• Publicerat 12 januari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

2018 har hittills varit händelserikt för Hammarby. Först sparkades tränaren Jakob Michelsen, något som sågs som en stor skräll och nu i onsdags blev det klart att danskens tidigare assisterande Stefan Billborn tar över huvudansvaret. FotbollDirekt kunde tidigare i dag berätta detaljerna om varför Michelsen tvingades lämna, men krönikör Magnus Österberg har svårt att utse någon syndabock.
– Att utreda vem som har ”rätt eller fel” är omöjligt när det gäller spelartrupp och material, konstaterar Österberg. 

Efter tre år med Nanne Bergstrand valde Hammarby att anställa Jakob Michelsen som ny huvudtränare inför 2017 års säsong. Dansken, som gjort succé i SönderjyskE och som fått smeknamnet ”Mini-Mourinho” i hemlandet, hade stora förväntningar på sig.

Men säsongen blev varken vad Michelsen eller Hammarby hoppats på och trots att det återstod en rad matcher snackades det redan om att det var 2018 som Bajen skulle blomstra.

Men något 2018 blir det alltså inte för Michelsen i Hammarby. Dansken sparkades överraskande precis i upptakten av det nya året och i onsdags blev det klart att Michelsens tidigare assisterande Stefan Billborn tar över huvudansvaret.

FotbollDirekt kunde tidigare under fredagen berätta nya detaljer i missnöjet kring Michelsen och varför han sparkades. Bland annat ska dansken i viss form utsatt vissa av Bajens spelare för mobbning, detta enligt uppgifter till FD.

FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg vill dock inte utse någon syndabock.

– Det är alltid oerhört svårt att kommentera dessa saker i detalj, då vill jag ha alla gällande uppgifter. Hammarbys oenighet med Michelsen bottnar säkerligen i flera saker och man har ju även tillkännagett att det var en felrekrytering från början, säger Österberg och fortsätter:

– Att utreda vem som har ”rätt eller fel” är omöjligt när det gäller spelartrupp och material, här kan man säga att rekryteringen gick allra mest fel. Klubben anser att materialet är bättre än vad den som ansvarar för matchningen gör. Det kan liksom inte sluta lyckligt.

Det är ingen hemlighet att danskar ofta benämns mer som raka och ärliga, att de helt enkelt är mer tuffa än svenskar i sitt sätt att uttrycka sig. Österberg anar att detta kan vara en av förklaringarna till Michelsens hårda ton.

– När det gäller den delen rörande ”jargong eller mobbing” är det samma sak där, svårt att veta vad som är vad. Utan att generalisera allt för mycket kan jag dock säga att ledarskap och kommunikation i Danmark är av en rakare och vad som kan uppfattas som ”hårdare”. Om det blivit för mycket av den varan, och riktats mot samma individer i stor utsträckning, då blir det givetvis ett problem. Tack och lov är trupper dock bra på att ”skydda varandra” och det är svårt för en ledare/tränare att komma undan med det. Spelartruppen är alltid starkare, säger Österberg och tillägger:

– Hammarby måste ta lärdom av hela denna situation, något som man nu gjort med den internrekrytering som Stefan Billborn innebär.