På måndagen presenterade GIF Sundsvall mittfältaren Juanjo Ciércles, 29. Det är klubbens tredje spelare från Spanien – en tydlig transferstrategi från de ekonomiskt pressade medelpadingarna. 
– Utifrån våra förutsättningar med en inte så stark ekonomi måste vi göra något annorlunda för att hitta guldkornen, säger klubbens sportchef Urban Hagblom till FotbollDirekt.se. 

Inför säsongen 2017 skrev GIF Sundsvall kontrakt med spanjoren Ferran Sibila som assisterande tränare bakom Joel Cedergren. Genom Sibilas kontaktnät värvades David Batanero, 29, och Carlos Gracia, 24, in.

Nu är det dags igen.

Under måndagen presenterades, förutom anfallaren Chidi Omeje från AFC, den spanske mittfältaren Juanjo Ciércoles från Segunda B-klubben Badalona. Klubbens sportchef är nöjd med att få in en hårt arbetande central mittfältare.

– Vi har sökt en central mittfältare med rätt kvaliteter. Juanjo är en kreativ tvåvägsspelare med fin passningsfot, men som även trivs med att vara defensivt balanserad. Det är en skicklig duellspelare som jag tror vår grupp kommer må bra av att få in, säger Urban Hagblom till FotbollDirekt.se.

Dörren till den spanska spelarmarknaden öppnades i och med rekryteringen av Ferran Sibila som assisterande tränare. Hagblom utvecklar tankarna med att Giffarna kryddar truppen med sydeuropeiska influenser.

– Ferran har påskyndat våra möjligheter att rekrytera spelare från den spanska andra- och tredjedivisionen. Innan han kom hit arbetade han med spelarutveckling för ett företag i Barcelona, så han har byggt ett stort kontaktnät som vi tagit del av.

– Jag upplever att GIF på kort tid har fått ett rätt okej renommé i Spanien utifrån hur vi tagit hand om Batanero och Gracia. Spelare som varit stora talanger men som kört fast i det spanska seriesystemet får chansen att komma till en europeisk förstaliga, och kanske synas ut mot större europeiska klubbar än vad de hade gjort i Segunda eller Segunda B.

Det är spelare mellan typ 25-30 år och som inte lyckats ta steget upp i La Liga ni har möjlighet att få?

– Det är det. Det är en speciellt hård konkurrenssituation i Spanien. Utifrån våra förutsättningar, med en inte så stark ekonomi, måste vi hitta guldkorn billigt. Rent lönemässigt ligger Segunda B som allsvenskan ungefär så därför är det inte några problem på det sättet.

Ni har i många år varit skickliga på att hämta spelare från Island. Är det här den nya inriktningen för klubben?

– Vi har i många år haft goda relationer som möjliggjort bra rekryteringar från Island som Ari Skulason, Runar Sigurjonsson med flera. Giffarna var väldigt tidigt på den marknaden men nu har den hårdnat i och med Islands framgångar. Det är inte bara andra svenska klubbar vi konkurrerar med där borta utan även utländska marknader.

Klubben gick tidigare ut med att du har noll kronor att handla spelare för i det här fönstret. Har du någonsin haft en svårare uppgift som sportchef? 

– Jo, men den här situationen har vi nog haft vid något tillfälle tidigare också. Det har tyvärr varit lite för mycket upp och ned historiskt med ekonomin i Giffarna. Så även om det inte är optimalt så är det inget jättekonstigt. Vi är vana vid att jobba med små resurser.

Blev du tagen på sängen när Lars Krogh Gerson valde att gå till IFK Norrköping i stället för att förlänga med er?

– Nej, det är väl så att vi försökt förlänga under lång tid. Till slut blir det klart även för oss att sannolikheten till det inte är så stor. Med Gerson fanns det ändå hopp och tro i och med att Marcus Danielsson och Eric Larsson lämnade, Gerson hade ett sämre år i fjol och skulle få en större roll i laget till 2018. Det var trist att han lämnade, men nu är det historia och vi ska skaffa en bra ersättare.

En spanjor till kanske…? 

– Hehe, i det här fallet tror jag inte det blir en spanjor utan det blir nog en svensk spelare, hintar Hagblom.