Foto: Bildbyrån

IK Start har valt att rusta svenskt inför comebacken i norska högstaligan. Elliot Käck, Kevin Kabran och Isac Lidberg har alla hämtats in och den sistnämnde imponeras av nya tränaren Mark Dempsey, som 2016 räddade kvar Djurgården i allsvenskan.
– Jag har aldrig haft en tränare som är så involverad som honom, säger Lidberg till FotbollDirekt.se. 

Efter två år i Hammarbys a-lag valde Isac Lidberg att lämna klubben som han spelat i sedan tolv års ålder. Anfallaren, som 2015 blev Bajens yngsta spelare genom tiderna när han debuterade i allsvenskan som 16-åring, skrev i mars på för Åtvidaberg i superettan.

Sejouren i Östgötaklubben blev dock en besvikelse då ÅFF överraskande åkte ur serien, detta bara två år efter att laget spelat i allsvenskan. Likt flera andra spelare bröt Lidberg kontraktet med Åtvidaberg.

Det blev fem mål på 22 matcher i superettan för Lidberg, ett facit som räckte för att IK Start skulle bli intresserade. Det norska nykomlingslaget gjorde i december klart med Elliot Käck från Djurgården och i förra veckan skrev även Lidberg på för samma klubb. I måndags presenterade norrmännen ännu en svensk i form av Kevin Kabran, som i Brommapojkarna blev ett hett eftertraktat namn.

– Kul att vi har vår lilla klick och skönt att ha några att snacka svenska med, även om norrmännen också är trevliga, säger Isac Lidberg när FotbollDirekt når honom på telefon.

LÄS: BAJEN SLAGNA AV AIK

19-åringen berättar att han precis före samtalet spelat FIFA med nya lagkamraten Kevin Kabran och Lidberg verkar redan trivas så väl i laget som staden.

– Det här kändes som en rolig utmaning och ett bra steg. Jag fick en bra magkänsla när jag åkte hit och kollade. Kristiansand som stad är väldigt fin och det är många som kommer hit under sommaren när det är festivaler och så. Många tycker att det är Norges finaste stad och det är vatten överallt (ligger vid havet längst ner i södra Norge).

Fanns det andra klubbar med i bilden?

– Ja, det fanns lite intresse men Start var hela tiden förstavalet för mig.

Blir det någon omställning att inte bo i Sverige?

– Nej, det är väl mest det här med att flytta hemifrån men det har jag ju redan varit med om (Lidberg bodde i Linköping, en dryg halvtimmes bilfärd från Åtvidaberg). Jag flyttar ju inte direkt till andra sidan jordklotet utan det är bara några timmar hem. Det känns som att jag är van.

Lidberg har också inlett sejouren i IK Start på ett bra sätt. I helgen blev det två mål och en assist.

– Vi spelade en träningsmatch mot ett division 2-lag eller något som vi tvålade dit med 11-0. Det var väl inte den jämnaste matchen men ändå kul att lära känna medspelarna och spela första matchen.

Har du fått någon känsla av vad laget håller för nivå?

– Det är bra nivå, absolut. Det finns många bra spelare i truppen och jag tror inte att vi kommer vara ett bottenlag i år.

Hur spelar ni och hur ser klubben på dig?

– I träningsmatcherna har vi spelat 4-3-3 och då har jag varit renodlad nummer nio. Det är också där jag trivs bäst. Sedan är det så klart konkurrens och den bästa kommer att få spela. Vi har några bra forwards i laget, men jag är här för att spela, inget annat.

Det är inte bara Elliot Käck, Kevin Kabran och Isac Lidberg som har allsvensk koppling som är ny i IK Start. Tränaren Mark Dempsey blev i december klar för klubben, samme Dempsey som tog över Djurgården i fritt fall augusti 2016 och som lyckades rädda kvar Stockholmsklubben i allsvenskan. Under 2017 verkade engelsmannen som assisterande till Ole Gunnar Solskjær. 19-årige Lidberg är mycket imponerad av Dempsey.

– Han är väldigt inspirerande. Han är hela tiden med på träningarna och vill verkligen utveckla spelarna. Det är roligt att se att han är så involverad.

Kände du till honom sedan tidigare?

– Ja, klart jag visste att han varit i Djurgården, men inte så mycket mer än så. Men han är riktigt bra!

Om du jämför med dina tidigare tränare Nanne Bergstrand, Jakob Michelsen och Roar Hansen, hur låter det då?

– Jag vet inte riktigt, det är ju bra tränare de flesta, men Mark är som sagt väldigt involverad och jag har aldrig haft någon som honom. Han vill verkligen utveckla sina spelare och det märks att han brinner för sitt jobb.