SOLNA. AIK gjorde årets första träning under onsdagskvällen inför ett fullpackat Skytteholm. Ahmed Yasin var tillbaka efter succésejouren i Häcken och han är mycket belåten över att Enoch Kofi Adu värvats in.
– Han var magisk i MFF. Jag älskade att se honom spela, säger Yasin till FotbollDirekt.se. 

Djurgården och Hammarby kickstartade säsongen i måndags med årets första träning. Under onsdagskvällen var det AIK:s tur – och det inför ett fullpackat Skytteholm.

Traditionsenligt möttes AIK-spelarna av bengaler och fyrverkerier. En som njöt av inramningen var Ahmed Yasin, som är tillbaka i klubben efter utlåningen i Häcken.

– Fantastiskt. Grymt. Jag har sett fram emot den här träningen och det var bara kul att se raketer och så, säger Yasin och fortsätter:

– Det känns skitkul att vara tillbaka. Det är leende på läpparna, konstaterar 26-åringen för FotbollDirekt.se.

Har du saknat AIK?

– Jag har ju haft kontrakt med Häcken och då har det varit svårt att tänka på AIK, men det är klart att man haft det i baktanken och jag har följt deras matcher när jag kunnat göra det.

Ahmed Yasin slog igenom i Örebro 2013 då han svarade för sex mål och sex assist på 29 matcher. Sommaren 2015 lämnade yttern ÖSK för spel i Århus. Succén i Danmark uteblev dock och bara ett halvår senare återvände Yasin till Sverige, men den här gången till AIK.

Under Andreas Alms ledning fick Yasin stort förtroende, men när Alm i maj 2016 sparkades och ersattes av Rikard Norling blev det svårare för den irakiska landslagsmannen att ta en plats, detta då Norling ändrade från 4-4-2 till 3-5-2. Någon position åt Yasin ansågs inte finnas.

2017 var Yasin utlånad till Al Mu’aidar i Qatar under våren innan 26-åringen återvände till AIK i somras – för att nästan per omgående lånas ut till Häcken.

Sejouren i Göteborgsklubben blev mycket lyckad för Yasin som smällde in sju mål på 15 matcher. Hetast var han i augusti då han också utsågs till månadens spelare i allsvenskan.

Nu är alltså Yasin tillbaka i AIK, men den här gången kommer det finnas en plats åt honom i laget, detta trots att Norling fortfarande spelar 3-5-2.

– Vi hade ett snack efter säsongen och det var ett positivt snack, något som jag blev glad av. Det känns bra att de ville ha tillbaka mig så det är bara att gå ut och köra, säger Yasin och fortsätter:

– Jag kommer att passa in där han (Norling) sätter mig. Nu har jag en och en halv månad på mig att hinna anpassa mig. Det här kommer bli jävligt roligt.

Sportchef Björn Wesström säger att han ser dig som en av tre innermittfältare i AIK. Håller du med?

– Ja, jag ska försöka hitta min position liknande den Johan Blomberg hade för jag är också bra på att gå i djupled och löpa, men jag kanske är lite bättre med boll än vad han är (skratt).

Vi är ju annars vana att se dig som ytter och i Häcken blev det dessutom många mål.

– Ja, det blev det och jag hoppas få med målen den här säsongen. Jag har stort sug att spela i AIK.

Förutom Yasin, som ändå får ses som lite av ett nyförvärv, är också Robert Lundström, Budimir Janosevic, Stefan Silva och Enoch Kofi Adu nya för i år. Yasin är framförallt imponerad av den sistnämnde.

– Jag känner ju igen Silva och Adu. Jag tycker att Adu var magisk i Malmö. Jag älskade att se honom spela. Han tappar aldrig bollen och jag hoppas att det blir samma sak här. Stefan Silva är en skön lirare.

När Malmö FF besegrade Häcken med 4-2 i oktober 2016 var det Tobias Sana som satte spiken i kistan med sin 4-2-balja. Efteråt tokhyllade Sana sin lagkamrat Enoch Kofi Adu.

– Han är klass rakt igenom. För mig är han den bästa spelaren i allsvenskan. Lätt alltså. Den kapaciteten han har… Vi har tur i Malmö att vi har honom kvar. Wow! Jag tycker att han förtjänar att bli uttagen i Ghanas landslag. Han är fantastisk, konstaterade Sana efter matchen.

När FotbollDirekt berättar för Yasin vad Tobias Sana sa för drygt ett år sedan nickar han på huvudet.

– Jag kan hålla med honom. De matcher jag såg i Champions League och allting så var Adu helt otrolig. Han har ett sådant lugn och det ska bli kul att spela med honom.