Efter två år som utlånad i Trelleborg blev det i dag klart att Erik Andersson värvas permanent till klubben från Malmö FF. 20-åringen rankades 2014 som en av de 40 största talangerna födda 1997. Nu jämförs han med Nicklas Bärkroth.
– Jag hade honom i Brommapojkarna när han var 22 år och det var först då han fick sitt stora genombrott. Året efter vann han SM-guld med Norrköping, konstaterar Trelleborgs tränare Patrick Winqvist för FotbollDirekt.se.  

2014 rankades Erik Andersson av engelska tidningen Guardian som en av de 40 mest talangfulla spelarna födda 1997. Mittfältaren debuterade för Landskrona i superettan redan 2012, då som 15-åring. Säsongen därpå etablerade han sig i superettan och i november 2014 skrev supertalangen på för Malmö FF.

Någon succé i MFF blev det dock inte. Andersson hade svårt att slå sig in i laget och lånades i stället ut till Trelleborg inför 2016 års säsong. Väl tillbaka i superettan fick mittfältaren rikligt med speltid under våren, men slet olyckligt av korsbandet i augusti 2016.

Även 2017 lånades Andersson ut till TFF och väl där matchades Andersson till en början försiktigt, men till sist blev det ändå 23 framträdanden i årets superetta, varav 13 från start.

Tidigare under tisdagen stod det också klart att Andersson permanent blir en TFF-spelare. 20-åringen har skrivit på ett treårskontrakt med klubben och för FotbollDirekt berättar tränaren Patrick Winqvist belåtet om övergången.

– Det är skönt. Vi har jobbat med Erik i två år. Tyvärr ådrog han sig en korsbandsskada 2016, men han tog sig bra igenom den tiden. Det man lätt glömmer är att han bara är 20 år. Han har varit med om mycket redan och spelat många matcher. Hos oss har han gjort nästan 40 matcher (39 för att vara exakt) och vi hoppas och tror så klart att han har sina bästa år framför sig. Han slog ju igenom extremt tidigt, säger den nyblivna allsvenska tränaren till FD.

Erik Andersson rankades som en av de 40 största talangerna födda 1997 för tre år sedan. Hur ser du på det?

– Sådana där listor är alltid lustiga. Slår man igenom tidigt hamnar man i en sådan kategori. Erik är en duktig fotbollsspelare som vi hoppas få stor nytta av här. Det känns väldigt viktigt att han är hos oss på riktigt nu och att han inte är här bara på lån. Erik är också en fantastisk människa.

Har han potential för att bli en riktigt bra allsvensk spelare?

– Stor potential har han ju, men man ska heller inte dra för stora växlar. Han har ju varit en superettan-spelare, även om han fått träna i allsvensk miljö, konstaterar Winqvist och fortsätter:

– Jag hade Nicklas Bärkroth i Brommapojkarna när han var 22 år (2014) och såg hur mycket han utvecklades där. Han kom ju fram jättetidigt och blev allsvenskans yngsta spelare någonsin (15 år gammal startade han för IFK Göteborg 2007), men det var först i BP som han fick sitt stora genombrott. När vi trillade ur allsvenskan gick han till IFK Norrköping och vann SM-guld under sin första säsong. Unga spelare kan behöva en nystart.

LÄS OCKSÅ: Fem stjärnor borta – men MFF fortsätter att hyllas