• Publicerat 13 januari, 2018
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Stefan Billborn presenterades som huvudtränare för Hammarby i onsdags. Nu testades han för första gången borta mot HJK Helsingfors och 45-åringen fick en smakstart då Bajen i en svängig match vann med 4-3 efter att Pa Dibba avgjort i 90:e minuten. 

Precis i upptakten av det nya året sparkades tränaren Jakob Michelsen av Hammarby. I onsdags presenterades danskens tidigare assisterande, Stefan Billborn, som ny huvudansvarig.

Redan i dag testades 45-åringen för första gången. Hammarby åkte i går med Silja Line på kryssning till Helsingfors, dit de ankom under förmiddagen. Klockan 13 sparkade träningsmatchen mot HJK Helsingfors igång och Billborn mönstrade ett starkt lag i en 4-3-3-formation.

ELVAN: 27 Benny Lekström – 77 Mats Solheim, 4 Bjørn Paulsen, 23 Marcus Degerlund, 6 Oscar Krusnell – 26 Dusan Jajic, 90 Jiloan Hamad, 18 Rebin Asaad – 22 Muamer Tankovic, 21 Sander Svendsen, 34 Leo Bengtsson.

Avbytare: 1 Giuliano Gatica, 2 Simon Sandberg, 7 Imad Khalili, 10 Kennedy Bakircioglu, 14 Abdul Halik Hudu, 17 Pa Dibba, 33 Abiel Sequar.

Tränare Stefan Billborn kommenterade följande för Bajens hemsida inför matchen:

– Det här är en match med mycket fokus på träning. Jag har aldrig spelat en match så här tidigt på försäsongen tidigare, efter bara fyra träningar. Vi kommer framför allt att titta på spelarnas beteende på planen samtidigt som vi ska vara väldigt lyhörda för att undvika skador.

Matchen kickade igång klockan 13 i ett kyligt Helsingfors, men Jiloan Hamad gjorde onekligen sitt yttersta för att värma de tillresta Bajen-fansen. Redan efter en och en halv minut fick han bollen centralt i banan och mittfältsstjärnan klappade till direkt på rullande boll. Högerkanonen satt i vänstra krysset och 1-0 till Hammarby alltså innan matchuret ens hunnit ticka upp mot två minuter.

Hamad, som så sent som i torsdags spelade landskamp mot Danmark i Abu Dhabi på januariturnén, svarade för Hammarbys första mål 2018!

I den nionde minuten var det nära 2-0 för Hammarby och återigen var det Hamad som hotade. Mittfältaren i sin fria roll drev bollen innan han avlossade ett tungt skott som målvakten räddade till hörna.

Inte bara positiva tongångar i Hammarby. I den 28:e minuten linkade Sander Svendsen av skadad. 20-årige anfallaren, som hämtades in i somras och beskrivs som ett av Norges största framtidsnamn, tog sig mot baksida lår och kunde inte fortsätta spela. In i stället med Pa Dibba.

I den 36:e minuten kvitterade HJK, ett HJK som efter Bajens fina inledning tagit över allt mer. Slovenen Filip Valenčič tog sig runt på sin högerkant och curlade läckert in bollen i bortre med vänsterfoten. Vackert mål och rättvist med kvittering för hemmalaget.

Värre skulle det bli för Hammarby. Efter en HJK-hörna i den 44:e minuten hamnade bollen så småningom på Enoch Banzas huvud. Kongolesen var helt omarkerad och kunde enkelt nicka in 2-1 för HJK.

I halvtid gjorde Stefan Billborn två byten. Ut med Muamer Tankovic, som inte utmärkte sig i första halvlek, samt 1-0-skytten Hamad. In i stället med Imad Khalili och Kennedy Bakircioglü.

HJK bytte ut hela elvan i paus för att lufta de yngre spelarna.

I den 51:a minuten kvitterade Hammarby till 2-2 när Pa Dibba frispelades i djupled. Anfallaren, som bytte av Sander Svendsen efter knappa halvtimmen spelad, lurade bort försvaret och sköt ett lurigt skott som letade sig in i bortre.

I samband med målet skadade sig Leo Bengtsson och fick hjälpas av planen. Yttern såg ut att ha rejält ont. In i stället med det ghananska nyförvärvet Abdul Halik Hudu, som beskrivs som ett jättelöfte. Född 2000.

I den 64:e minuten gjorde Hammarby 3-2. Rebin Asaad, det kanske mest anonyma sommarförvärvet, fick på en jätteträff med högern som satt i bortre krysset. Svängig tillställning i den finska huvudstaden!

I den 73:e minuten byttes just Asaad ut. In kom nyss fyllda 19-åringen Abiel Sequar.

I den 83:e minuten kvitterade HJK till 3-3 när Rony Huhtala rann igenom, men Bajen fick ändå sista ordet. På stopptid väggade Pa Dibba med Imad Khalili och kom fri. Anfallaren var kall och rullade in 4-3 med vänstern.

Dibba blev matchhjälte med sina två mål och Bajen vann med 4-3. Skön start för Stefan Billborn, även om laget i andra halvlek ställdes mot ett reservbetonat HJK.