Nyheter

PÅ FD: Spelet bakom sparken av Michelsen – anses gått över gränsen vid flera tillfällen

ANNONS

Hammarby sparkade Jakob Michelsen. Det har hävdats att dansken föll i en maktkamp mot Jesper Jansson. Men flera källor har de senaste dagarna uppgett för FotbollDirekt att det fanns oenighet om klubbens sportsliga möjligheter. Samtidigt har vissa spelare också känt mobbningstendenser.
– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till FotbollDirekt.se.

Det har gått två veckor sedan Hammarby sparkade Jakob Michelsen.
Uppgifter om att dansken var på väg bort från Bajen började cirkulera redan i höstas. Då lyftes en maktkamp mellan Michelsen och klubbens nye sportchef Jesper Jansson fram som huvudproblemet.
Något som i efterhand dementerats bestämt av Hammarbys ledning.
I en videointervju på Bajens hemsida nyligen så gjorde vd:n Henrik Kindlund klart att det handlade om andra saker. Man kunde helt enkelt inte komma överens om sportsliga vägen framåt.

– … ”det här med maktkamp mellan Jesper och Jakob, det kan man bara glömma, det stämmer inte. Utan vi har ett sätt i klubben som vi vill jobba med i den sportsliga organisationen. Och det upplever vi att Jakob inte har velat ställa upp på fullt ut. Och då har vi fått ta det här beslutet”, sade Kindlund i intervjun.

I dag uppger flera källor för FotbollDirekt att beslutet att sparka dansken handlade om att klubbledningen gjort en helt annan värdering av spelartruppens kvalitet än vad Michelsen gjort. I värderingen av truppens slagstyrka kontra motståndarna i allsvenskan, så har uppfattningarna helt enkelt skilt sig.

På möten där man diskuterat klubbens strategi, möten där Michelsen också varit involverad, så har man diskuterat vägen framåt: Ska man nöja sig med att vara ”underdog” och sluta efter AIK och Djurgården i tabellen – eller tydligt gå för att vara bäst i Stockholm och ett topplag i allsvenskan?

Då fanns också Michelsen med på båten – men samtidigt har han velat se ännu fler nyförvärv till klubben för att backa en sådan satsning.
“Det var hela tiden fokus på nästa fönster och nya spelare in. Där klubben såg en slagkraftig trupp så såg han en ofärdig trupp som var långt ifrån bra nog att föra matcher och utmana i toppen”, säger en källa med insyn till FotbollDirekt.se.

Olika bilder av spelartruppen och hur spelförande Hammarby ska kunna vara i allsvenskan således. Det fanns meningsskiljaktigheter kring det sportsliga, kring hur man skulle spela och kring spelarrekryteringar.

Men efter att ha pratat med flera källor med god insyn i klubben så fanns det även ett missnöje hos flera spelare med Michelsens sätt att leda laget och hur har han var mot spelarna.
Av flera anses han ha gått över gränsen.
Efter danskens första tid i klubben så framträdde bilden av en öppen och rak tränare med en “no bullshit”-attityd, en tränare som inte drog sig för att kritisera spelare öppet inför de andra.

Jiloan Hamad hyllade i våras Michelsen för hans raka stil:

”Han är hård. Han vet vad han vill. Det är en jävligt bestämd tränare. Om man gör något fel eller något som inte är bra så får man höra det direkt. Jakob är tuff, rak och rättvis”, sade Hamad till Sportbladet den 2 april.

”Vi ska ha högt i tak. Man måste kunna få säga till någon som är dålig. Vi är inte barn. Vi måste kunna ta det. Kommer man utomlands så är alla tränare på det sättet”, fortsatte Hamad.

Men den raka raka stil som i början uppfattades som en frisk fläkt, kom efterhand att uppfattas som mobbningstendenser mot vissa spelare.
Det mönstret har nu under de senaste dagarna tornat fram från både spelare och människor med insyn i Hammarby som FD har varit i kontakt med – eller som kontaktat FD.

