Malmö FF har lånat ut många spelare till Trelleborg senaste åren. Nu spelar TFF i allsvenskan, men lagets tränare Patrick Winqvist tror inte att det kommer påverka relationen med de svenska mästarna. Snarare tvärtom.
– De har egentligen haft ambitionen att låna ut sina spelare till allsvenska klubbar då de ansett att superettan håller för låg nivå, säger Winqvist till FotbollDirekt.se. 

Det är ingen hemlighet att Trelleborg lånat och värvat många spelare från Malmö FF. En stor anledning till det allsvenska avancemanget stavades bland annat Marko Johansson, målvaktstalangen som storspelade i TFF under den gånga säsongen.

Johansson är fostrad i MFF och utlånad till Trelleborg även under 2018. Ett annat bra exempel är Erik Andersson, mittfältaren som 2014 rankades av engelska tidningen Guardian som en av de 40 mest talangfulla spelarna födda 1997.

Inför 2016 års säsong värvade Malmö FF Andersson från Landskrona, klubben som han debuterade i redan som 15-åring. De två senaste åren har 20-åringen varit utlånad till Trelleborg och förra veckan blev det klart att TFF köper loss honom.

– Det är skönt. Vi har jobbat med Erik i två år. Tyvärr ådrog han sig en korsbandsskada 2016, men han tog sig bra igenom den tiden. Det man lätt glömmer är att han bara är 20 år. Han har varit med om mycket redan och spelat många matcher. Hos oss har han gjort nästan 40 matcher (39 för att vara exakt) och vi hoppas och tror så klart att han har sina bästa år framför sig. Han slog ju igenom extremt tidigt, konstaterade Trelleborgs tränare Patrick Winqvist för FotbollDirekt då.

Frågan är hur relationen och samarbetet med Malmö FF kommer ändras nu när TFF också spelar i allsvenskan. Många kanske tänker negativt, att svenska mästarna inte vill släppa spelare till ett lag i samma division. Patrick Winqvist anser att det är precis tvärtom.

– Jag tror inte detta kommer påverka. Jag har också jobbat i MFF i många år och vet att de egentligen haft ambitionen att låna ut sina spelare till allsvenska klubbar där förväntningarna är högre. Många gånger har de sagt att det är för låg nivå i superettan för spelare som nosar på en plats i MFF. I själva verket ser de hellre sina spelare i allsvensk miljö. De har också varit väldigt positiva till att Marko (Johansson) förlänger låneavtalet ytterligare ett år. Det är en fördel för oss att MFF inte känner sig hotade, så det är positivt, berättar Winqvist för FotbollDirekt.se.

LÄS OCKSÅ: Ingen mättnad i MFF – stjärnan jublar 

Trelleborg har inte spelat i allsvenskan sedan 2011. Ett stort tapp inför årets comeback är att poängkungen Dino Islamovic lämnat för Östersund. Hur man ersätter Islamovic? Det går inte, hävdar Winqvist.

– Man kan inte ersätta Dino. Vi tittar på att få in en spelare som kan göra de mål och assist som Dino hade gjort om han varit kvar. Vi har också möjligheten att flytta upp Marcus Pode i en offensivare position. Av de spelare som vi tappat är Dino den enda som valt en annan klubb och att hitta en ny spelare i den klassen är svårt. Det finns inga garantier till det, även om vi så klart har förhoppningar.

Utöver anfallare, vad tittar ni på att få in?

– Vi har haft stor omsättning på backsidan och vi har färre backar än vad vi behöver, så någon försvarare till. Vi har plats för ytterligare två offensiva spelare i truppen och så söker vi ännu en målvakt som backup.