• Publicerat 11 januari, 2018
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Sverige besegrade Danmark med 1-0 i Abu Dhabi efter att Gustaf Nilsson rakat in en retur i den 93:e minuten. Det var dock Jordan Larssons mål då han först snurrade upp försvaret och sedan sköt ett jätteskott som tog i ribban innan Nilsson dök upp. Sverige reser nu hem från Förenade Arabemiraten med en seger och ett kryss. 

Sverige spelade 1-1 mot Estland i den första matchen på januariturnén i söndags. I kväll var det dags för andra och sista matchen i Abu Dhabi då landslaget mötte Danmark.

Janne Andersson hade gjort klart att samtliga spelare i truppen skulle få speltid på turnén, och det var nu en helt ny startelva kontra Estlandsmatchen.

Kalle Holmberg, Ken Sema och Kerim Mrabti hoppade in i andra halvlek av den matchen, med lyckat resultat. Holmberg gjorde 1-1-målet, framspelad av Mrabti.

Nu startade samtliga. Spelare som inte var med alls mot Estland men startade nu: Jacob Rinne, Johan Larsson, Jacob Une Larsson, Rasmus Lindkvist, Jesper Karlström och Oscar Lewicki.

Sveriges startelva: Jacob Rinne (Ålborg) – Johan Larsson (Bröndby) Sotirios Papagiannopoulos (klubblös, senast Östersund) Jacob Une Larsson (Djurgården), Rasmus Lindkvist (AIK) – Ken Sema (Östersund) Jesper Karlström (Djurgården) Oscar Lewicki (Malmö FF), Kerim Mrabti (Djurgården) – Kalle Holmberg (IFK Norrköping), David Moberg Karlsson (IFK Norrköping).

Sverige inledde piggt, men det var Danmark som skapade första heta chansen i matchen och det var Malmö FF:s danska mittback Lasse Nielsen som höll sig framme på en hörna, men styrningen tätt utanför Rinnes högra stolpe.

Mycket vackert anfall av Sverige i den 19:e minuten. Ken Sema tråcklade sig fram och spelade ut till Kerim Mrabti. Djurgårdsmittfältaren slog ett perfekt inlägg med vänstern som kapten Johan Larsson kom rusande på. Högerbackens nick träffade stolpen. Vilken sekvens!

Danmark tog över allt mer och i den 45:e minuten gick Rasmus Lindkvist bort sig på vänsterkanten och danskarna fick ett jätteläge snett inåt bakåt, men Sverige lyckades reda ut stormen och kunde med viss möda gå till pausvila med ställningen 0-0.

Den första halvleken böljande fram och tillbaka med fina perioder för såväl Sverige och Danmark. Ändå ganska rättvist med 0-0 i paus. Något jobbig första halvlek för Rasmus Lindkvist, som ju varit en succé som wingback i AIK. Nu i landslaget testades han som ren vänsterback och 27-åringen hade det lite svårt i defensiven under den första halvleken.

I den 55:e minuten bröt Kerim Mrabti ett danskt instick och satte fart. Djurgårdsstjärnan fälldes fult och stor svensk ilska över den onödiga kapningen. Känsligt med just Mrabti då han slet av korsbandet på januariturnén 2016. Ingen fara med 23-åringen den här gången. Gult kort på dansken.

Sveriges första byte efter timmen spelad. Ut med Rasmus Lindkvist och in med Anton Tinnerholm.

I den 66:e minuten gjorde Janne Andersson ett trippelbyte. Ut med Jesper Karlström, David Moberg Karlsson och Kalle Holmberg. In med Kristoffer Olsson, Gustaf Nilsson och Jordan Larsson.

Den sistnämnde var otroligt nära att sätta ettan för Sverige bara minuten därpå efter att danska målvakten varit ute på mellanhand, men Larssons läckra chipp med yttersidan utanför straffområdet nickades undan på mållinjen av dansk försvarare.

Nästa svenska byte i den 78:e minuten. Ut med pigge Kerim Mrabti och in med Hammarbys Jiloan Hamad.

Jordan Larsson på nytt nära att ge Sverige ledningen, men skottet i den 87:e minuten rakt på Danmarks målvakt. Ken Sema stod för passningen, men ÖFK-stjärnan borde nog att ha släppt bollen till den djupledslöpande Hamad i stället.

I den 92:a minuten kom Sotirios Papagiannopoulos farande på en fast situation och mittbacken fick en tå på inlägget men vass reflexräddning i danska målet.

Men Sverige skulle ändå få in en boll i nät och det i matchens sista spark. Jordan Larsson lurade bort det danska försvaret och avfyrade en projektil som tog stenhårt i ribban. Bollen studsade ner till Gustaf Nilsson som enkelt rullade in bollen i öppet mål.

Sekvensen påminner mycket om Sveriges 2-2-mål mot Kamerun VM 1994 då Henrik Larsson sköt från långt håll i ribban och Martin Dahlin rakade in returen. Nu var det alltså ”Henkes” son som fick iväg ett jätteskott från distans!

Sverige vann med 1-0 och reser nu hem från Abu Dhabi med en seger och ett oavgjort resultat (1-1 mot Estland i helgen).