Under gårdagen gjorde Djurgården årets första träning, detta på Bosön utanför Stockholm. FD:s reporter Casper Nordqvist tog sig till inomhushallen på Lidingö och bloggar här om kickstarten.

FD BLOGG – MED REPORTER CASPER NORDQVIST

Det kan ha varit första gången som solen tittade fram ordentligt under 2018. Åtminstone kändes det som det genom bilrutan på Lidingöbron.

Bosön är klassisk idrottsmark och bland annat samtalade jag där med Alexander Isak 2015, vilket nog måste vara en av de första trycka intervjuerna med supertalangen som förra vintern lämnade AIK för Dortmund.

En som också ser ohyggligt spännande ut är Hampus Finndell, som är ett år yngre än Alexander Isak. Mittfältaren har av moderklubben Brommapojkarna beskrivits som den största talangen som Sveriges plantskola numero uno fått fram – och då har ändå landslagsspelare som Albin Ekdal, John Guidetti och Ludwig Augustinsson fostrats där.

Sommaren 2016 lämnade Finndell BP för spel i Groningen och nu i december skrev han på för Djurgården. 17-åringen berättade för mig i går att han mer eller mindre hela tiden fått träna med Eredivisie-klubbens a-lag och att han även debuterat i en träningsmatch.

Vad kan vi då förvänta oss av Finndell i Djurgårdens tröja? Tja, i mitt tycke glänste han mest av samtliga på lagets första träning. Den centrala mittfältaren är en spelfördelare som har fin teknik och kvicka fötter. Dessutom verkar spelförståelsen vara av hög klass. Jag imponerades verkligen av Finndell i går och här har Djurgården gjort ett jättefynd. Jag la också märke till Finndells fysik. Bara 17 år gammal alltså men redan större armar än många i laget.

Jag frågade också Finndell om det var en fördel att Källström nu är borta då det blir enklare för honom att slå sig in i elvan, men talangen var tydlig med att han velat lära sig av Kim.

Med det forne landslagsstjärnan borta ur bilden finns egentligen bara Jesper Karlström, Kevin Walker och Marcus Hansson som alternativ på innermittfältet. Özcan Melkemichel berättade efter träningen att Besard Sabovic, som åkte på en korsbandsskada under U19-EM i Georgien i juli, först lär vara tillbaka till sommaren. Fortsätter Finndell att prestera som på första träningen kan det nog bli en del speltid i årets allsvenska!

***

Hur skötte sig då övriga tre nyförvärv? Om vi börjar med de två mer namnstarka spelarna tycker jag att Jonathan Ring stack ut mer än Dzenis Kozica. Nu ska man ha i åtanke att Ring är en lirare som blivit lite av en personlig favorit efter tiden i Kalmar. När Ring får spela på favoritpositionen ute till höger påminner han ganska mycket om Arjen Robben då han hela tiden vill vika inåt i banan och skjuta med sin vänsterfot. Jag konstaterade detta för Ring efteråt och han höll med om Robben-liknelsen.

Det blir intressant med Djurgården anno 2018 då lagets spel blir ganska annorlunda med Ring eller Haris Radetinac till höger. Ring gillar som sagt att vandra inåt i planen och då han är vänsterfotad med utgångsposition ute till höger blir det inte särskilt mycket inläggsspel.

Just inläggsspelet är ju annars en av Radetinac styrkor, vilket han inte minst visade under kanonsäsongen 2015 (innan korsbandet gick av på sommaren).

Dzenis Kozica då? Det är lite oklart var han ska spela. Özcan berättade att han framförallt ser honom som en central spelare och visst, jag tycker Kozica är bäst som nummer 10, men den rollen är ju Kerim Mrabtis. Stannar Kerim får nog Kozica konkurrera med Othman El Kabir ute till vänster och det var också på kanten som den tidigare Jönköpings Södra-spelaren lirare under matchspelet på Bosön. Jag kan inte påstå att han syntes överdrivet mycket, men vi som följt honom i allsvenskan vet att det är en spelare som besitter många kvalitéer.

Sista nyförvärvet – och det mest anonyma om man får vara taskigt ärlig – är Johan Andersson, som ses som backup till Felix Beijmo på högerbacksplatsen. Andersson spelade under träningens matchspel ute till höger, vilket var så långt bort som möjligt från oss som tittade. Det kan ha varit en orsak till att jag knappt la märke till den erkänt konditionsstarka 22-åringen som närmast kommer från Sirius.

***

I övrigt då? Bokstavligen sista chansen för Amadou Jawo. Kontraktet, som känns ha varat i en evighet, löper ut efter säsongen. I U21 har han briljerat som innermittfältare. Kanske är det en roll att testa även i a-laget? Under matchspelet var det Jawo och Julian Kristoffersen som spelade som nior i varsitt lag och jag kan väl inte påstå att någon övertygade, även om de heller inte gjorde bort sig.

Det är knappast en hemlighet att Djurgården behöver få in en eller till och med två anfallare för att kunna hota i toppen. Gustav Engvall och Magnus Eriksson är borta, vilket betyder att 22 mål och tio assist försvunnit.

FotbollDirekt kunde i går avslöja att MFF:s gamla stjärnanfallare Tokelo Rantie är ett alternativ och visst skulle det kittla med den extremt snabba sydafrikanen på topp!