Foto: Bildbyrån

Det blev som bekant bara en säsong för Jakob Michelsen i Hammarby. Nyligen tvingades Michelsen till slut lämna sitt uppdrag. Det är uppenbart att Jesper Jansson vill hitta sin röda Bajentråd och Stefan Billborn blir nu nyckeln i det för sportchefen. En fotbollsdoktor.

Det ena ryktet efter det andra cirkulerade, det ena mer osannolikt än det andra.
När Stefan Billborn presenterats förklarade Jesper Jansson att Billborn varit deras förstaval hela tiden. Egentligen spelar det ingen roll alls om det stämmer eller inte, Billborn har tackat ja till uppdraget och så är det inget mer med det.

Stefan Billborn är ett välkänt namn bland väldigt många i fotbolls-Sverige, mycket av det har hittills handlat om den långa sejour han hade i Brommapojkarna.
Otaliga är de spelare som fostrats under hans ledning och som sedan har nått den absoluta topp i svensk fotboll, och dessutom tagit klivet utomlands.

Det här blir antagligen en automatisk förhoppning från Hammarby nu att det nu ska bli samma utveckling på spelarna i Hammarby, inte minst de lite yngre förmågorna. Producera eget, utveckla och eventuellt sälja.

***

Det har ju även kommunicerats, nyligen, från honom själv att han inte varit så intresserad av att vara huvudtränare, att hans fokus är utveckling först och främst. En egenskap man definitivt inte ska underskatta. Om man dessutom har visat sig så skicklig på det man gillar och det man gör, då har man något bra i sig.

LÄS OCKSÅ: Nya detaljerna kring Michelsen 

När nu kontraktet är underskrivet finns det ingenting att fundera på längre. Billborn får vänja sig vid media. Uppmärksamhet och att leva med de för- och nackdelar det innebär att träna en klubb där intresset är stort utifrån. Ingen har tvingat honom att ta uppdraget så snacket om att ”han inte vill” kan vi lägga åt sidan.

Hammarby har försökt att skapa ett långsiktigt tänk inom klubben och sportchefen Jesper Jansson är givetvis inne på den linjen han också. Han vill göra saker på sitt sätt men också på det sätt som ledningen under flera år visat att man vill jobba. Janssons inflytande växer med det här så klart i Hammarby. Större makt.

Att dessutom klubbens tekniske direktören, Ola Larsson, är en gammal parhäst till Billborn sedan alla år i BP lär ge extra bensin till det. Larssons uppgift är, vad jag har förstått, i mångt och mycket att hitta långsiktiga strategier.

***

Innan det blev Hammarby (först på akademisidan) var det alltså Brommapojkarna för hela slanten. Stora framgångar som kraftigt delaktig i många BP-produkters utveckling under många år resulterade till slut att han fanns med i ledarstaben för BP:s A-lag. Hans resa där började som assisterande tränare innan han tog över huvudansvaret själv.

Efter en på många sätt väldigt tung säsong och allsvensk sorti tog också Billborns 17 år långa tjänstgöring i klubben slut.

Hammarby blev nästa arbetsgivare.

***

Jag har ifrågasatt tajmingen för hela den här cirkusen som Hammarby satte sig själva i när man så nära inpå säsongen valde att bryta med Michelsen.
Faktumet att det nu blev en intern lösning tar udden av det ifrågasättandet. I alla fall till viss del. Det är ingen ny röst för spelarna och han har redan full koll på befintlig trupp. Han har stenkoll på allsvenskan som serie och vad den innebär. Trots den saktfärdiga beslutsprocessen till tränarbytet blir det ingen startsträcka utan de kan ”köra på” från dag ett. Det är en viktig aspekt med tanke på de förväntningar som finns, både internt och från supportrarna.

Vad Billborn vill rent fotbollsmässigt får framtiden utvisa, men med den bakgrund han har antar jag att det blir ett fokus på det egna passningsspelet och att vara ”spelförande” i sådan stor utsträckning som det är möjligt.
Begränsningarna är ju spelarmaterialet och vad de klarar av. Allsvenskan i dag kräver ändå att man har mer än ett sätt att ta sig an matcher, det är ytterst få som uppträder likadant oavsett motstånd. Det kommer att gälla Hammarby 2018 också.

Det kan finnas vissa saker inom truppen som förändras, men jag är för dåligt insatt i hur arbetsfördelning och roller fungerade 2017 för att gå in mer på det.
Nu är Billborn chef och det lär troligen förändra hans förhållningssätt till spelarna en aning. Nu ska han fatta de ”stora” besluten, ta ut startelva och matchtrupp.

***

Stefan Billborn beskrivs för mig från de som känner honom som en ”fotbollsman”. Han är driven och besitter en stor kunskap i och om fotboll. Nu gäller det att få fart på saker och ting i ganska rask takt. Säsongen är igång.

***

Jesper Jansson verkar väldigt nöjd med tillsättningen av sin nya huvudtränare och då återstår det att göra honom nöjd tillbaka.
Om Hammarby under den här säsongen ska kunna sikta så högt som det nu pratas om behöver truppens kvalitet bli bättre. Två eller kanske tre spelare ser jag mer eller mindre som ett minimum för att truppen ska kännas ”redo”. Det behovet finns och hade funnits oavsett vem som ska leda Hammarby 2018.

LÄS OCKSÅ: Janssons försvarstal – skyddar Billborn