Foto: Bildbyrån

Joel Ekstrand är ett av våra mest erfarna utlandsnamn som kommer hem. Nu är det förra Premier League-proffset klar för AIK – och det är med ett specialkontrakt som garderar AIK mot hans tidigare skadeproblem.
– Alltså som kontraktet är utformat så man kan man lugnt säga att han verkligen vill spela för AIK. Han har inte kommit till AIK för att casha in, förtydligar sportchef Björn Wesström för FotbollDirekt.se.

I en match mot Ipswich för flera år sedan (2015) så slutade det katastrofalt för Joel Ekstrand. Korsbandet gick sönder.
Illa, illa för ett namn som hade kommit till Watford tre år tidigare och blev omgående en favorit och högt rankad i Sir Elton Johns favoritklubb. 36 matcher hann han med redan under sitt debutår, vilket väl säger allt om grundkvalité.

Men samtidigt är det nu länge sedan och skador har han haft otur med redan innan vänsterknät gick sönder.
I dag har han hunnit fylla 28 år och gått genom klubbar som Watford, Bristol City och Rotherham United och när han nu skrivit på för AIK så har han stått tomhänt, utan klubb, sedan i somras.

I nuläget förstås en svårbedömd affär. AIK har onekligen fått hem en potentiell allsvensk toppförsvarare, bara Ekstrands kropp håller. Men samtidigt så går det förstås inte att komma runt att det här är en spelare som bara gjort några få matcher sedan korsbandsskadan. Några få matcher på flera år.

LÄS: LÄMNAR AIK – ”JAG HAR JU INTE FÅTT NÅGRA CHANSER”

LÄS: NYA STJÄRNAN HYMLAR INTE MED SIN BESVIKELSE

Med det har AIK och Ekstrand, enligt vad FD erfar, ett prestationsbaserat avtal, som regleras allt efter hur många matcher stjärnan spelar, något AIK:s sportchef på sätt och vis bekräftar:
– Alltså som kontraktet är utformat så man kan man lugnt säga att han verkligen vill spela för AIK. Han har inte kommit till AIK för att casha in. Det är det jag vill säga om det, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Nej, vi har aldrig oroat oss. Vi har gjort alla tester man kan göra. Det här är en otroligt erfaren spelare som är helt skadefri, enligt alla tester, fortsätter han och förtydligar:

– Nu är han ju inte i tävlingsform förstås men helt skadefri och nu ska vi stegvis slussa in honom. Det ska bli spännande att se vårt team jobba med Joel. Man ska komma i håg att över 92 procent av alla våra spelare var matchuttagningsbara i fjol. Tillgängliga för matcher och visar vilka skickliga människor vi har som jobbar med våra spelare.

Björn Wesström minns vidare hur han för första gången fick Ekstrands namn i sitt huvud. Då hade han under 2011 sålts i en affär från HIF till Udinese som var värd 15 miljoner.
– Första gången jag träffade honom, ja, det var faktiskt tillsammans med Andreas Alm nere i Udinese och hur vi träffade honom av en slump. Då fick man klart för sig att det är en otroligt bra kille också. Man kan nog säga att vi hållit koll på honom sedan dess. Noterat hur det går för honom och var han tar vägen. Det blir ju lite så, om man gillar någons sportsliga och personliga kvaliteter.

I dag är det många år senare och han har alltså precis skrivit ett kontrakt fram till 2020 och gör i skrivande stund nu sin debut för AIK.
– Han tränar med oss för första gången direkt i dag ute i Sollentuna (nya inomhushallen i Norrviken). Det viktiga med Joel Ekstrands namn för oss är att det är en spelare vi ser långsiktigt, vi ser hans erfarenhet, vi ser hur han har stor vana av trebackslinje, hans starka psyke, hur han formats under så många år på hög nivå utomlands, samt allt han gått igenom.

Björn Wesström avslutar:

– Vi har i samråd med läkarna gjort en bedömning hur han kommer att hålla över tid och vi är alla överens om att det finns stora möjligheter. Nu ska bara vårt team få jobba i lugn och ro med honom och på ett noga vis stegra hans träning allt eftersom.