Foto: Bildbyrån

Han har av Tommy Naurin beskrivits som bättre än Anton Tinnerholm, men Eric Larsson vill själv inte jämföras med den flyktande MLS-försvaren. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar högerbacken om första intrycken i MFF, skillnaderna från Sundsvall och besvikelsen över att ha nobbats januariturnén.
– Några har sagt att det är dåligt att jag inte kom med, att jag borde ha varit med där. Det är så klart kul att höra, konstaterar 26-åringen för FD.

Efter tre och en halv säsong i Malmö FF valde den omåttligt populäre högerbacken Anton Tinnerholm att tacka för sig. För 26-åringen väntar nu i stället ett spännande äventyr i New York City, där han får David Villa som lagkamrat och Patrick Viera som tränare.

I MFF har Tinnerholm varit en nyckelspelare på sin högerkant och frågan var hur de svenska mästarna skulle ersätta honom. Svaret blev jämnårige Eric Larsson, som de senaste säsongerna utvecklats till en av allsvenskans bästa ytterbackar i Sundsvall.

Om tappet av Tinnerholm ändå är stort? Tvärtom, hävdar ”Giffarnas” målvakt Tommy Naurin som i november konstaterade följande för FotbollDirekt:

– Han är bättre än Tinnerholm. Eric har varit ovärderlig för oss och nu ska jag inte tala om Tinnerholm, men i min bok är Eric Larsson den bästa ytterbacken i serien. Jag är visserligen ruggigt färgad, men det är så jag tycker, sa Naurin då.

Eric Larsson skrattar till lite lätt när han får höra vad tidigare lagkamraten sagt, men 26-åringen vill själv egentligen inte jämföras med Tinnerholm.

– Det är så klart en utmaning att ersätta Tinnerholm, men jag vill inte jämföra med andra spelare. Jag spelar mitt spel och är värvad som högerback, där han spelade tidigare. Så må det vara, men jag är en ny spelare som ska försöka ta den platsen. Som sagt, jag spelar mitt eget spel och att axla en annans roll är inget som jag tänkt på. Tinnerholm är en jätteduktig spelare, men jag tror att jag också kommer göra det bra på den positionen i MFF, säger Eric Larsson till FotbollDirekt.se.

POPULÄR. Eric Larsson redan en favorit bland de yngre MFF-supportrarna. Foto: Bildbyrån.

De svenska mästarna kickade igång försäsongen förra veckan och Larsson har nu hunnit bekanta sig allt mer med spelartruppen och tränarteamet. Redan nu känner högerbacken att han stortrivs.

– Det har varit väldigt bra. Jag har kommit in i laget och allt runtomkring så det känns  jättebra. Jag tycker också att det varit väldigt bra träningar. Det finns inte mycket att klaga på.

Jag antar att det är vissa skillnader jämfört med Sundsvall när det kommer till faciliteter och så?

– Ja, det är stor skillnad. Här i MFF har vi ett väldigt stort gym, det finns bastu och bubbelpool. Nu har jag inte tränat på gräsplanerna, men det ser bra ut. Det man märker också är att mer folk här jobbar runtomkring laget så det är väldigt stora skillnader jämfört med Sundsvall.

Hur har omställningen varit att flytta från norr till längst ner i södern?

– Jo, jag snackade med en kompis nyligen uppe i Sundsvall som sa att de hade minus 18, då var det två plusgrader här så det är lite skönare att träna utomhus i Malmö. Just nu bor jag på hotell, men jag kollar lite lägenheter och hör med grabbarna i laget om tips och så. Jag får se var jag hamnar.

Ofta under 2017 års säsong valde tränaren Magnus Pehrsson att variera mellan 4-4-2 och 3-5-2. Eric Larsson har inget emot rollen som wingback, en position som fungerar lika bra som traditionell högerback.

– Vi har gått igenom hur Malmö spelar och vi har väldigt många duktiga namn som kan spela på olika sätt. Ibland anpassar man sig efter motståndarna och de (MFF) tyckte att det var det som var en fördel med mig, att jag kan anpassa mig efter olika roller. Jag kan både spela offensivt och defensivt, men också spela mer centralt. Det kan skifta från match till match, men min position är högerback. Var jag sedan har utgångsläget spelar inte så stor roll.

I MFF finns många skickliga centrala mittfältare, så chansen att du får lira på mitten likt mot AIK i höstas med Sundsvall är inte så stor va?

– Haha, de tog faktiskt upp den matchen mot AIK och såg att jag kan behärska även den positionen. Men som sagt, jag kan både komma in i banan och ligga väldigt högt upp som en wingback. Jag är en spelare som anpassar mig.

Malmö FF har i vinter haft stor ruljans i spelartruppen. Stjärnnamnen Anton Tinnerholm, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Anders Christiansen har alla försvunnit. In har i stället Eric Larsson, Arnor Traustason, Egzon Binaku, Fouad Bachirou och Sören Rieks kommit.

– Ja, det är många bra spelare som lämnat, men också väldigt bra spelare som värvats in. Man ska komma ihåg att de spelare som är kvar sedan förra året också är jättebra, så jag tycker truppen ser väldigt fin ut och jag har upplevt en stor hunger och bra energi första träningsveckan. Det har varit hög intensitet, säger Larsson och fortsätter:

– Jag har också fått ett bra intryck av Magnus (Pehrsson) och hela ledarstaben. Deras samarbete är väldigt bra.

STJÄRNSPÄCKAT. Det är många stora namn i MFF. Här hemvändaren Behrang Safari, Eric Larsson och Bonke Innocent, som köptes för närmare tio miljoner kronor i somras. Foto: Bildbyrån.

I landslagets trupp till januariturnén fanns fyra spelare som 2017 spelade i Malmö FF med, men bara två av dem är kvar denna säsong: Franz Brorsson och Oscar Lewicki. Som bekant har Anton Tinnerholm och Erdal Rakip lämnat. Den sistnämnde tvingades just därför tacka nej. Många hade förväntat sig att även Eric Larsson skulle bli uttagen, men så blev det inte.

– Det är klart att det hade varit väldigt roligt att komma med. Min säsong var väldigt bra så klart att jag hoppades bli uttagen, men nu blev jag inte det. Jag får ta igen det och göra allt för att komma med nästa år.

Med tanke på din fina säsong och att du värvats till MFF, tycker du inte själv att det är konstigt att du inte kom med?

– Det är några som sagt att det är dåligt att jag inte kom med, att jag borde ha varit med där. Det är så klart kul att höra, men det är svårt att säga. Som sagt, jag hoppades komma med och ska ta i ännu hårdare för att bli uttagen nästa gång!