Foto: Bildbyrån

Neymar blev världens dyraste spelare i somras – 2,2 miljarder när världsstjärnan gick från Barcelona till PSG. Nu bekräftar BK Häcken en möjlighet att köpa Neymar – för 33 miljoner kronor. Häcken bekräftar också att man ville ha förre världsstjärnan Diego Forlan.

Neymars transfer från Barcelona till Paris Saint-Germain blev sommarens mest uppmärksammade. 2,2 miljarder kronor gör brasilianaren till världens genom tiderna dyraste spelare.

Men karriären kunde ha tagit fart i Sverige. För nio år sedan erbjöds BK Häcken en ung Neymar. Häckens sportchef Sonny Karlsson bekräftar att man erbjöds spelaren – detta vid en scoutingresa i Brasilien.

– Vi var intresserade av ett samarbete där så vi träffades och hade ett möte med dem. Pelés son var med där, presenterades oss och visade träningen. ”Där har ni A-laget”, sa han och pekade. ”De som är på kanterna är 15, 16 år. Där kan ni få handla! Ger ni tre miljoner pund så kan ni få plocka med någon av dem hem”. En av dem var Neymar. Den andre vet jag inte, säger Sonny Karlsson i en intervju med GP.

Tre miljoner pund motsvarar lite drygt 33 miljoner kronor. Givetvis en jättesumma för en allsvensk klubb att plocka en ung spelare för. Samtidigt småsummor jämfört med vad Neymar är värd i dag.

– Men det var nog inte så seriöst, mer att han bara sa det. Det hade nog inte blivit så ändå. Det fanns nog en plan för dem. Samtidigt, hade man kunnat titta fem, sex år framåt i tiden… Då visste ingen vem det var, förutom de som var där då, säger Sonny Karlsson.

Häcken tog 2015 in ett stort namn i Diego Lugano, uruguyansk landslagsman med meriter från bland andra PSG och Fenerbahce.

Sonny Karlsson bekräftar nu att man ville ha ytterligare ett stort namn från Uruguay. Våren skrev FotbollDirekt om en öppning för allsvenska klubbar om Forlan, som spelat i bland andra Inter och Manchester United, och vann VM:s skytteliga 2010.

– Han vill spela i en stor klubb som är med och kämpar om titlar. Men det kan vara en stor klubb i ett litet fotbollsland också. Skandinavien är inte uteslutet, sade scouten och rådgivaren Terje Liveröd till FotbollDirekt.se.

Sonny Karlsson bekräftar nu att det kom in en intresseförfrågan.

– Ja, och jag sa ja till det också. Jag tackar, som sagt, alltid ja till den typen av spelare. Men han var inte intresserad av det. Han ville vara på andra ställen. Det fanns inte riktigt någon sanning i att han ville till allsvenskan. Sedan tror jag att nästan alla klubbar fick förfrågan. Jag kollande upp honom och han spelade i Japan då. Det kändes inte så seriöst. Med Lugano var det annorlunda, säger Karlsson till GP.

Forlan flyttade hem till Penarol i hemlandet Uruguay, och har därefter via en sejour i Mumbai City hamnat Kitchee i Hongkong.