Foto: IBL Bildbyrå

Kalmar FF värvar från brasilianska jätteklubben Flamengo. På tisdag anländer anfallaren Nixon till Kalmar. En spelare med 44 matcher i brasilianska Serie A, och det kan vara början på något större – ett samarbete mellan Kalmar och Flamengo:
– Det är ett spännande spår vi öppnat upp här, förhoppningsvis är det ett bra spår, säger KFF:s sportchef Thomas Andersson Borstam till FotbollDirekt.se.

Kalmar har klart med ett brasilianskt anfallsförvärv: Nixon Darlanio Reis Cardoso, eller kort och gott Nixon. En 25-årig anfallare som gjort 44 matcher och åtta mål i Serie A, högstaligan i Brasilien.

På tisdag anländer Nixon till Kalmar, och det är ett nyförvärv hämtat från självaste Flamengo. En av de största klubbarna i Brasilien. Ja rent av den allra största klubben i landet, åtminstone sett till antal supportrar. Listan på världsspelare som varit i Flamengo är lång. Zico, Romario och Ronaldinho är bara några av dem som spelat där.

Nu är Nixon klar för Kalmar. Flamengo gick ut med uppgifterna i går kväll. Och det här kan vara början på ett större samarbete klubbarna emellan.

– Så är det. Jag åker faktiskt ner en runda till på två veckor, i slutet av januari och början på februari. Det är tänkt att vi ska kolla in Rio-mästerskapen, knyta lite närmare band med Flamengo och diskutera ett vidare samarbete, plus att jag ska prata med lite andra klubbar också. Så absolut är det så, säger Thomas Andersson Borstam till FotbollDirekt.se.

– Vi var nere i höstas och pratade med dem om ett samarbete. Framför allt då med spelaren i centrum, det kan vara spelare som hamnat utanför, det kan vara spelare som vill till Europa, få erfarenhet och kanske ta ett steg vidare. Om det är något som passar alla parter så kan det komma fler spelare därifrån.

Nixon har på senare tid hamnat utanför i Flamengo och även varit utlånad till en annan klubb (America). Men erfarenheten av högstaligaspel i Brasilien finns där.

– Vi känner det med den här killen, han är 25 år och har ändå varit på allra högsta nivå i Brasilien. Sedan har han haft en knäskada som gjort att han kommit ett hack ner i rangordningen där.

– Men han har både erfarenhet och stor potential. Han har ändå gjort en hel del matcher i Serie A. Det är ett spännande spår vi öppnat upp här, förhoppningsvis är det ett bra spår, säger Andersson Borstam, och beskriver Nixon som spelare:

– Som de flesta av de offensiva brassarna: bra teknik, snabbhet och en målskytt då. Det är det vi söker, lite djupledsspel, hastighet och målfarlighet. Vi både tror och hoppas att han ska kunna bidra med det.

Många undrar nog hur ni lyckats få till någonting med en såpass stor klubb som Flamengo?

– Vi har haft kontakter där som hjälpt oss, sedan har vi har en historia i KFF där vi haft många brassar, så de känner till oss därnere, vi har skapat oss et namn över tid. Sedan har vi också haft god hjälp med människor som därnere som vi jobbat med länge. Det här är inget som byggs över en dag, utan det är frukten av ett långvarigt arbete.

Kalmars historia med brassevärvningar är lång och ofta lyckosam. Ari Ferreira och Cesar Santin är exempel på succéer.

.– Precis, och tittar vi på de sista åren med Ismael och Romario också, vi har en lång erfarenhet av det. Sedan är det alltid en acklimatiseringsfråga förstås, men vi tror att vi under åren skapat en så pass bra organisation kring det så vi har tillförsikt.

Utöver Nixon så uppges det komma ytterligare en offensiv brasse till Kalmar inom kort. Enligt Barometern så blir det dubbelt brasilianskt i nästa vecka. Thomas Andersson Borstam vill inte kommentera spelaren i fråga.

Handlar det om en till spelare från Flamengo? 

– Det behöver det inte vara. Men det kan komma en kompis från Brasilien om jag säger så. Vi har ett spår där. Vi tror att det är rätt melodi, att de kan hjälpa varandra, stötta varandra. Vi har redan Romario här och även en tolk, men vi tror att det kan vara bra i sådana här lägen att man inte kommer ensam hit, säger sportchefen och bekräftar att Nixon dyker upp nu på tisdag.

– Tisdag eftermiddag landar han förhoppningsvis, så torsdag är första träningen han kan vara med på. Sedan får vi se när den andra spelaren anländer, förhoppningsvis nästa vecka.