för dem att spela seniorfotboll i ung ålder. Min utmaning blir att jag vet att de unga spelarna i laget behöver tid. De måste få göra nån dålig match ibland och ändå få chansen på nytt. Vi ska vinna division 2 och gå upp i division 1 och samtidigt ska jag hitta en balans med att matcha de unga spelarna.

I dagsläget är fyra AIK-talanger i träning med Vasalund: Melker Andersson (född 99), Albin Mörfelt (född 00), Adam Ben Lamine och Daniel Mushitu (00) som debuterade i allsvenskan under våren 2017, men som i regel var utanför matchtruppen under hösten.

– Jag känner honom väl sedan jag var i a-laget och han är fullt medveten om att han behöver spela matcher. Jag märker att han tagit det på rätt sätt och ser väldigt glad och motiverad ut. Förhoppningen är att han blir starkare av det här och tar tillbaka platsen i a-laget.

I Vasalund spelar flera rutinerade namn som förre Dif-talangen Patrick Amoah och de tidigare AIK-spelarna Yussuf Saleh och Kenny Pavey.

Är Kenny pappan i laget? 

– Ja, i honom och Saleh finns det redan en AIK-koppling här och det ska bli kul att jobba med dem igen. Oavsett ålder så vet alla att Kenny visar en attityd och passion för fotbollen som smittar av sig på de yngre spelarna. Han är inte lätt att möta på träning och det behöver de unga spelarna få känna på. Han är en perfekt inspiration och hjälp till mig som tränare.

Novakovic är fortfarande anställd av AIK och varvar förmiddagsträningar med de svartgulas juniorspelare med Vasalunds herrar på kvällstid.

– Halva dagen har jag AIK-kläder och halva dagen har jag Vasalunds kläder. Jag kan säga att min garderob är helt full, men båda har Nike nu så det funkar bra (skratt).

Jag måste fråga, är du bitter för att du fick lämna a-laget? 

– Absolut inte. Jag är anställd av AIK och jobbar där AIK anser att jag behövs allra mest.

Är ambitionen att ta över AIK:s a-lag i framtiden?

– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig och vi får se var det bär i framtiden. Men just nu har jag bara fullt fokus på att utveckla spelarna och mig själv som chefstränare, säger Novakovic till FotbollDirekt.se.

I mitten på februari sparkar Vasalund igång sin tävlingssäsong med gruppspelet i svenska cupen. Där väntar en blytung uppgift för divison 2-laget som lottats i samma grupp som Hammarby, Elfsborg och Gais.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 17 mars
12:30 Juventus - Genoa Serie A
13:00 Kolding - Bröndby Danska ligan, damer
13:00 Köge - Århus Danska ligan, damer
13:30 Hertha Berlin - Schalke 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Brighton - Manchester C Women’s Super League
13:45 Chelsea - Leicester FA-cupen
14:00 Sevilla - Celta Vigo La Liga
14:00 Sandvikens AIK - Sollentuna United FF Träningsmatch
15:00 Fortuna Hjörring - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:00 Verona - Milan Serie A
15:00 West Ham - Aston Villa Premier League
15:00 AIK - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Leeds - Millwall Championship
16:15 Las Palmas - Almeria La Liga
16:15 Villarreal - Valencia La Liga
16:30 Manchester U - Liverpool FA-cupen
16:45 Sparta Rotterdam - Ajax Eredivisie
17:00 Bröndby - Silkeborg Superligaen
17:00 Midtjylland - Vejle Superligaen
17:00 Århus - Hvidovre Superligaen
17:00 Nordsjälland - Randers Superligaen
17:30 Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt Bundesliga
18:00 Roma - Sassuolo Serie A
18:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
18:30 Duisburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
18:30 Rayo Vallecano - Real Betis La Liga
20:45 Inter - Napoli Serie A
21:00 Atletico Madrid - Barcelona La Liga
måndag 18 mars
19:30 Bayer Leverkusen - Köln Bundesliga damer
tisdag 19 mars
18:45 Ajax - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 Benfica - Lyon UEFA Champions League, damer
onsdag 20 mars
18:45 Häcken - PSG UEFA Champions League, damer
20:45 San Marino - Saint Kitts and Nevis Landskamp
21:00 Brann - Barcelona UEFA Champions League, damer
torsdag 21 mars
14:00 Montenegro - Belarus Landskamp
14:00 Cypern - Lettland Landskamp
18:00 Georgien - Luxemburg EM-kval
19:00 Malta - Slovenien Landskamp
20:45 Gibraltar - Litauen UEFA Nations League - Liga C
20:45 Bosnien Hercegovina - Ukraina EM-kval
20:45 Grekland - Kazakstan EM-kval
20:45 Portugal - Sverige Landskamp
20:45 Israel - Island EM-kval
20:45 Polen - Estland EM-kval
20:45 Wales - Finland EM-kval
fredag 22 mars
12:00 Häcken - Naestved Träningsmatch
14:00 Armenien - Kosovo Landskamp
14:00 Rumänien - Nordirland Landskamp
15:30 Nordmakedonien - Moldavien Landskamp
17:00 Azerbajdzjan - Mongoliet Landskamp
18:00 Norge - Tjeckien Landskamp
18:00 Elfsborg - Halmstad Träningsmatch
20:45 Ungern - Turkiet Landskamp
20:45 Nederländerna - Skottland Landskamp
20:45 Albanien - Chile Landskamp
21:30 Spanien - Colombia Landskamp
lördag 23 mars
13:30 Manchester C - Manchester U Women’s Super League
14:00 IFK Göteborg - Sarpsborg Träningsmatch
18:00 Irland - Belgien Landskamp
20:00 England - Brasilien Landskamp
21:00 Frankrike - Tyskland Landskamp
21:00 Chicago - Reign USA NWSL Women
söndag 24 mars
16:15 Valladolid - Eibar LaLiga2
17:30 West Ham - Chelsea Women’s Super League
19:45 Aston Villa - Arsenal Women’s Super League
21:00 Italien - Ecuador Landskamp
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15