Enligt FotbollDirekts källor så var ett antal spelare lite grann av måltavlor för verbala angrepp från Michelsen.
Den danske tränaren har haft sina favoriter, medan andra har varit ute i kylan och där han vid ett flertal tillfällen öppet gett sig på dem verbalt inför de andra, på ett sätt som flera har uppfattat som mobbning.

Det enligt flera samstämmiga uppgifter till FD.

Bland annat så fick en av klubbens yngre och mest lovande spelare utstå öppen kritik från Michelsen, och i många spelares ögon rann det efterhand över i mer systematisk mobbning av spelaren.

Enligt FD:s uppgiftslämnare så har det skett vid upprepade tillfällen, och det började tidigt på säsongen.

Efter Bajens seger i vårderbyt mot Djurgården så firade spelare, ledare och styrelse på restaurang. Även supportrar var på plats och vittnar om hur Michelsen på festen tagit spelaren åt sidan och skrikit på honom, och att han då föll i gråt.

Ett annat tillfälle: I samband med att en spelare lämnade klubben och höll en avskedsmiddag med spelare och ledare. Spelaren höll ett tal som berörde honom, varpå Michelsen fällde en kommentar till den yngre spelaren om att han kanske behövde en servett för att torka tårarna han också.

Vid ett tillfälle i slutet av säsongen hamnade en av klubbens största stjärnor i öppet bråk med Michelsen inför resten av spelargruppen. Bråket föranleddes av att tränaren återigen kritiserat den yngre talangen öppet. Den äldre spelaren ska ha tappat tålamodet med Michelsens behandling varpå han ställt sig upp i en situation inför gruppen och rutit till.

Vad som uppfattas jargong och vad som uppfattas som mobbning är subjektivt, men de källor med insyn FD pratat med gör gällande att hans ledarstil blev för mycket för flera spelare.

Samtidigt har inte spelartruppen enhälligt varit emot Michelsen – det har även funnits spelare som backat honom. Och spelartruppens uppfattning om tränaren har inte på ett avgörande vis, enligt FD:s källor, legat till grund för beslutet från Hammarbys ledning.

Henrik Kindlund bekräftar att det funnits enstaka incidenter. Men Hammarbys vd gör klart att det inte är något som funnits med i beslutet att sparka Michelsen.

– Nu har vi ju sparkat honom, så för vår del känner vi egentligen att vi i grund och botten är klara med frågan, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

– Med det sagt: Mot slutet av hösten vet jag om att det var en incident där, men det löste gruppen internt, sedan löste Jesper det med Jakob. Det är ingen som kommit internt till oss med åsikter och klagomål.

Kindlund säger att sådant i första hand rapporteras till sportchefen Jesper Jansson, som sedan tar det vidare till honom.

– Det kan ju hända saker på en arbetsplats som gör att det till blir personalärenden av det hela, så är det ju på vilket företag som helst. Men något sådant har det inte varit tal om här.

– Utan nu när han har slutat så har det bubblat upp lite grejer. Men det är ingen spelare som kommit till oss i efterhand heller, med uppmaningar till mig eller Jesper om att vi ska kliva in. Det ska mycket till för att jag ska bli inblandad, det är Jesper som haft hand om det. Men jag har pratat med honom och han har inte lyft det här till mig.

Kindlund understryker samtidigt, att kommer det fram något från spelarna så kommer man ta i det direkt.

– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej. Nu har vi kickoff här i helgen, vi får ta upp det då i så fall. Om det är någon som har något de vill säga om det.

Det är ändå det sportsliga som ligger till grund för beslutet, säger vd:n.

Det handlar om att ni haft olika syn på truppens slagstyrka?

– Det är mer det som ligger bakom ja.

Sportchefen Jesper Jansson säger att inte vill kommentera det hela ytterligare:

– Jag vill inte kommentera några uppgifter utan jag vill fokusera på Hammarby framåt, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

FD har varit i kontakt med Jakob Michelsen som avböjer att kommentera.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15