• Publicerat 11 januari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Sverige avslutade januariturnén på bästa sätt genom att besegra grannlandet Danmark med 1-0. FD:s reporter Casper Nordqvist svarar nedan på fem frågor om matchen.

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER SVERIGE – DANMARK 1-0

Din bild av första halvlek? 

– Böljande fram och tillbaka med fina perioder för såväl Sverige som Danmark. Ändå ganska rättvist med 0-0 i paus. Något jobbig första halvlek för Rasmus Lindkvist, som ju varit en succé som wingback i AIK. Nu i landslaget testades han som ren vänsterback och 27-åringen hade det lite svårt i defensiven under den första halvleken. Bästa chansen under första 45 minuterna fick Johan Larsson, men nicken i stolpen.

Din bild av andra halvlek?

– Sverige det bättre laget och de skapade flera fina lägen att sätta ettan, men Jordan Larsson och Sotirios Papagiannopoulos snuvades bägge med minsta möjliga marginal. Till sist kom dock målet, detta i 93:e minuten. Jordan Larsson lurade bort det danska försvaret och avfyrade en projektil som tog stenhårt i ribban. Bollen studsade ner till Gustaf Nilsson som enkelt rullade in bollen i öppet mål. Jämförelsen till Sveriges 2-2-kvittering mot Kamerun VM 94 är omöjlig att inte dra, inte minst med tanke på att det var Jordans pappa Henrik som sköt i ribban från långt håll den gången…

Vilka imponerade?

– Jag tycker att Sotirios Papagiannopoulos gjorde en utmärkt insats och frågan är om inte ”Sotte” allt mer kan jobba sig in som en fjärde mittback i VM-truppen. Magnifik i Östersunds Europa League-matcher och på många sätt en komplett försvarsspelare. Jordan Larssons inhopp bådade gott. Han visade verkligen klass och låg bakom mycket under sina 25 minuter på planen. Prestationen vid målet fantastisk. Här kan Norrköping ha gjort en jättevärvning!

Någon som inte kom upp i normal standard?

– Jag var inne på det tidigare, men Rasmus Lindkvist övertygade inte i defensiven. Såväl i Vålerenga som i AIK har 27-åringen imponerat stort offensivt och vilket lyft det blev för AIK när han värvades in i somras. I klubblaget spelar han dock wingback, men här i landslaget testades han som renodlad vänsterback. Det gick sådär och AIK-favoriten ett frågetecken efter kvällens match, tyvärr.

Vilka spelare från januariturnén kommer med i VM?

– Ken Sema tycker jag är given. Han har en genombrottskraft som är sällsynt i svensk fotboll och han lär också finnas med när Janne presenterar truppen i maj. Jag var inne på Sotirios Papagiannopoulos och varför skulle inte han kunna komma med som fjärdemittback bakom Granqvist, Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson? Missar Jakob Johansson VM är det inte otroligt att Oscar Lewicki kommer med.