Den 28 december kunde FD avslöja att Östersund har AIK-backen Noah Sonko Sundberg på sin önskelista. I dag blev han officiellt klar för jämtarna och har skrivit på ett fyraårskontrakt. 
– AIK Fotboll och Noah överens om att titta på andra alternativ än AIK för hans framtida karriär, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i ett pressmeddelande. 

Efter två år av utlåningsperioder till GIF Sundsvall har AIK nu släppt Noah Sonko Sundberg, 21.

Det blir Östersunds FK som ny klubbadress, något FD kunde berätta var på gång strax innan nyår – och som Sportbladet följde upp med att skriva att övergången är att betrakta som klar en vecka senare.

AIK:s sportchef Björn Wesström säger så här i ett pressmeddelande som gick ut klockan 11:00.

– Efter två år av kontinuerlig speltid i Allsvenskan med Gif Sundsvall så är bedömningen fortfarande att Noah inte kommer att starta matcherna i den konkurrenssituation som AIK har idag på innerbackspositionen. Med det konstaterat var AIK Fotboll och Noah överens om att titta på andra alternativ än AIK för hans framtida karriär. Noah har alltid representerat AIK på ett bra sätt oavsett om han har varit i AIK, utlånad eller i landslagssammanhang och vi önskar honom all lycka i hans fortsatta karriär, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

Köpesumman (netto) är någonstans mellan 0-2,5 miljoner kronor, enligt AIK:s pressmeddelande.

– Att de ville skriva så långt kontrakt visar att de tror på mig. Jag tror också själv att jag kommer att passa in bra i det här laget. Det är klart att jag har följt Östersund under året och de har verkligen gjort det fantastiskt bra. Det ska bli kul att bli en del av det här laget, säger Noah Sonko Sundberg i en första kommentar till osdsport.se.

Det var i samband med att ÖFK fick nobben av AIK gällande Jesper Nyholm som FD kunde avslöja intresset för Sonko Sundberg.

– Nyholm skulle passa väldigt bra hos oss. Vi har bara sett till hans kvaliteter som spelare och i vårt sätt att spela så har han attribut som skulle blomma ut med kraft. Men uppenbarligen passar han väldigt bra i AIK också. De ville absolut inte bli av med honom och det får man respektera, sa ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg till FotbollDirekt.se.