Foto: Bildbyrån

I april startade Jonathan Ring mot Besiktas med namn som Ricardo Quaresma och tidigare Barcelonabacken Adriano. Sejouren i turkiska Gençlerbirligi blev dock ingen höjdare och i somras återvände Ring till Kalmar. Nu är han i Djurgården för att ersätta flyktande stjärnan Magnus Eriksson.
– Det var ett häftigt äventyr i Turkiet och jag har fått mycket erfarenhet som kommer passa in bra här i Djurgården, säger Ring till FotbollDirekt.se. 

Jonathan Ring slog igenom i IFK Värnamo 2011. Under sina två år i superettan svarade yttern för elva mål och elva assist. Poängspelaren värvades till Kalmar inför 2013 års säsong.

2014 svarade Ring för åtta assist och 2016 blev det fem mål. Förra vintern lämnade Örebrosonen KFF för att testa lyckan i turkiska Gençlerbirligi. I april startade Ring borta mot Besiktas i Istanbul, ett Besiktas som samma år vann ligan och som i höstas tog hem gruppsegern i Champions League.

Ring fick då möta namn som Ricardo Quaresma, målkungen Talisca och tidigare Barcelonaspelaren Adriano, men i övrigt blev det ont om speltid för 26-åringen som bara efter ett halvår återvände till Kalmar.

Precis som Erton Fejzullahu skrev Ring i somras på ett kontrakt med Kalmar säsongen ut. På förhand sågs just Erton som den stora frälsaren och spelaren som skulle rädda kvar smålänningarna i allsvenskan.

Men då Erton bara mäktade med ett mål och två assist från sin anfallsposition var det i stället yttern Jonathan Ring som klev fram. På femton matcher blev det fyra mål och tre assist och just Ring var kanske hela Kalmars bästa spelare under hösten.

– Det är klart att det var en laginsats, men sedan gick det väldigt bra för mig individuellt också. Men hela laget gick bra och jag tycker att klubben gjorde många bra nyförvärv, säger Ring till FotbollDirekt.se.

Men trots att Kalmar fixade det allsvenska kontraktet valde Ring att lämna. I december blev det i stället klart att han skrivit på ett treårskontrakt med Djurgården. Ring är som bäst ute till höger på mittfältet och därmed ses han som skyttekungen Magnus Erikssons ersättare, som lämnat för San José Earthquakes i MLS. Ring njuter av tillvaron i Djurgården.

– Skönt att det är igång. Djurgården är en storklubb och det känns bra att vara här.

Du var bara i Turkiet i ett halvår. Vad hände?

– Jag fick inte så mycket speltid som jag ville och då passade det bra att komma hem tidigare i stället för att vara kvar där längre och inte få spela.

Ser du tiden i Gençlerbirligi som ett misslyckande eller känner du ändå att du blev en bättre spelare där?

– Klart att jag förväntade att jag skulle få spela mer, men eftersom det gick så bra när jag väl kom tillbaka så ser jag det bara positivt. Det var ett häftigt äventyr och jag har fått mycket erfarenhet som kommer passa bra in här i Djurgården.

Du påminner mycket om Arjen Robben då du ofta viker in från höger med din vänsterfot. Håller du med?

– Ja, speciellt när jag spelar ute till höger för då vill jag in och hota med min vänster, komma till skott och hitta passningar.

Men det är väl till höger du ska spela?

– Vi får se, men ja, det känns väl som det.

LÄS OCKSÅ: Succé i Djurgården – nu glödhet i Europa